Naa, azt állította, nincs haszna belőle, tehát ahhoz sem érttényleg semmihez sem értesz az értékesítésen kívül?
Miért tartod érdekesnek? A diliházat nem sújtja az akadémia leomlása.Milyen érdekes, hogy válság ide, válság ode, nekem mégse nincsenek anyagi problémáim.
Roppantul meglepődnek, ha ezen a fórumon lenne, aki irigykedne rád. Kezeket fel, ki irigyli Gyuszikát?Csak semmi irigykedés, mert az leértékelődési lelki konfliktushoz vezet(het)
Persze, hiszen ostoba embereken nyerészkedsz.Milyen érdekes, hogy válság ide, válság ode, nekem mégse nincsenek anyagi problémáim.![]()
Nekem sincsenek. Ráadásul senkit nem kell becsapni, hazugságokat terjeszteni, álszenteskedni, fórumokra hülyeséget firkálni......stb.Milyen érdekes, hogy válság ide, válság ode, nekem mégse nincsenek anyagi problémáim.![]()
Nem. Az USA sem kezdett eszelős pénznyomtatásba, akárhányszor hiánya volt, hanem egyszerűen hitelt vettek fel. Leginkább Kínától. Ebből a sok államadósság. Az USA dollár elég szépen áll most, ahhoz képest.Amerikában úgy oldották meg a dolgot hogy annyi pénzt nyomtatnak amennyire az államnak szüksége van
Na, ezt magyarázd csak el, hogyan is rakja az állam a pénzét a tőzsdére?Lelövöm a poént mert elárulom hogy ez a profittöbblet nem máshol jelenik meg mint a tőzsdén.
Érdekes, én a munkahelyemen az állam által kiadott pénznemmel fizetnek ki. Akkor most a fizetésemmel az államot húzom le? Jézusom, ha ezt a királynő megtudja... ne haragudj Erzsi!!!ha a tőzsdén valaki nagyot kaszál, ha kis léptékben gondolkodunk akkor azt az illúziót látjuk hogy más tőzsdézőket győztünk le és az ő pénzüket vágtuk zsebre, ez egy optikai csalódás. tulajdonképpen az állambácsiról szakítottunk le újabb pénzt, az egész állami gazdaságról.
Az lenne csak a szép világ. Teszem azt, az egyik ország megörülve a fix árfolyamnak felhagyna mindennemű termeléssel, egyet kivéve, a saját pénzét nyomtatná. Az meg mivel biztos fix árfolyamú, vennének belőle külföldön mindent, ami kell nekik, csak importból élnének. A pénznyomtatáshoz a nyersanyagot is külföldről hoznák. A külföld meg váltaná serényen a pénzüket, merthát, ha fix az árfolyam, akkor fix. Igaz, hogy semmit nem lehet azért a pénzért venni, de ne foglalkozzunk holmi valós értékkel! Nagyon zsír.Rögzíteni kell a valuták árfolyamát teljesen fixre, különben tárt karokkal várhatjuk az újabb gazdasági világválságokat.
józan paraszti ésszel átgondolva:Figyelj, a tőzsdén sem történik más, mint a piacon, emberek adnak és vesznek. Csak kenyér, tej és Herz szalámi helyett cégekből vehetsz tulajdonrészt (részvények) vagy kvázi pénzt adhatsz kölcsön (kötvények) esetleg valutával kereskedhetsz. Az így szerzett haszon semmivel sem ördögibb, mint az, hogy az olcsón vett káposztát drágábban adod tovább, hogy hasznod legyen rajta.
Az állam szabja meg a törvényeket mivel lehet kereskedni és mi az ami illegális. ha azt mondja az állam hogy nem füvezhetsz akkor nem füvezel. ha azt mondja az állam hogy a valutákat fixálja és nem lehetsz uzsorás hogy többé adod mint ami hivatalosan ki van írva akkor neked be kell tartanod különben nézz szembe a tetteid következményeivel. ... a tőzsde nem más mint az uzsorások legális üzérkedése. ... jó oké adni és eladni lehet bármit, de nehogy már túl adsz valamin amit 10 másodperccel előzőleg megvettél mindezt milliós tételben és busás haszonnal. erről szól a tőzsde, villámkereskedelem holott valós árú csere nem is történik.Ugye tudod, hogy a tőzsdét nem az állam üzemelteti?
Nem. Így semmiképp sem.tegyük fel te vagy a termelő. gyártasz kolbászt, eladod a viszont eladónak 120 forinté, minél több ember van a tőzsdén a kolbászod annál több kézen megy át, nem a valóságban hanem virtuális felületen. mire a kolbász a másik asztalára kerül a másik ember fizet érte 800 forintot mert ő egy másik országban van ahol nincsen kolbász ... neked a hasznod minimális de van egy rahedli "ingyenélő" akik csak abból kapnak részesedést hogy pötyögték a részvényeket. a kolbász el tudna jutni 300 forintért is a vevőhöz, de mivel többszörös áron jut el mondhatni a pénz elértéktelenedik csak attól hogy több kézen megy át a kolbász !
TEHÁT : ahogy a valuta elértéktelenedik így kerül az állam bácsi pénze is a tőzsdére.
Erre még egyszer visszatérek, mert ez olyan, mintha azt mondanád.de mivel többszörös áron jut el mondhatni a pénz elértéktelenedik csak attól hogy több kézen megy át a kolbász !
TEHÁT : ahogy a valuta elértéktelenedik így kerül az állam bácsi pénze is a tőzsdére.
