Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Magyarság eredete, kitalált 300 év
Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.15. 09:22

Tudom, hogy van szegény és gazdag zsidó is, de létezik egy előitélet, hogy a zsidók gazdagok úgy általában. Mi ebből az igazság és ha igen, mi az oka? Hogy létezik, hogy a holokauszt és a kisemmizés után is a zsidóság jómódúnak számít? Van erről objektív történelmi, szociológiai vagy bármilyen komolyan vehető tanulmány, statisztika vagy bármi, ami szertefoszlatja vagy megerősíti ezt az állítást? Nagyon segítene nekem napi vitáimban. Köszönöm.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.07.15. 19:02

@Hümér (79833):
Van alapja az állításnak. USA-beli statisztika a jövedelmek eloszlásáról vallások szerint:
Kép
A jövedelemeloszlás egyébként szorosan követi az iskolai végzettség eloszlását.
A zsidók között van a legtöbb egyetemi és annál magasabb végzettségű*.

*Helyesbítés: a hinduk között több van.
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.15. 20:04

Azért ne felejtsük el, hogy New York a gyémántkészítés és -kereskedelem egyik központja. Mit ad isten, vajon kik készítik főleg ezeket: http://en.wikipedia.org/wiki/Diamond_District. Mondjuk ez nem jelenti azt, hogy minden ékszerkészítő gazdag, de azért tisztesebb megélhetéshez jutnak, mint a többiek. :) :D (Abba ne menjünk bele most, hogy milyen körülmények miatt kezdtek el ezzel az ortodox zsidók foglalkozni, miközben a bányák és a nyersgyémánt többsége felett soha sem diszponáltak...)
A 19. sz.-i cári birodalomban biztos, hogy nem így nézett volna ki a táblázat:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pale_of_Settlement
OFF
Bocs a wikiért, fáradt vagyok a kereséshez... :P ;
/OFF Elnézést!
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.15. 20:08

Őszintén szólva örülök, hogy második helyen vagyunk, még jobban örülnék egy nem-dobogós helyezésnek, mert azt sem szeretem, hogy túl okosak vagyunk. Egyáltalán nem akarok etnikailag vagy genetikailag kilógni sem felül, sem alul.
És a magas iskolai végzettségnek mi az oka? Nem hiszek abban a magyarázatban, hogy ez a Könyv tiszteletéből adódik, meg a bócherek vitatkozásából. Szeretnék valami nem-vallásos magyarázatot, amiből kiderül, hogy nem vagyunk semmilyen módon különlegesek, egy nép vagyunk a sok közül, legfeljebb csak többet szenvedtünk.
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.15. 20:55

Magyar statisztika vagy becslés nincs?
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.07.16. 01:46

@Hümér (79840):
És a magas iskolai végzettségnek mi az oka?
Kulturális, történelmi okai lehetnek.
Itt találsz egy érdekes cikket, ami ezt fejtegeti:
http://whynationsfail.com/blog/2012/9/3 ... cated.html
0 x

Avatar
Rigel
Hozzászólások: 1492
Csatlakozott: 2013.05.15. 10:49

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Rigel » 2014.07.16. 09:21

@Szilágyi András (79847):
Szilágyi András írta:Kulturális, történelmi okai lehetnek.
Így van!
A diaszpórában élő zsidóságot a Római Birodalom bukása után a feudalizmusban teljes mértékben kizárták a földbirtoklásból és a földművelésből. (Amúgy ki az a marha, aki valahová betelepedve földtúró jobbágy szeretne lenni? Van abból elég helyileg.) Na tehát a zsidóságnak csakis a városi polgári lét volt elérhető, ott is elsősorban a kereskedelem, ami - mivel főleg pénzzel foglalkozott - méltóságon aluli, "büdös" volt a helyi tehetős rétegnek. (A középkorban a pénz és a pénzkezelés távolról sem volt olyan presztízsű, mint mondjuk a földbirtok!) Innen egyenes út vezet a mába. A középkorban a diaszpóra zsidóságot egy konkrét gazdasági területre kényszerítették, és véletlenül úgy adódott, hogy a reneszánsztól kezdve éppen a városok és a kereskedelem lendült fel, és a földbirtok-jövedelmek veszítettek jelentőségükből. Mire elérünk az ipari forradalomig, a városi zsidóság már olyan mértékben helyzetben volt a földbirtokos nemesség észbekapó részével szemben, hogy a tőkéjük birtokában az iparosításban is számottevő részt megkaparintottak. És a több évszázados polgári életmód természetesen hozta magával azokat a dolgokat is, mint például a műveltségre és a magas iskolai végzettségre való törekvés.

