Vitaminokról, objektíven
Elküldve: 2014.06.26. 18:26
@ennyi (79274): A nyilvánvalót ismételgeted, pedig azon már rég túlléptünk.
Számos kérdés felmerül:
1. Ugyanaz-e kémiailag a kapszulában megvehető (gyakran szintetikus) vitamin, mint az ételekben lévő?
Sok esetben nem. Pl. a szintetikus vitamin sokszor racém keverék, a természetes nem.
Az A vagy a D vitamin nem egy konkrét molekula, hanem vegyületcsoport. Példa: kapszulázva többnyire D2 vitamint árulnak, míg a halban, májban D3 van. (Újabban már D3-at is árulnak kapszulában, de sokáig ez nem így volt.) Kutatások szerint csak a D3 szedésének van előnye.
2. A kapszulában lévő segédanyagok szerepe vs. az élelmiszerben lévő egyéb faktorok szerepe.
3. Vegyes étrend mellett egyáltalán van-e előnye kiegészítő vitamint fogyasztani? A kutatások egy része azt mutatja, hogy nincs, sőt, inkább káros. De ez alól is vannak kivételek, pl. a D-vitaminról mondják, hogy abból a legtöbb ember nem eszik eleget, így ott indokolt lehet a kiegészítés, de ez se biztos.
4. Az a kép kezd a kutatásokból kibontakozni, hogy étrend-kiegészítőben nem nagyon van haszna vitamint szedni. Viszont a vitamintartalmú ételek fogyasztásának egyértelműen van. Mi a magyarázat? Valójában nem is a vitamin az, amire szükségünk van az ételekből, vagy a vitaminok felszívódását befolyásoló egyéb faktoroknak van szerepe? Vagy a kapszulákban lévő egyéb anyagok károsak és lerontják a vitamin hatását? (Az étrend-kiegészítőkben nem igazán lehet megbízni, azt rak beléjük a gyártó, amit akar. Lehet, hogy sokkal kevesebb vitamin van benne, mint ami rá van írva, vagy szennyezőanyagok vannak benne.)
Számos kérdés felmerül:
1. Ugyanaz-e kémiailag a kapszulában megvehető (gyakran szintetikus) vitamin, mint az ételekben lévő?
Sok esetben nem. Pl. a szintetikus vitamin sokszor racém keverék, a természetes nem.
Az A vagy a D vitamin nem egy konkrét molekula, hanem vegyületcsoport. Példa: kapszulázva többnyire D2 vitamint árulnak, míg a halban, májban D3 van. (Újabban már D3-at is árulnak kapszulában, de sokáig ez nem így volt.) Kutatások szerint csak a D3 szedésének van előnye.
2. A kapszulában lévő segédanyagok szerepe vs. az élelmiszerben lévő egyéb faktorok szerepe.
3. Vegyes étrend mellett egyáltalán van-e előnye kiegészítő vitamint fogyasztani? A kutatások egy része azt mutatja, hogy nincs, sőt, inkább káros. De ez alól is vannak kivételek, pl. a D-vitaminról mondják, hogy abból a legtöbb ember nem eszik eleget, így ott indokolt lehet a kiegészítés, de ez se biztos.
4. Az a kép kezd a kutatásokból kibontakozni, hogy étrend-kiegészítőben nem nagyon van haszna vitamint szedni. Viszont a vitamintartalmú ételek fogyasztásának egyértelműen van. Mi a magyarázat? Valójában nem is a vitamin az, amire szükségünk van az ételekből, vagy a vitaminok felszívódását befolyásoló egyéb faktoroknak van szerepe? Vagy a kapszulákban lévő egyéb anyagok károsak és lerontják a vitamin hatását? (Az étrend-kiegészítőkben nem igazán lehet megbízni, azt rak beléjük a gyártó, amit akar. Lehet, hogy sokkal kevesebb vitamin van benne, mint ami rá van írva, vagy szennyezőanyagok vannak benne.)