Te a viszonteladókról, a termelő és fogyasztó közti kereskedőkről beszélsz. Igen, azok monnyanak le. De mi közük van a tőzsdéhez?minél több ember van a tőzsdén a kolbászod annál több kézen megy át
Miert nem vasarolunk kozvetlenul a termelotol?Te a viszonteladókról, a termelő és fogyasztó közti kereskedőkről beszélsz. Igen, azok monnyanak le.
vannak, hanaem az, hogy amit csinalnak, abbal nekem hasznom van (nem kell szazfele utazzak egy bevasarlasnal, stb) es ezert a haszonert hajlando vagyok anyagilag is elismerni a koltsegeiket.A szélhámosnak is vannak költségei, és a zsebtolvaj is mennyi időt áldoz rá, hogy kialakítsa a megfelelő technikát. Szükség van rájuk, megérdemlik a jussuk!
A költségeiken túl van olyan is, hogy árrés, profit. Bármekkorát hajlandó vagy elviselni?ezert a haszonert hajlando vagyok anyagilag is elismerni a koltsegeiket.
1. kevered a fogalmakat. Az arres az amibol a koltsegeiket fedezzik. A profit az a munkadijuk (te sem ingyen dolgozol, es nem kamatmentesen adod kolcson a penzed a banknak).A költségeiken túl van olyan is, hogy árrés, profit. Bármekkorát hajlandó vagy elviselni?
Segítek, a vesszővel való mellérendelő felsorolás nem feltétlen jelenti azt, hogy ezen fogalmak között bármi relációt jelzek.1. kevered a fogalmakat. Az arres az amibol a koltsegeiket fedezzik. A profit az a munkadijuk (te sem ingyen dolgozol, es nem kamatmentesen adod kolcson a penzed a banknak).
Akkor megismertetek veled egy érdekes, és nehezen megfogható fogalmat: igazságosság. Egységnyi pénzért ki mennyit dolgozik. Te hogyan tekintesz arra a helyzetre, hogy ez az érték jelentősen eltér az adott viszonylatokban?2. nem vagyok hajnalndo barmekkorat elviselni, ha meghaladja azt, amennyiert en magam elvegezhetnem ugyanazt, akkor nem fizetek erte.
Ééén? Nem vásárlok semmit. Önellátó vagyok. Most is tekerem a biciklit, hogy menjen a számítógép. És ne kérdezd meg, honnan a bicikli. Loptam. Értsd: megdolgoztam érte, vállaltam a lebukás kockázatát. Minden okés így, nemde?Es te?
Mondd, hol vasarolsz?
A szamitogepet is te epitetted, te tervezted a mikroaramkoroket... gratula.Ééén? Nem vásárlok semmit. Önellátó vagyok. Most is tekerem a biciklit, hogy menjen a számítógép. És ne kérdezd meg, honnan a bicikli. Loptam. Értsd: megdolgoztam érte, vállaltam a lebukás kockázatát. Minden okés így, nemde?
egy valasz ra ezt irja" A bankok azt hazudják, hogy csak kölcsönöket közvetítenek, de ez hazugság: ugyanis a kölcsönközvetítéshez nem lenne szükséges új pénzt teremteni."
Szoval a bank milyen peznt ad kolcson? Azt ami valaki betett hozza betetkent, vagy a sajat penzet (tokejet). Jol gondolom?Tegyük fel, hogy mindenki így tesz az országban, mindenki állampapírban tartja a megtakarításait, így elvileg a bankok nem tudnak majd hitelezni annyit. Azért csak elvileg, hiszen a Magyarországon működő bankok többsége multinacionális, tehát több országban is tevékenykednek. Hitelezni kétféle módon tudnak, vagy betétjeik után, a törvények által meghatározott (tartalékráta) mértékig, vagy ha fenti okok miatt a hazai bankbetétjeik megszűnnek, akkor a bank könnyedén megteheti, hogy anyavállalatától tőkét kér (értsd más országok bankbetétjeiből irányít ide valamennyit), és abból hitelezik.
http://rrr100.wikispaces.com/PenzTeremtesÉrdemes a bűvész kezét figyelni, hogy elkapjuk a pénzteremtés pillanatát !
Új pénz akkor keletkezik, amikor hitelt vesz fel valaki !
Tegyük fel, hogy
•Józsi bankszámlájára 1 milla pénz érkezik, a bank +950eFt "excess reserve"-el (felesleges tartalékkal) fog rendelkezni, mert csak 5% a tartalékráta.
•Bejön Pistabá a bankba és 950eFt hitelt vesz fel: A bank RÁÍRJA Pistabá számlájára ! Most keletkezett új számlapénz !
Ugyanis Józsi is elköltheti az 1 milláját, meg Pistabá is az új 950eFt-t. Szó szerint !
Ha a bank a betétesek pénzét adná kölcsön (ahogy az emberek azt tévesen hiszik), ebben a példában Józsi pénze eltűnne, és csak szép lassan jönne meg. Ez történik akkor, ha Józsi kölcsönadja a szomszédjának. De a bankszámlával más a helyzet: Józsi végig látja a teljes pénzét, és esetleg kevés kamatot kap. Persze a funkcióját betöltő (elkölthető "látraszóló") pénzre nem kap kamatot, vagy legfeljebb 0 .. 0.5% -ot. Csak a forgalomból átmenetileg kivont, el nem költhető "lekötött" számlapénz után kap kamatot (az átmenetileg kivont pénz teszi lehetővé, hogy a bankrendszer több pénzt teremtsen az infláció megszaladása nélkül).