Tévedés ne legyen. Ebben semmi rasszizmus nincs. A diaszpóra zsidósága jókor volt jó helyen (a reneszánsz óta, mert korábban nem számított annyira jó helynek!) és kihasználta az adódott lehetőséget és általában polgárosodott. Ugyanezt természetesen ugyanakkor megtették az okos gójok is (céhmesterek, városi elöljárók, gyártulajdonosok, iparbárók) csakhát egy adott nemzsidó csoportban a városi polgárság mellett ott van még a parasztság, a nemesség és a papi rend, így pedig a polgári réteg számaránya jóval kisebb ezeknél a csoportoknál, mint a zsidóknál.
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.16. 11:12

Ez így logikus. Ugyanakkor kapom a példákat vitapartneremtől, aki ugyan gój, de egyszerűen és jóindulattal a választ keresi, akárcsak én. Ő ismer jó néhány nagyon iskolázatlan és primitív zsidó embert (mesüge, ahogy mifelénk mondják), akiket kisemmiztek annak idején, rosszul fizetett munkakörökben dolgoztak egész életükben, mégiscsak vagyonosok. Lehet persze azt mondani, hogy ő csak kivételeket ismer. Vagy talán nem is annyira vagyonosok, ahogy hiszi. Lehettek eldugott, átmentett családi kincsek, pénzek. A német jóvátétel is megkönnyítette az életet, bár az nem elég a gazdagsághoz. Mindenesetre az ilyen kérdésekre nehéz felelni és nyugodtan, egymást megértve vitatkozni. Szeretnék erről a témáról valami nagyon okosat olvasni.
0 x

szemet
Hozzászólások: 265
Csatlakozott: 2011.10.03. 13:04

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: szemet » 2014.07.16. 13:07

Még annyit, hogy az egyenlőtlenség kialakulásának történeti okai nem feltétlen szükségesek az egyenlőtlenség fennmaradásához.

Azaz mondjuk a szülök gazdagsága hozzájárul a gyerekek sikerességéhez, illetve a szülök szegénysége a gyerekek sikertelenségéhez - és így egy kialakult egyenlőtlenség már önfenntartó (vagy akár önerősítő) lehet: http://opinionator.blogs.nytimes.com/20 ... ft-behind/

Akkor is ha az egyenlőtlenséget korábban létrehozó okok már megszűntek.

Sajnos az ilyen adatokból csak a korrelációk látszanak...

Pl. a magas emberek is jobban keresnek mint az alacsonyak - ebből mondjuk óvatlanul mondhatnánk, hogy biztos azért mert előítéletek vannak az alacsonyakkal szemben! Na de mi van ha az előítéletek valójában már 50 éve megszűntek csak hát a régen kialakult egyenlőtlenség már fenntartja önmagát - mondjuk a nagyapád magassága még közvetlen előnyt jelentett, számodra meg már csak az jelent előnyt hogy gazdagabb családból jössz?

Az ilyesmi kérdésekre az egyszerű korreláció felfedezése még nem ad választ, de nem a hipotetikus narratívák kiötlése (biztos azért van ez mert stb...). a megoldás, hanem a részletesebb analízis - amihez meg a megfelelő adatmennyiség összegyűjtése a nehézkes.
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2014.07.17. 15:15

@Hümér (79852):
Ugyanakkor kapom a példákat vitapartneremtől, aki ugyan gój, de egyszerűen és jóindulattal a választ keresi, akárcsak én. Ő ismer jó néhány nagyon iskolázatlan és primitív zsidó embert (mesüge, ahogy mifelénk mondják), akiket kisemmiztek annak idején, rosszul fizetett munkakörökben dolgoztak egész életükben, mégiscsak vagyonosok.
Ehhez nem kell zsidónak lenni, elég jókor belépni/átlépni egy pártba és hülyén is hülyére keresed magad, miközben hivatalosan (vagyonbevallás, adóbevallás) a küszöböt rágod nagy nyomorodban. :(
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.17. 17:14

hipotetikus narratívák
Jó szinoníma az összeesküvés-elméletre. Az összeesküvés-elméletekkel nem könnyű szembeszállni, különösen, ha egy bonyolult magyarázatot igénylő részigazságra épülnek.
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.18. 09:48

@Hümér (79841):
Talán ez a doktori érkezés megfelel, ha magyarországi statisztikára vágysz: http://real-phd.mtak.hu/39/1/haraszti-doktori.pdf (magyarul nehéz adatokat találni rá, mert vagyonukat tekintve, főleg az emancipáció után - amely éppen a szakszerű statisztikák miatt is - nehéz átfogó adatokhoz jutni. Két okot emelnék ki a sok közül: kb. 1917-ig ők "zsidó hitű magyarok", másrészt az integrálódó és asszimilálódó, fővárosi bank- és gyárvezetőt, aki az igazgatósági bárókkal és grófokkal parolázik egy világ választotta el mind a vidéki nagyállat-kereskedő vagy kocsamtulajdonos ortodoxtól, vagy az északkeleti határ mentén élő, szegény és nyomorgó, "bevándorló galíciánertől" - ez hibás, mert nem Galíciából érkezett, hanem a kutatások szerint évszázadokig éltek itt elszigetelten a vasút megjelenéséig.)
'Vallásos oktatás mint előny': Pedig egyes korokban ez előnyt is jelentett - pl.: a korai középkorban. Elsősorban ez az írástudást - és a kiterjedt, közösségek közötti levelezés szokását, ami a híresebb rabbik és a tőlük való tanácskérés szokása miatt alakult ki - és egy, "közös" nyelv tudását jelentette. Ez nem annyira a hébert - bár elvileg Kathájtól Írországig meg kellett érteniük - jelentette, hanem a "beszélt" változatokat - ladino, jiddish. (Bár egy kereskedőnek, aki mondjuk Dél-Franciaországban dolgozott, az újkorig 3-4 nyelven kellett perfektnek lennie, és még 2-3-on gagyognia, hogy valahogy működtesse üzletét)
Másrészt a 19. sz.-ban a vallási oktatás már hátrány (ortodox, vidéki zsidóság, akik elutasították vallási-hitbéli okok miatt az emancipációt is). Létezik olyan, hogy zsidó felvilágosodás!
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.18. 10:10

