@Szilágyi András (35125):
Igen, valami ilyesmit olvastam, csak nehez felfognom, nehez megtennem egy logikai lepest (nekem ugras).
Ha a latszolagos fenyessegbol szamitott tavolsag megegyezik a voroseltolodasbol szamitott tavolsaggal, akkor ez a gorbe, amirol irsz egy ferde egyenes vonal, egesz pontosan 45 fokos szoget zar be a tengelyekkel..
(Legyen x tengely a "valodi" tavolsag, y a voroseltolodas alapjan szamitott tavolsag).
Ha a valodi tavolsaga nagyobb, minta voroseltolodas mutatja, akkor a fuggveny a tavolsaggal egyre kevesbe meredeken emelkedik, elhajlik a vizszintes fele.
Ha jol ertem, ez a megfigyeles.
Jol sejtem, hogy a voroseltolodas az ami "hamis" eredmenyt ad, mert abban benne van a teljes eddigi tagulas, annak az atlaga, tehat ha egyenletesen azzal a sebesseggel tavolodna, amit a voroseltolodasbol szamolnak, akkor nem juthatott volna ilyen messzire.
A valodi tagulas sebessege nagyobb, mint az atlag.
Itt akadok el. Ez szerintem ugy is lehetseges, hogy eleinte gyorsabb volt es azota lassul, meg ugy is, hogy eleinte lassabb volt es azota gyorsul.
Lehet, hogy ott van az eb elhantolva, hogy az elteres a tavolsaggal hogyan valtozik?
Nezzuk:
A tavolabbi objektumok voroseltolodasa a teljes idotartam alatti voroseltolodassal korrelal, ebben benne van az atlagsebesseg egy hosszabb ido alatt, mig egy kozelebbi objektum voroseltolodasara csak a relative kozelmult sebessege hat. Tehat a hozeli objektumok kenegyorsabban "voroseltolodjanak", mint a tavoliak?
Bocs a pongyola fogalmazasert.