Sziasztok! Elolvastam ebben a topicban nagyon sok véleményt és szeretnék egy kicsit tiszta vizet önteni a nyílt lapokba.
Az alap véleményem, hogy a nadi egy borzalmasan nagy kamu, ami ráadásul undorító módon azokat igyekszik átverni, akik nagy bajban vannak (pl súlyos betegek, akiknek már nincs jobb ötlete, ezt is kipróbálják).
Úgy írom ezeket, hogy én is végeztem több tanfolyamot is (7-es fokozatig mentem, hogy kicsit mélyebben is belelássak). Valószínűleg az itt lévő nadisok elég erősen fel fognak hördülni tőlem, de ez van
Az alapvető állítás, hogy a pránanadi egy több ezer éves (közel 9000 éves) tan, amely energiákkal dolgozik. Itt már gáz van, mivel nem definiálja, hogy milyen energiával. Szóval csak energia, mert az gyógyít ugye.... Az első tanfolyamon még nagyon magával ragadott a hangulat, tök buddhista volt minden, a falakon tangkák lógtak, tibeti eredetű zenék szóltak, stb stb stb (ezt mind úgy, hogy kihangsúlyozták, vallásoktól független tan). Akkor éreztem én is, hogy megy az energy meg minden, de ahogyan szép lassan haladtam előre, egyre szkeptikusabbá váltam és úgy az érzetek is tompultak. Szóval, könyörgöm, ha valaki ezzel foglalkozik és mindenfélét érez, gondoljon rá, hogy csak beképzeli.. mert ez így van... ha elmész egy ilyen tanfolyamra és hiszel benne, akkor érezni is fogod, amiről beszélnek. Ez egyfajta tömegpszichózis. Azért is írok majd nagyon nyíltan, hogy ebből pár embert legalább kimozdítsak (nekem speciel nagyon megrázó volt több év gyakorlás és sok százezer forint kiadás után rájönni, hogy egy pénznyelő rendszer cintányéros majma voltam és ráadásul én is kezeltem elég sok embert úgy, hogy nem értem el vele semmit. Annyit itt megjegyeznék, hogy szerencsére pénzt sosem kértem érte és mellette igazi orvoshoz is küldtem az embereket. Ezt azért említem, mert fontos szempont lesz az írásomban).
A kettes fokozaton jöttek a szimbólumok. Eddig nem is titkos a dolog. Na de a többi miért is titkos? Több forrásból is hallottam olyanokat, hogy a szimbólumokat Pj (Petrezselyem József) találta ki az akkori feleségével. A kettesen van pl az úgynevezett sakéja szimbólum, aminek kék meg zöld színe van, stb stb stb ... ez nem is annyira lényeges. A szimbólum képe nagyon de nagyon hasonlít szanszkrit és tibeti írásjelek vonásaira. Úgy kell "behívni a szimbólumot", hogy háromszor kimondjuk a nevét és színesben elképzeljük, majd adunk neki feladatot és uccu neki, mehet a kezelés. Elvileg... itt jönek az első gubancok. Én a kezdetekben Lukács Juditnál végeztem a tanfolyamokat, aztán át kellett menni PJ-hez (vagy máshoz), mert Juditot kizárták a rendszerből, miután nézeteltérése volt a nagymesterrel (Petrezselyemmel). Miután kizárták, gyorsan alapított egy új módszert (ezt hívják Najapinak), aminek elmondása szerint ő a nagymestere itt... ugyanaz a story mint annó Pj-vel és Christian Weberrel... szóval lényegében lett egy új "pránanadi" najapinak elnevezve... vicc...