A zsidóság "vagyona" azonban nemcsak térben és társadalmi rétegeket tekintve mutatott nagy különbségeket, hanem időben is változott: "Vetélytársai" mindig is voltak és bizonyos időközökben nem is mondható, hogy kiemelkedő szerepet játszottak volna (pl.: 15-16. sz.).
A faji antiszemitizmus 19. századi megjelenéséig a zsidók vagyona emiatt az üldözésben kis jelentőséget kapott. (általában az provokálta ki, hogy egy zárt, más vallású közösség élt a keresztény tengerben, aki szigorúan ragaszkodott kultúrájához és szokásához. A vagyon csak "hab a tortán" jellegű volt. Más csoportokkal is időről-időre leszámoltak: templomosok, hugenották stb. A vagyon és a hatalom alapja ugyanis ekkor még mindent kizáró módon a föld, amelynek birtoklásából az izraelitákat - különböző szigorúsággal - mindenhonnan kizárták. Viszont éppen ez jelentette egyrészt a "zsidóság" megmaradásának egyik zálogát is - a vallási-kulturális kitartás mellett - mivel időről-időre a hatalmon lévők úgy érezték, hogy biztonságosabb velük gazdasági kapcsolatokat kiépíteni, mert pusztán jóindulatukon múlik, mikor szakítják meg. A 15. században például a délnémet városok kereskedői és hitelintézői kezében volt Európa gazdasági életének nagy része. De a modern állam kiépülése - amely jelentős tőkét jelentett - miatt az uralkodók és az arisztokrácia egyre jobban eladósodott irányukban. Ezek kifizetése helyett fordultak(A Habsburgok ezt olyan huszárvágással oldották meg, hogy Elzász megszerzésének anyagi fedezése után a Fuggereket két ezüstözött gyertyatartóval fizették ki. Egyébként ők szolgáltak főleg mintául Feuchtwanger Jud Süß című regényének címszereplőjének mintájául. Figyelem: a regényéhez, nem a méltán hírhedt filméhez!!!) az "udvari zsidókhoz", több száz év után.
Másrészt a zsidók vagyonossága azért is mítosz, mert sok helyütt csak "szerencsés" helyen laktak: a 19. sz-ig Európa szerte elszigetelt (és a városi igazgatásból "idegen testként" kizárt) gettókban vagy mint Magyarországon, a nemesi (kisebb részben egyházi) birtokokon, a mezővárosokban vagy azok mellett (a földesúr a "nyakas városi" lakosokat akarva ezzel leckéztetni). Oda be csak az emancipáció után kezdtek költözni. A hagyományos városi központok azonban - a "szabad királyi városok" - azonban több okból is az urbanizáció vesztesei voltak, míg a zsidóság jelentős része éppen ott, amelyek a legdinamikusabban kezdtek el fejlődni és új közlekedési és kereskedelmi központokká váltak...

Mj.: a fentiek fényében tehát hibás az a történetszemlélet, amely az adott terület zsidóságával kapcsolatban csak a negatív (üldözés, progrom stb.) vagy a pozitív eseményeket emeli ki. (A kettő - sajnos - szervesen kapcsolódott egymáshoz)
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.18. 15:36

Köszönöm a tartalmas válaszokat. A linkekben is van annyi olvasnivaló, hogy a következő hetekben nem lesz szabadidő-problémám. :x Aztán mikor mindent megemésztettem, úgy kell magamnak összefoglalni, hogy eléggé köznapian, könnyedén, visszakézből válaszolhassak a gyanakvásokra és csúsztatásokra.
0 x

tamáskodó
Hozzászólások: 1351
Csatlakozott: 2012.07.17. 20:12

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: tamáskodó » 2014.07.22. 15:44

@pierredelacroix (79923):

"A Habsburgok ezt olyan huszárvágással oldották meg, hogy Elzász megszerzésének anyagi fedezése után a Fuggereket két ezüstözött gyertyatartóval fizették ki. Egyébként ők szolgáltak főleg mintául Feuchtwanger Jud Süß című regényének címszereplőjének mintájául. Figyelem: a regényéhez, nem a méltán hírhedt filméhez!!!) az "udvari zsidókhoz", több száz év után."

