szabiku írta:(De Gyuszibácsinál, ha együtt bandázol vele, akkor viszont csillagos ötös!
)
Bandázzak inkább veled? Nem tudom, DGY valahogy meggyőzőbb, biztos a kisugárzása miatt... De ha szeretnéd, hogy veled is sokan bandázzanak errefelé, én a következőket javaslom:
Először is próbálj megfogalmazni konkrét állításokat. Sokáig próbáltalak megérteni, és csak nehezen jöttem rá, hogy miért nem megy. Azért, mert nincsenek állításaid. És hidd el, nagyon nehéz egy olyan "ügy" mellé állni, ami nincs.
Kezdődött a Kozmofórumon a hidrodinamikai "vizsgálódásaiddal". Ahol a nyitó kérdésed az volt: "(14)-et vajon hogyan sütötte ki Marx György??" Topicnyitónak kicsit karcsú. De gondoltam, ez csak amolyan felcsigázó felvezetés, hamarosan jön a nagy, átütő erejű kijelentés. De csak olyanok jöttek, hogy kell-e oda az az i vagy nem kell, van e mínusz vagy nincs, hogy kell ezt deriválni, és miért úgy, stb. Ez persze lehetne mind releváns és nagyon fontos kérdés, de csak az után, hogy kifejtetted a tézisedet, és van miről beszélni. De erre valahogy sosem kerül sor. A legnagyobb horderejű konzekvenciák is csak ilyenek voltak, mint pl: "ez a cikk bajos."
Ezzel a topiccal hasonló a helyzet. A nyitó kérdés: "A negatív nyomással a nem relativisztikus fizikának nincs különösebb gondja. De vajon beilleszthető-e a relativitáselméletbe?" Ismét egy sokat sejtető felvezetés, amely méltatlanul kisszerű katarzisba fullad: "így matematikailag szerintem bajba kerül a negatív értékű nyomás".
Hát ennyi volna? Szegény nyomás bajba került. Mit is tegyünk most? Sajnáljuk, vagy mondjunk érte egy imát?
Aztán ez a topic is szétfolyik mindenféle szőrözés irányába, hogy most akkor hogyan értelmezzük azt a negatív nyomást folyadékban, szilárd anyagban, mit akart mondani a professzor a cikkében azzal a kétféle vákuummal stb. De még mindig nem derül ki világosan, hogy TE mit akarsz mondani.
Talán azért, mert semmit?
Az üzeneted megértést nehezíti az a rengeteg bemásolt képlet, levezetés is, amit valószínűleg a túlnyomó többség utál és nem ért, de én azt gyanítom, te sem. Nem azért, mert úgy ránézésre nem nézném ki belőled, hanem mert menet közben tényleg számos egyszerű dolgon fennakadsz, ami pedig nem igényel olyan nagy tudást. És valahogy gyanús, hogy akinek gondot okoz egy deriválás, egy definíció, vagy a háromszög súlypontjának levezetése, az hogy lehet ilyen ördögi mestere a különféle tenzoroknak, metrikáknak, hogy még az olyan előjelhibákat is észreveszi a bonyolult képletekben, amire egyetemeink egyik neves professzora sem volt eddig képes.
A rengeteg képletet persze relevánsnak tűnő szöveggel kötöd össze, és ezt egész ügyesen csinálod, olyan értelemben, hogy egy kevésbé hozzáértőnek tényleg nehéz megállapítani, hogy csak parasztvakítás-e, vagy komoly tudomány. De amikor fennakadsz a fent említett egyszerű dolgokon, akkor azért valószínűleg villog a piros lámpa mindenkinél.
Szóval én azt javaslom, ha szeretnéd, hogy veled is sokan bandázzanak errefelé, először is próbálj megfogalmazni konkrét állításokat. Ha azt mondják rá, hogy jó, és megveregetik a vállad, akkor örülj és húzd ki magad, vedd át a Nobel-díjat, stb. Ha azt mondják, mindenféle ellenérv nélkül, hogy hülyeség, akkor ne hagyd magad, bizonyítsd be! (Bizonyítás alatt nem azt értem, hogy "szerintem ez bajos"). Az érvelés során ne sorakoztass fel senkit sem érdekélő 20 oldalnyi képletet, amitől még egy komolyabb gép is vért izzad, mire betölti. A lényeget mondd, alkalmazd "a kevesebb néha több" elvet.
Ha viszont a célod valóban csak a tudományos szélhámoskodás (amint sajnos arra minden jel utal), akkor nehéz tanácsot adnom.
Egyrészt úgy látom, vannak errefelé olyanok szép számmal, akik nem ijednek meg a saját árnyékuktól, buzog bennük a tenni akarás, és bármikor szívesen kiosztanak neked jó néhány nagy "pofont" (szigorúan tudományos értelemben
). Szerintem őket kifejezetten szórakoztatja a tevékenységed, és bennük hiányérzetet hagyna, ha felhagynál vele.
Másrészt vannak olyanok is, akik legalább ennyire tettre készek, de értelmesebb, társadalmilag hasznosabb tevékenységekbe fektetik az energiáikat. Megérthető, hogy őket fárasztja, bosszantja az általad végzett nem túl nemes tevékenység.
Na most az a nagy kérdés, mi legyen. Ebben én nem tudok dönteni. Ha a magam szempontját nézem, én azt mondanám, igen, én szívesen nézem a csetepatét, vagy akár részt is veszek benne. De vannak magasabb szempontok, aminek alávetem magam.
A legjobb talán az lenne, ha kiderülne, hogy mindannyian tévedünk veled kapcsolatban, hogy nem troll vagy, hogy van amögött mélység, amit csinálsz, és ezt bebizonyítanád.
De ehhez legelőször egy világos, értelmezhető, használható állításra lenne szükség...
Remélem, tudtam segíteni