Amikor átkerültem PJ-hez, jöttek azok a dolgok, amik először lenyűgöztek, de kicsivel később elkezdtem miattuk kételkedni. Ilyenek pl a "bűvésztrükkök", amiket már többen is említettek. Volt ott minden, mala lebegtetés (a mala egy "buddhista imafüzér"... PJ fogja az egyik göngyszemet, a füzér meg áll a levegőben....), kő csinálás (ami állítólag eltűnik, ha más hozzáér, de akkor is, ha bármilyen nem természetes anyaghoz ér... hát én a macskámtól kezdve a kutyán keresztül mindenhez hozzányomkodtam, de csak nem tűnt el, kb 5 éve vigyorog rám az a kavics a kis dobozkájából) + kisebb tárgyak eltüntetése (pl ceruzaelem.. dobálja a levegőbe és egyszercsak amikor feldobja.. PUFfff sehol az elem.. alap bűvésztrükk). Ezektől számomra hiteltelenné vált az egész egy idő után. Jah és egyébként megy az etetés a tanfolyamon a beépített emberekkel karöltve. Eleve egy kész szekta és agymosás az egész. Képzeld el, hogy elmész egy helyre, ahol egy rakás emberrel összezárnak 2 vagy több napra (annó volt, hogy kb 70nm-en voltunk 70-80-an... kb egymáson ültünk, kész horror utólag). A fűszerezés az egészben, hogy alig van alvás a tanfolyamon... Szóval túl vagy feszítve idegileg (akkor ezt nem érzed mert hajt a lelkesedés), nem alszol rendesen és még közben ontják a tanokat szinte non stop (diktálja a mester a szöveget, amit szóról szóra kell leírni)... amikor pedig már hulla vagy és agyilag kb egy zombi, jönnek a bűvésztrükkök. Igazából nagyon hatásos módszer, agyilag letompít és utána elkápráztat.
A tanfolyamokon vannak segítők és vannak beépített emberek. Én segítőként voltam többször is, igazából a segítő azért kell, hogy az újonc lássa, hogy van, aki már magasabban van és milyen szuper. Ezen kívül vannak a beépített emberek. Az egyik tanfolyamon (a 7-esen) pl tanultuk a mala lebegtetést (tiszta Harry Potter
), merthogy felavattak minket a mágia szimbólumára, amivel mindent lehet kb (vihart elállítani, vízesést kettéválasztani, stb.... nálam itt már végleg betelt a pohár). Próbáltuk csinálni amit PJ magyarázott, de csak nem ment senkinek (akkor kb 50-en voltunk), majd az utolsó napon egy csaj hirtelen fel tudta állítani a malát (haha)...a kedves mester pedig, mikor mindenki vonult volna haza, magához hívta face to face a csajt.. (valszeg itt ment a jattolás). A másik kedvencem, hogy amikor pl köveket csinált, egy csajnak (megjegyzem, mindig csajoknál volt valami tutiság, és ezt most viccen kívül mondom) pont eltűnt a köve állítólag, mert a ruhájához hozzáért (és utána jött a példabeszéd, hogy lám, mindenki alaposan tegye el mert az így jár és többé nem kap követ). De a kedvencem a csonti tanfolyam... na az röhej!
Ott megy a csont hajlítgatás. A segítő persze itt is mindig egy önként jelentkező csaj... valószínűleg ő egy előre beépített ember. Ez úgy működik, hogy vannak csontis szimbólumok, amikor ha behívsz, akkor meg tudod lágyítani a csontot és utána tudod hajlítgatni, majd egy másik szimbivel fixálod....elárulom, ez volt az, ami sosem sikerült többé, csak PJ-nél volt látványos eredmény, utána semmi. A látványos eredmény pl kisujj hajlítás (amit fentebb egy videóban el is magyaráznak). Olcsó trükk, amivel kisgyerekeket lehet hülyíteni. A trükkökről ennyit, bár volt még számtalan másik is....
A szimbólumokról azért megy a titoktartás annyira, mert azt állítják, ha másnak (avatatlannak) megmutatod, vagy az meglátja, akkor véletlenül is behívja és akkora energiát enged át magán, amit a teste nem bír el és akár még bele is halhat 1-2 napon belül. Az egyetlen dolog, amivel megmentheted, ha abban a pillanatban elkapod és elcipeled, hogy avatást kapjon. Akinek a füzetét látta a beavatatlan, azért kap büntetést (a szimbólumok örzőjétől, ami igazából 2 entitás, akik kb ezer évente váltják egymást), mert ilyen hibát még egyszer nem követhet el. A büntetést kb úgy kell elképzelni, hogy állítólag totál ronccsá válik az illető élete, beteg lesz, stb stb stb (ezt is leteszteltem, évek óta nem történt semmi se velem, se a másikkal). Ez az oka annak, hogy annyira nem beszélnek a szimbólumokról. Ez szerintem, a megfélemlítés igenis szektás fogás. Mert valljuk be, egy érzelmileg labilis embernél ez nagyon nagy nyomás tud lenni (és tanfolyamra ugye kb 90%-ban betegek mennek, vagy pedig a beteg családtagja, barátja, stb, tehát elkeseredett emberek, akik egy mencsvárat keresnek).
