Dr. Csicsor János - Hymato Products Kft.
Elküldve: 2019.09.05. 02:00
Egyik ismerős ajánlotta a céget, hogy mehetnék oda dolgozni egészségvédős biomérnökként, mert táplálékkiegészítőket gyártanak. Elég lelkes voltam, gondoltam valami L-carnitine meg hasonlók lesznek, amibe szívesen belemélyednék egy kicsit jobban, meg itt van a közelben, és nem akarok elköltözni munka miatt, de rendesen pofára estem. Nézegetem itt a videokat: https://www.facebook.com/watch/?v=2007204559495496, illetve a termékeiket: https://hymato.hu/. Hát vannak bold statementek, de igazából nincs kedvem most szóról szóra mindennek utánajárni, cáfolni, vagy bármi ilyesmi. Igazából csak abból indulok ki, hogy hasonló vonzza a hasonlót és a VNTV eléggé elszállt dolgokat ad le az eddigi tapasztalatom szerint, illetve, hogy wikipedian és google scholarban gyors kereséssel semmi érdemlegeset nem találtam a huminsavak, ilyesmik gyógyhatásáról. https://en.wikipedia.org/wiki/Humic_substance Nekem úgy tűnik, hogy újabb csodaszer gyáros cégről van szó. Talán csak annyiban más a helyzet pl a barackmag zabálókhoz (amygdalin) és hasonlókhoz képest, hogy itt a hatóanyagról nagyon kevés az információ. Igazából ha wikipedian egy kicsit utánaolvasunk, akkor egy baromi tág fogalom az egész, és nagyon sok különböző vegyület beletartozik. Igy pl a gyógyszerészeti minőségbiztosítása a dolognak közel lehetetlen. Esetleg ha lehetne igazolni a gyógyhatását és a hatásmechnizmusáról többet megtudni, akkor az alapján be lehetne mérni valamilyen teszttel, hogy az adott vegyület koktél tényleg hatékony e. Ha jól jött le, akkor tőzegből vonják ki ezeket a vegyületeket és adják utána arany áron. Mese természetesen emellett is van, hogy az elektron áramlást segítik a szervezetben. Igazából ha utánakeresek, akkor találni cikket, aminél bizonyos esetekben tényleg segítik az elektron transzportot baktériumoknál: https://www.sciencedirect.com/science/a ... 4213605185, de egyáltalán nem kutatott téma. Az én véleményem az, hogy ennek nincs túl sok jelentősége a betegségek túlnyomó többségénél, mert nem túl valószínű, hogy ezek a vegyületek felszívódnának. A bélben meg ha tényleg segítik az elektron transzportot, akkor esetleg bizonyos baktériumokat előnybe hozhatnak, és megváltoztathatják a bél flórát, ahogy ez a cikk állítja. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5296205/ Hogy ez hasznos vagy káros hosszú távon, arról nincs információ. Csodálkozom, hogy mi alapján fogyaszthatóak egyáltalán ezek a termékek, mármint nem tűnik úgy, hogy bárki vizsgálta volna a fogyaszthatóságukat, mellékhatásukat, stb. Itt és itt https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingre ... humic-acid, https://www.medicinenet.com/humic_acid/ ... tamins.htm pl azt írják, hogy súlyosbíthat autoimmun betegségeket, de gondolom csak abból indulnak ki, hogy állítólag aktiválja az immunrendszert influenzánál, amire nincs semmilyen bizonyíték. Szóval gyakorlatilag nincs semmilyen információ a hatóanyagról. Én ezt az egészet azért valamennyire azért veszélyesnek tartom. Igazából még a legtöbb gyógyszertárban kapható probiotikum sem feltétlen hasznos, mert törzs szintjén kell összeválogatni őket, nem elég, hogy a faj stimmel, illetve nem jellemző, hogy ezeknél gőzerővel végeznének klinikai kísérleteket. Amiről tudok, hogy volt rá kísérlet és tényleg használ valamit pl Clostridium difficile fertőzés megelőzésére az a Saccharomyces boulardii. De végülis sokan használnak kombuchát meg hasonló ellenőrizetlen termékeket, és egyelőre nem túl sokan hullottak el tőle... Édesítőszerek is változtatnak a bélflórán meg még valószínűleg rengeteg étel és táplálékkiegészítő is, úgyhogy riadót nem fújnék, inkább csak az aggaszt, hogy eddig a "föld evés" nem volt része az étrendnek a legtöbb esetben, és fogalmunk sincs mit okoz hosszú távon. Esetleg van valaki köztetek, aki jobban utánanézett ennek a huminsavas témakörnek, és talált valami kézzel foghatót?