A Fuggerek nem zsidók voltak. Nem jöttek ki semmilyen ügyletből két gyertyatartóval. Lion Feuchtwanger Jud Süssének hősét csodás módon Joseph Süss Oppenheimerről mintázta a szerző.
http://www.freidok.uni-freiburg.de/voll ... wanger.pdf
http://magazin.spiegel.de/EpubDelivery/ ... f/41761960
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.22. 19:31

@tamáskodó (80044):
- 1. Tudom, azért írtam sokszor a hozzászólásaimban, hogy délnémet kereskedők...
- 2. A Fuggerek és a gyertyatartó megtörtént eset, mindmáig a család tulajdonában van. Ha jól tudom, máig megtekinthető (amúgy a 16. század végétől nagyon sok üzletből jött ki rosszul a család...)
- 3. Valóban, róla is mintázta (illetve az általa feldolgozott novellának ő volt a névadó hőse): Azonban döntő részben Jakob Fugger (aki, hangsúlyozom, nem volt "zsidó", hanem délnémet bankár) szolgált mintául (akár úgy, hogy a - főleg német - irodalomban ő testesítette meg azon tulajdonságokat, amelyekkel későbbi már "zsidó" "hőseiket" felruházták. Akár úgy, a későbbi "udvari" zsidó és nemzsidó, pénzemberek számára ő szolgált példaképül és őt próbálták utánozni).
http://www.amazon.de/Kauf-einen-Kaiser- ... 3426036134
http://konyvmolyok.blogspot.hu/2010/02/ ... gerek.html
Ismétlem, a Fuggerek nem voltak zsidók... (még mennyiszer írjam le, amit soha nem is állítottam?)
0 x

tamáskodó
Hozzászólások: 1351
Csatlakozott: 2012.07.17. 20:12

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: tamáskodó » 2014.07.23. 12:50

@pierredelacroix (80073):

1. Akkor mit akarsz a Fuggerektől?
2. Az ilyen gyertyatartós történeteknek kár fölülni. Meghallgatni jól eshet, de nem kell mindent elhinni, amit hall az ember. Az ilyen kölcsönök ellentételezése többnyire valamilyen jog biztosítása volt, azaz nem egy tallér fejében visszaadtak két tallért (erről szól a Jud Süss is).
3. Lion Feuchtwanger Jud Süsse egy történelmi regény, valós személyről. Nem ő dolgozta fel először Oppenheimer történetét (lsd. a csodás Hauffot http://ecx.images-amazon.com/images/I/4 ... SY300_.jpg )

Hogy a Feuchtwanger regényben hol találtad meg a Fuggereket, azt nem tudom.
http://www.vho.org/aaargh/fran/livres10/JudSuess.pdf
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.23. 16:09

@tamáskodó (80088): Mivel tök ugyanazokat írod, mint korábban és amelyekre már választ adtam, ezért 1. nem válaszolok neked, 2. olvasd el a korábbi hozzászólásokat. Mert vagy képes megvédeni magát és akkor feleslegesen tépem a szám, vagy nem érthető a számodra, így ekkor is...
Így egyedül csak a "naivitásommal" kapcsolatban válaszolok: Ha ez azt jelenti, hogy egy politikai hatalom birtokában lévő valakivel szemben - főleg több száz évvel ezelőtt, amikor a forgótőke ("pénz") igaz, hogy egyre fontosabb lett, de még nem a legfontosabb - bárki, legyen bármennyire befolyásos, tehetséges, gazdag is néha tehetetlen lesz, akkor igen, naiv vagyok. (Ha te meg nem, akkor nincs miről tovább diskurálni, mert nem hiszek az összeesküvés-elméletekben.)
0 x

Avatar
Jc Denton
Hozzászólások: 341
Csatlakozott: 2012.12.09. 14:53

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Jc Denton » 2014.07.24. 12:09

Tisztelt Nagyérdemű Értelmiségi! Már az Aranybulla pontjaiban is szerepeltek a zsidók, abban a tekintetben, hogy semmilyen tisztséget nem vállalhatnak.
(XXIV. p.) Hogy izmaeliták és zsidók tisztséget ne viseljenek. Pénzváltó, kamara-ispánok, só-kamarások és vámosok, országunkbéli nemesek legyenek. Izmaeliták és zsidók ne lehessenek.
Természetesen ez is bizonyára a véletlenek egybeesésének köszönhetjük, és véletlenül sem annak, hogy esetleg "rossz" nézőpontot konstatáltak a zsidókkal szemben. :)
Kérdés: Akkor 1222-ben is antiszemiták voltak?
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.24. 12:39

Na legalább ez a törvény egyformán diszkriminálta az arabokat és a zsidókat.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.07.24. 12:43

@Jc Denton (80112):
Kérdés: Akkor 1222-ben is antiszemiták voltak?
Igen. Egész Európában dúlt a keresztény antiszemitizmus.
0 x

Avatar
Jc Denton
Hozzászólások: 341
Csatlakozott: 2012.12.09. 14:53

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Jc Denton » 2014.07.24. 12:45

