@Szilágyi András (51042):
Aki szerint nem ritka dolog az, amiből az Univerzumban várhatóan csak 1 darab van, annak nem tudom, mi a ritka.
Pl az olyan dolgok amibol a megismert univerzumban egy sincs varhatoan.
Már hogy ne lenne, erre is rengeteg alap van. Először is, bár mi csak 1 darab olyan bolygót ismerünk, amin van élet, nyilvánvaló, hogy elenyésző töredék részét ismerjük csak a létező bolygóknak. Tehát az élettel rendelkező bolygók számára nézve az 1 egy alsó korlát.
A lotto nyertes is mondhatja: "Hat kerem en nyertem, es a heti szelvenyt beado 10^5 ember elenyeszo hanyadatol kerdeztem meg, hogy van-e otose, ezert mondhatom, hogy a lotto megnyeresenek az eselye valoszinuleg lenyegesen nagyobb, mint 1/10^5" Mondhatja, de hatalmasat teved, annak ellenere hogy meg igy is ez a legjobb becsles amit tehet. Azaz, mint irtam, ez a legjobb becsles ertektelen.
Másodszor, vannak ismert számítások (Drake formula, stb.), amelyek nemhogy az élet, hanem az értelmes civilizációk számára adnak becsléseket, és ezek is 1-nél jóval magasabb értékeket adnak.
Az egy masik erv, nem arrol vitatkozunk. Egyebkent a Drake formula teljesen hasrautesre ad eselyeket, nem lehet igazan komolyan venni.
Most arrol van szo, hogy abbol a tenybol, hogy a foldon van elet, tudunk-e barmire kovetkeztetni az elet letrejottenek valoszinuseget illetoen.
De, abszolút mondhatja - egyéb információ hiányában ez egy megalapozott becslés - és teljesen irreleváns, hogy a konkrét példában nem helyes eredményt ad. A helyes eredményt nem tudjuk! Ezért becslünk.
Aha, tehat ahol pont ugyanez az erveles teljesen fals eredmeny ad, azt hesegessuk el, es allitsuk tovabbra is nagy mellennyel, mindenfele erv nelkul, hogy ebben az esetben viszont nagyon jo lesz, es raadasul "valoszinuleg lenyegesen nagyobb" lesz az esely, mint amit a masik esetben csufosan befuccsolt becsles ad.
Nem, az nem ebben a topikban folyik, az a másik topik ("A földön kívüli élet esélyei" című).
De az ebben a topikban is folyik, hiszen az erved premisszaja volt az hogy a becslesed az elet keletkezesenek valoszinusegere kapcsolatban van a valosaggal.
Sajnos nincs, illetve legfeljebb veletlenul, es barmelyik iranyban tevedhet a becsles.