con/api, én megértem az igyekezeted, és dgy iránt érzett tudományos szenvedélyed, de hiába állsz mellé mindig, az igazság akkor sem változik.
Az igazság pedig az, hogy dgy besült ezzel a Lorentz-transzformációs innen nézem - onnan nézem mesemagyarázatos elképzelésével.
Egyrészt nincs beágyazva a görbült téridő egy Minkowski-féle görbületlenbe. Hiába gondolunk el egy olyat, hogy a térbeli végtelenben a görbült téridő aszimptotikusan Minkowski-féléhez tart, te is könnyen rájöhetsz, hogy az az elképzelt Minkowski-féle görbületlen rész nem is létezik. Egyszerűen nincs hova kivinni azt a Lorentz-transzformációt. De vidd ki, és használd. Viszont akkor is badarság azt állítani, hogy ezzel transzformálni tudod a (vagy az egész) görbült téridőt a végtelenen belül. Ez egy nagy hülyeség, amire egy pillanatra én is majdnem bedőltem, úgyhogy át is húzom:
szabiku írta:Persze, ha egyszerűen áttranszformáljuk a görbületet, úgy is jó. Úgy részletesebb a válasz.
Amiről ti beszéltek, azt egyetlen téridőpontban az oda képzelt kikapcsolt gravitációjú fiktív lokális inerciarendszerben meg tudod tenni, és slussz. De azzal a megfigyelőd oda értelmezetten viszonylagos sebességét változtatod meg abban az egyetlen téridőpontban, és slussz. Semmi másét nem. (És valójában értelmetlen, vagyis tartalmatlan a két különböző téridőpontbeli sebességek viszonya az áltrelben. Hoppá!) Hibás az elgondolásotok (egyszerűen nem áltreles, meg még egy igen súlyos probléma van vele, de azt majd lentebb..). Ezt nem lehet átmagyarázni sehogyan sem egy egész gravitációs tér áttranszformálására, de még egy infinitezimálisan kicsi kiterjedésűre sem. Mit nem lehet ezen megérteni?? Na majd lent megérted.. (a kiegészített részben.)
api írta:... Ebből a rendszerből meg épp az elfordult (E,p) négyesvektort írják le ugyanazok az E=E0 energia és p=0 impulzuskomponensek, mint az előbb a nyugalmi helyzetben lévő tömegpontot. Egy ilyen egyszerű koordinátarendszer váltással tehát pontosan vissza lehet forgatni a tömegpont felgyorsításával elforgatott négyesimpulzust.
Az egyszerű koordináta-rendszer váltásod Lorentz-transzformáció. Ezért ez specrel.
Ez pedig áltrel, csak te nem fogod fel a különbséget, és ezért helytelen, amit írsz, hogy:
api írta:Ezért aztán ha a tömegpont gravitációját, vagyis az általa létrehozott téridő görbületet nézzük, nem lehet azt mondani, hogy a "hozzáadott kinetikus energia miatt megnő" a téridő görbülete,
Egyszerűen szólva te (ahogyan dgy is) itt azt állítod, hogy a rendszerhez (mondjuk) hozzáadott plusz ... energia összességében nem (plusz) gravitál, mert szerintetek ez olyan, mintha hozzá sem adtuk volna a rendszerhez, mert "csak" forgatgatni kell valami specreles koordináta-rendszert jobbra-balra, mint egy rubik kockát.