@Hümér (80114):
Üdv!
Na legalább ez a törvény egyformán diszkriminálta az arabokat és a zsidókat.
Ez miért diszkrimináció szerinted?
0 x

Avatar
Jc Denton
Hozzászólások: 341
Csatlakozott: 2012.12.09. 14:53

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Jc Denton » 2014.07.24. 12:57

@Szilágyi András (80115):
Üdv!
Igen. Egész Európában dúlt a keresztény antiszemitizmus.
Erre most pontos választ nem tudok adni, de szerintem az antiszemitizmust maga Jézus krisztus állította fel, és ezek tudatában természetes ez a kifejezés. Másrészről: Egy kiválasztott népet addig kell sajnálni, amíg a világ létezik? És csak önsajnálatból állítsuk fel a mai világnézetünket? Természetesen a többi nép nem szenved csak a judaista vallással rendelkezők. :) Etiópiában,Dél-Afrikában, Dél-Amerikában,stb. minden happy. Továbbá: Ha antiszemitizmus létezik, akkor antigójnak is kell léteznie. Tehát a zsidók antigójok!!
A gój egy héber szó, eredeti jelentése nép vagy nemzet. Mai jelentése „nem zsidó”.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2014.07.24. 14:04

@Jc Denton (80117):
Egy kiválasztott népet addig kell sajnálni, amíg a világ létezik?
Ne sajnáld őket, ne is foglalkozz velük! Mindenkinek jobb lesz.
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.24. 15:30

@Jc Denton (80112): Kérdés: Akkor 1222-ben is antiszemiták voltak?
Ezt inkább antijudaizmusnak nevezzük :) De ja, ez is antiszemitizmus... (mivel már ekkor kb. ezer éves volt, de ez már nem ennek a topicnak a témája...)
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.24. 15:38

Üdv!
Na legalább ez a törvény egyformán diszkriminálta az arabokat és a zsidókat.
Ez miért diszkrimináció szerinted?
Diszkrimináció, mert kizár egy népet egy foglalkozásból. Volt és lett ennél súlyosabb megkülönböztetés is a történelemben. De a fentiekből kiderül, hogy a diszkriminációnak lehet pozitív hatása is. Pl. ki voltak zárva a földtulajdonból, ezért kénytelenek voltak adni-venni. Egyébként én mindenfajta rasszizmust gyűlölök. Nyilván a zsidók között is van sok rasszista, mint minden népben, de a világtörténelemben az antiszemitizmus volt a legembertelenebb és leggonoszabb rasszizmus. Na igen, volt aztán Pol-Pot is, aki irtotta a szemüvegeseket meg az egyéb értelmiséginek látszó alattvalóit, és ha világuralomra tört volna, biztosan konkurált volna Hitlerrel. De az ő tevékenysége földrajzilag behatároltabb volt, úgyhogy Hitleré és az ő követőié a "dicsőség", hogy az ő gonoszságuk felejthetetlen és felülmúlhatatlan, és aki ezt tagadja vagy bagatellizálja, azt teljes joggal lehet aljas gazembernek tekinteni. Nem véletlen, hogy Holokauszt-tagadásért börtön jár minden normális országban. Nem azért, mert ez zsidó ügy, hanem mert ez emberség-ügy. Népgyilkos eszméket mentegetni: bűnözés.
0 x

Avatar
Jc Denton
Hozzászólások: 341
Csatlakozott: 2012.12.09. 14:53

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Jc Denton » 2014.07.24. 16:15

@Hümér (80122):
Üdv!
Diszkrimináció, mert kizár egy népet egy foglalkozásból.
Bizonyára nem véletlenül zárták ki az 1000 évvel ezelőtti népcsoportot. Lehetséges, hogy a nemeseket megbízhatóbbnak tartották abban az időben mint a zsidókat.
Volt és lett ennél súlyosabb megkülönböztetés is a történelemben.
Igen. És folyamatosan is így van.
De a fentiekből kiderül, hogy a diszkriminációnak lehet pozitív hatása is. Pl. ki voltak zárva a földtulajdonból, ezért kénytelenek voltak adni-venni.
Ezt nem gondolom így! Pl. dolgozhattak volna is, mint a többi ember, ahogy ma is sokan dolgoznak. Mindenki nem lehet kereskedő.
Egyébként én mindenfajta rasszizmust gyűlölök.
Én is!
Nyilván a zsidók között is van sok rasszista, mint minden népben,
Igen, lassan fény derül a kétélű fegyverre.
de a világtörténelemben az antiszemitizmus volt a legembertelenebb és leggonoszabb rasszizmus.
Ezt már nem jelenteném ki ilyen egyértelműen. Pl. Holodomor 7-10 Millió áldozat.
Link: http://hu.wikipedia.org/wiki/Holodomor
De az ő tevékenysége földrajzilag behatároltabb volt, úgyhogy Hitleré és az ő követőié a "dicsőség", hogy az ő gonoszságuk felejthetetlen és felülmúlhatatlan, és aki ezt tagadja vagy bagatellizálja, azt teljes joggal lehet aljas gazembernek tekinteni.
Hitler nem érdekel. A holokauszt 70 éve történt. A történelemben számtalan népírtás volt amit nem részleteznék, mert szerintem bizonyára ismered.
Szerintem a jövő fontos és nem kimondottan a múlt. Kérdés: Melyik népírtásból profitáltak a túlélők?
Nem véletlen, hogy Holokauszt-tagadásért börtön jár minden normális országban.
Ez így igaz! Nem véletlen!
Népgyilkos eszméket mentegetni: bűnözés.
Minden háború népgyilkos, mert az emberek nem akarnak háborúzni, hanem az ideológiák-vallások csapnak össze. De ez egy más téma.
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.24. 17:17