És most jön a pénz kérdése.... állítólag a nadi az önzetlen szeretet kifejeződése.. de a kezelőben tartják a markukat (3000-5000Ft-ot szokás adni, plusz Juditnál egy 15 perces beszélgetés 30.000Ft volt, mert állítólag ő látó.........). Ezen kívül a tanfolyamok brutális összegeken mennek... már pontosan nem emlékszem, melyiknek milyen ára volt tizenéve, de függ a szinttől is (pl egy 1-es fokozató tanfolyam azt hiszem 10 ezer volt /fő, két napra, de egy hármas fokozat annó 3 napra 35000 volt, stb).
A következő nagy probléma, hogy sokszor nem működnek együtt az orvosokkal. A tanfolyamon hangsúlyozzák, hogy igenis kérni kell orvos segítségét is, de valójában mennek a sunyi kis megjegyzések, hogy a "modern orvoslás" így, meg úgy, meg hogy a modern orvosok ehhez nem is értenek és inkább kezeltesd magad mert akkor jobban jársz (személyesen láttam olyat, hogy egy kezelőben mondták egy rákos néninek, hogy ne menjen kemóra meg orvoshoz, mert őt itt meggyógyítják... 2 hónap múlva meghalt rendszeres nadis kezelés mellett úgy, hogy az utolsó percig hitegették, hogy nem is romlik az állapota, csak a blokkjai erősek....). Ezeket az eseteket még tudnám sorolni nagyon hosszan (ráadásul még utaztató és masszázs tanfolyamot is végeztem), de nem ez a lényeg most, csak azt akartam, hogy lássatok kicsit tisztábban a dolgot illetően.
Még ráadásul annyi, hogy én is elkezdtem annó nagyon rossz irányba tartani.. minnél feljebb mész a ranglétrán, annál inkább agymosott vagy. Szerencsére sikerült ezt észrevenni és kijönni belőle, de nagyon furdal a lelkiismeret azóta is (a családommal kezdett megromlani a kapcsolatom, a barátaim nagy része elkopott mellőlem miattam, egyre rosszabbak lettek a tanulmányi eredményeim, a párkapcsolatom is bedőlt). Hihetetlenül gőgössé és beképzeltté teszi az embert, mert elhiteti veled, hogy különleges vagy és képességeid vannak (ha pedig nem úgy megy, akkor te vagy a hibás, mert nem jól csinálod), a többiek, akik pedig szólni akarnak, hogy nem jó az irány, csak nem értenek meg, mert te magasabb rezgésszinten vagy, mint ők (ergó te jobb vagy, ő pedig szegényke egy hülye mert még nem olyan jó, mint te... ezt így ki nem mondják soha, de folyamatosan ott lóg a levegőben ez az érzés). És tudod, kedves olvasó, hogy mi a legrosszabb? Minden amit eddig leírtam, a szeretet és segítő szándék együttérzéssel átitatott gőzével van tálalva... Ha pedig elfordulsz az egésztől, még te érzed magad "bűnösnek".
Tudnék még írni erről rengeteget, de szerintem egyelőre ennyi elég.... Ha lehet egy kérésem, NE menj el nadizni.... eleinte nagyon fogod imádni de idővel csak illúziókkal fog telepakolni és tönkretesz érzelmileg. Ha pedig már nadizol, kérlek (őszintén, jó szándéktól vezérelve kérlek) gondolj bele egy kicsit a leírtakba... tegyél fel kérdéseket magadnak. Kérdőjelezd meg, hogy mi mért történik és nagyon sok gubancot fogsz észrevenni. Legyél kritikus!
Ha bárkinek kérdése lenne, nagyon szívesen válaszolok akár itt is, akár e-mailen is (
veghleslie@gmail.com).