Na és milyen koordináta-rendszert akarsz így forgatgatni?? Hol van a rubik kockád? Hoppá. Sehol. Mindenhol görbül a tér. Sülés...
Egyrészt el kellene dönteni, hogy az adott téridőpontban, min változtatsz. Az ott lévő objektumon (1), vagy a koordináta-rendszerhez rögzített megfigyelőn (2), azaz a koordináta-rendszeren, azaz átkoordinátázol az adott pontban és környezetében. Ez nem ugyanaz áltreles szemmel, de még specreles szemmel sem!!! Ezt kellene már végre felfogni, főleg az ELTÉ-n. Az első esetben valóban az objektum energiáját változtatod és az másképpen mozog. De a második esetben csupán az adott téridőpontbeli koordinátázáshoz való viszonyítást változtatod, mert a megfigyelőd a koordináta-rendszerrel együttmozgó.
Ez marhára nem mindegy(!!!) a környező vagy egész világ szempontjából. A második esetben az adott pontban az adott Lorentz-sebességfaktornak megfelelően nyúlásból jövő és nyúlásba menő eltérése van az új koordináta-rendszernek a régihez képest. Tehát itt a csupán látszólagos objektumenergia(-impulzus) (-tenzor) megváltozásod megtérül, kompenzálódik. Ennek persze így is kell lennie, hiszen valójában nem is azt változtattad meg, hanem csak a referenciát, azaz a megfigyelő szemszögét, ami egy lokális viszonylat az áltrelben. Érthető kérem?
(1) Ha valóban az objektumhoz adott, és így kintről behozott energiáról van szó (mint lehet a Föld-példa egyik esete), akkor az a távolban is érezhetően gravitál, és az is mondható, hogy összességében nem mínusz, hanem összességében plusz gravitál. Ez a távolban összességében görbület növekedést jelent, nem pedig összességében csökkenést. Hogy közel s távol hol mik a részletek, az engem nem érdekel, majd egy konkrét példa eldönti részletesen, ha valaki ki tudja számolni, mert szerintem nem egyszerű. Én most és korábban is ezért csak egy összesített/összegzett eredményt állítok. Szerintem ez elmondható, hogy úgy van. Különben negatív energiát/tömeget adtunk volna a rendszerhez, ami konkrétan nincs, hacsak nem kiveszünk a rendszerből, és ezt úgy adjuk elő, hogy negatívot adtunk hozzá.
(2) Ha valójában nem kintről behozott energiáról van szó, tehát így valójában nem az objektumhoz adott (ami lehet a Föld-példa másik esete), akkor a távolban, ha ott már visszailleszkedtek a koordináták az eredetihez, nincs változás (miért lenne?), de a közelben a megváltoztatott koordinátázásból eredően a görbületértékek is mások, amit közeli "gravitációs hatás" megváltozásként foghatunk fel. Ez megfelel itteni viszonylatban a viszonylagos objektumenergia(-impulzus) (-tenzor) érték megváltozásának, mintha az kívülről adódott volna.
Szóval ez korántsem ilyen egyszerű, hogy:
api írta:hanem csak más rendszerből nézve más komponensekkel kell leírni.
Neked mindenféleképpen a K az semmi, hiszen a te korlátolt csökött felfogásodban E
0+K az csupán E
0, csak más inerciarendszerből nézve.

Ez harmat gyenge óvodás elképzelés az áltrelben. Hány éve foglalkozol vele??
És akkor még ehhez te+dgy 8-10 képernyőoldal specreles meseokoskodást fröcsögtök, mikor
görbült a téridő, és áltrel van, ráadásul még retardált is az egész.

Ez azért tényleg eléggé nevetséges.

Nektek meg egy hatalmas nagy sülés. Még egy szegény hiperokos lovat is megdöglesztettetek a hamis "igazatokért", mint ahogy annak idején megégették szegény Brunot...

Ilyenek vagytok. Ez pont ugyan olyan.
api írta:Még kevésbé lehet egyszerű "növekedéssel" vagy "csökkenéssel jellemezni a téridő bonyolult struktúrájú görbültségét, ha tömegpontok helyett kiterjedt testek, mezők gravitációját nézünk."
Összesítve szerintem lehet. De ezt a részlet vonalat ti erőltetitek, mert már nem tudtok mit kitalálni, hogy mentsétek a sült bőrötöket. Én inkább maradtam csak egy összesített jellemző megítélésénél.
(...itt kivettem egy részt, hogy alább kiegészítsem...)