Hitler nem érdekel. A holokauszt 70 éve történt. A történelemben számos népírtás volt amit nem részleteznék, mert szerintem bizonyára ismered.
Szerintem a jövő fontos és nem kimondottan a múlt. Kérdés: Melyik népírtásból profitáltak a túlélők?
Borzalmas dolog népirtásokkal vetélkedni, hogy melyik volt nagyobb. A többi már nem aktuális és nem annyira globális. Lehet, hogy téged nem érdekel Hitler, habár az ő háborújának következményeit sérelmezed. Ismét feltámadt a döglöttnek hitt náci eszme. Egyre többen vannak, akiket nagyon is érdekel Hitler és szívesen folytatnák a népirtást. A többi népirtásnak volt valami magyarázható, ha nem is menthető oka. Rivalizálás két ország vagy nép között, vagy fanatikus/valllásos szebb-jövő teremtés. A zsidók elleni irtóhadjárat semmivel sem magyarázható, csak az elkövetők könyörtelen gonoszságával. Mindenesetre a nácizmus elvesztette a háborút, ha nem is lehet meggyőzni a mocskos nácikat, legalább felfoghatnák, hogy egyszer már vége volt az ő rohadt világuknak, befoghatják a mocskos pofájukat. Ha nem értik, miért, legalább lássák be, hogy vesztettek végleg: egy világégés és teljes vereségük legyen elég megérteni, hogy nem szabad feltámasztani a döglött aknákat és a döglött eszméket.
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.24. 17:27

"Bizonyára nem véletlenül zárták ki az 1000 évvel ezelőtti népcsoportot. Lehetséges, hogy a nemeseket megbízhatóbbnak tartották abban az időben mint a zsidókat."
Ja, ezért kellett a nemesek által kikényszerített Aranybullában lefektetni...Biztos mert nem bízott bennük az államhatalom...kifejezetten csak ezért. És az csak véletlen, hogy a beregi egyezményben az egyháznak újra ki kellett kényszeríteni megerősítését. :) (A szelektív történelemfelfogás csodája)
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.07.24. 19:18

@Jc Denton (80123):
Pl. dolgozhattak volna is, mint a többi ember, ahogy ma is sokan dolgoznak. Mindenki nem lehet kereskedő.
Ja, mert a kereskedés nem munka?
:facepalm:
0 x

lorenz
Hozzászólások: 3119
Csatlakozott: 2011.06.29. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: lorenz » 2014.07.24. 22:28

@Jc Denton (80123):

"A holokauszt 70 éve történt"

Trianon meg 100 éve, mégis ezen kesereg a az egész magyar jobboldal a rendszerváltás óta.


"Pl. dolgozhattak volna is, mint a többi ember, ahogy ma is sokan dolgoznak."

Látom, nagyon penge vagy történelemből!

Földművelés zsidóknak kilőve.Közhivatalok úgyszintén.A különböző mesterségek céhei sem fogadtak be zsidókat.Konkrétan mit dolgozhattak volna szerinted? És miért baj, hogy a pénzügyeket és a kereskedelmet választották?

"Melyik népírtásból profitáltak a túlélők?"
Minden túlélő "profitál".
A saját élete a nyereség.
Tartok tőle, hogy te a leszármazottakra vagy a következő generációra gondoltál.
A népirtások elsősorban következményekkel járnak.Ezek a nemzet jövőjét tekintve lehetnek pozitívak vagy negatívak, de profitnak hívni enyhén szólva is sértő otrombaság.Már csak az áldozatok emléke miatt is.Izrael állam létrejötte a cionista mozgalom következménye, ez utóbbi viszont az évezredes üldöztetésé.
A történelmet szerintem nem lehet nettó vesztesek és győztesek szerint értelmezni.
Háborút, csatát azt igen, de történelmi távlatokban szemlélve egy népet vagy államot már érvényét veszti ez a fogalom.
Anglia, Spanyolország, Törökország most éppen vesztes vagy nyertes?
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2014.07.25. 14:00

Jól elvagytok. Arra rájöttetek már, hogy éljenek bárhol a zsidók, ugyanúgy van közöttük szegény és gazdag, mint bármely másik nemzetben?
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2014.07.25. 14:09

@lorenz (80135):
Trianon meg 100 éve, mégis ezen kesereg a az egész magyar jobboldal a rendszerváltás óta.
Nem tudom elképzelni milyen pofát vágnának a Nagy Magyarországot visszasíró honfitársak, ha holnapra virradóra teljesülne az álmuk és a reggeli kávé után rájönnének, hogy a Nagy Magyarországon a magyarság csak az egyik kisebbség a sok közül?
Bizonyára kitörő örömmel fogadnák Erdéllyel együtt azt a pár millió rongyos cigányt, románt, a többi résszel visszakapott szlovákokról, ukránokról, ruszinokról, szerbekről, horvátokról nem is beszélve, s ne feledjük el, jelentős számú zsidóságot is kapnánk. Mit mondana akkor a felcsúti Ramszesz? Továbbra is tíz-egynéhány millió magyar miniszterelnöke?
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.25. 20:44

@Solaris (80137): Úgy tűnik sokan nem, de kevesebben látogatnák, ha az lenne a cím, hogy mi az igazság abban, hogy a zsidók gazdagnak tűnnek.
0 x

Avatar
Jc Denton
Hozzászólások: 341
Csatlakozott: 2012.12.09. 14:53

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Jc Denton » 2014.07.26. 15:21

@Hümér (80127):
Kedves Hümér!
Ha kimérgelődted-kihitlerezted-kináciztad magad, akkor folytathatjuk a "beszélgetést", természetesen racionális formában! Mielőtt lenáciznál, biztosíthatlak, hogy Hitlert és a nácikat is elítélem! Bár tudom, hogy zsidókkal nem lehet beszélgetni az említett szélsőséges személyek/ideológiák nélkül. Viszont egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni! Ha nincs II. VH. akkor Izrael sosem létezhetne. Tehát kapott egy országot az említett népcsoport, mert nem akarok zsidózni. Azt most ne boncolgassuk, hogy jogos, vagy nem jogos, mert nem játszik!
Borzalmas dolog népirtásokkal vetélkedni, hogy melyik volt nagyobb.
Én nem akarok vetélkedni borzalmakkal, de a tényeket nem illik a szőnyeg alá söpörni. Másrészről: Te kényszerítetted ki belőlem az összehasonlítást, mert a zsidók arról teljes mértékben megvannak győződve, hogy csak velük történt a legborzalmasabb borzalmak, és őket az egész világnak sajnálnia kell, mert őket mindenki csak bántja. Tudod? Nem csodálkozom rajta, mert ennek nagyon-nagyon sok oka van. Picit tekintsünk vissza a történelemben: Már 4000 éve nem szeretik a zsidókat, ennek a következő okai vannak:
A zsidók, mióta szétkergették őket, mindenhol vándornépek voltak. nem volt hazájuk! A középkorban nem szerették őket, mivel nem művelték a földet, és a mindenki által lenézett "mocskos" pénzügyekkel foglalkoztak. Valószínű, hogy már azelőtt is erre voltak specializálódva, tehát nem a középkori tiltás miatt nem telepedtek le, hanem épp fordítva, a középkori tiltás is már az ismert pénzügyi mahinációk miatt alakult ki. Egyszerűen féltek földet adni nekik, hiszen a gazdaság alapja a föld volt. Az zsidóság egy része pedig már akokr is elég tehetős volt ahhoz, hogy földtulajdon nélküli jobbágyként, "parasztként" éljen, így maradt nekik a vándorlás, kereskedés. A zsidóság mindig is zárt, összetartó kultúrát alkotott, ami irritálta azokat, akik nem "láttak bele". Mindig is igaz volt rájuk, hogy védték egymást, még ha tudták is, hogy egyikük elkövetett valamit. Egymás közt házasodtak, és nem voltak keresztények. A középkor során számos helyen próbálták elkülöníteni őket, pl volt, ahol sapkát vagy csengettyűt kellett viselniük. Ennek ellenére számos zsidó alapítású nagyon gazdag család jött létre, ami pénzügyi ügyességüknek, összetartásuknak és kapcsolataiknak volt köszönhető. Az átlagembert pedig mindig irritálta a vagyon, főleg ha nem látta mögötte a munkát (még ha van is), így bár sok zsidó él szegényen, a kevés gazdag miatt (pl Rortschild) a mai napig utálják őket.
Egy kis szösszenet az ókorból:
Krisztus előtt 586-ban kerül vissza a zsidóság a babiloni fogságból Palesztinába, hol később római impérium alá kerül. Érdekes, hogy Róma, mely mindig és mindenütt okosan gyarmatosított, pontosan a zsidókkal szemben tett kivételt. Őket szétugratta, miután belátta, hogy nem tud velük mit kezdeni.

"Krisztus születése után Vespásianus volt az, aki először szórta szét a világban a zsidókat.

135-ben Krisztus után Julius Severus Palesztinában a zsidók nagy részét leöleti, a többit kiűzi.

161—180-ban Marcus Aurelius szigorú rendszabályokat hoz ellenük az egész római birodalomban.

320-ban a spanyol félszigeten tűnnek fel működésükkel, melynek eredménye, hogy az illiberisi zsinat törvényt hoz ellenük.

336-ban Nagy Konstantin császár a hivatalviseléstől eltiltja őket.

363-ban újabb zsidóüldözés tör ki az egész római birodalomban.

455—58-ban II. Jesdegárd perzsa király kiűzi őket a perzsa birodalomból.

518—31. között Kabad perzsa király „végleg” kiűzi őket.

527—565-ben Justiniánus császár megfosztja őket polgárjogaiktól.

600-ban Mohamed, — aki eleinte „szerette” őket — kiveri az általa uralt területről valamennyit.

600-ban a nyugati gótok királya is kiűzi őket. (Kelettől nyugatig, a gót birodalomtól Perzsiáig már zsidóprobléma van…)

612-ben Sisebut gót király űzi ki őket.

628-ban Heraklios bizánci császár szigora elől a zsidók egy része a kazárokhoz menekül.

969-ben a kazárok között letelepült zsidókat az oroszok széjjelkergetik. A kazárok, — akik között a zsidók uralma alatt elterjedt a zsidóhit, — bár fajilag érintetlenek maradtak — most sorra visszatérnek államukba.

1041-ben Eduárd angol király a zsidók vagyonát a Korona tulajdonává nyilvánítja. Egyszerűség okáért a zsidókra is kimondja, hogy ők is az angol Korona „tulajdonai” vagyonukkal együtt.

1148-ban nagy zsidóüldözés tör ki Spanyolországban. Érdekes, hogy ekkor az üldözés már kiterjed az álkeresztényekre, (kikeresztelkedettekre, a „marannos” — héberül „anuszim” zsidókra is. Ezekről a hazai Pallas lexikonunkban olvashatunk épületes dolgokat, melyek nemcsak a zsidókra, de a „kútfőnek” számítható lexikonunkra és azok szerkesztőire is jellemző. A 16. kötet 1207 lapján Isac de Racamora-val kapcsolatban írja, aki mint marannos, (kikeresztelkedett) játszott szerepet Spanyolországban, hogy „…kikeresztelkedése után Mária osztrák császárnő gyóntatójává lett, azután később visszatért a zsidó hitre…”
Bizonyára mindenki tévedett az ókorban és a középkorban is!
Lehet, hogy téged nem érdekel Hitler, habár az ő háborújának következményeit sérelmezed.

Így van! Nem érdekel Hitler. Nem is éltem akkor és semmilyen felelősséget nem tudok vállalni egy 70 évvel ezelőtti ideológián, ami agymenésen alapult nagyrészt! De ha ezért felelősséget kell vállalni, akkor Rákosi, Kádár, Sztálin hol maradnak? A háború nagyon szemét dolog,(viszont sok pénz van benne) és egy háborúban mindent meglehet csinálni, még akkor is, ha a későbbiek folyamán felelősségre vonást vonz maga után. PL: azok a nők akiket a háborúban megerőszakoltak(Kb:1.5 Mill.), függetlenűl a nemzeti hovatarzozástól, azok milyen kárpótlást kaptak a háború végeztével? Tudom Ők nem lényegesek!
Ismét feltámadt a döglöttnek hitt náci eszme.
Ez marhaság!
Egyre többen vannak, akiket nagyon is érdekel Hitler és szívesen folytatnák a népirtást.
A Homo Sapiens csak egy dologban jeleskedett a történelem folyamán. Kitűnően és nagy hatékonysággal tudja egymást gyilkolni(ideológia,vallás,pénz,hatalom,stb. miatt) ahelyett, hogy összefogjon.
A többi népirtásnak volt valami magyarázható, ha nem is menthető oka
A népírtásnak nincs magyarázható/menthető oka!
Rivalizálás két ország vagy nép között, vagy fanatikus/valllásos szebb-jövő teremtés.
A vallás csak egy agymosás, de sokan szeretik/hisznek benne és ekkor már társadalom formáló hatása van. Tehát butaság!
A zsidók elleni irtóhadjárat semmivel sem magyarázható, csak az elkövetők könyörtelen gonoszságával.
Nem biztos, hogy az egész világ gonosz! Sőt... A történelmi múlt viszonylatában ugyanez a helyzet állott fenn. Lehetetlen, hogy a világ minden közössége helytelenül ítélte volna meg a zsidóságot. Nem hihető, hogy ne akadt volna nemzet, mely beolvasztja a zsidóságot, ha az tényleg beolvasztható. Nem hihető, hogy ne akadt volna nemzeti vagy faji közösség, mely meg ne becsülje a neki dolgozó gazdasági értékeket, gazdasági erőket. Lehetetlen, hogy mint „más vallást” ne tudták volna bekapcsolni nemzeti életük vérkeringésébe. Nem hihető, hogy ne tartották volna meg, ha érték lett volna, s ha lett volna olyan szellemi és gazdasági elitje, mely a vendéglátó nép érdekében dolgozott volna, és nem fenyegette volna a befogadó nemzet, gazdasági és kulturális érdekeit, szellemi életének és faji életének erőit. Lehetetlen, hogy évezredek minden nemzeti közössége hibás lett volna a zsidógyűlöletben. A józan ész, a logika, de a múlt és jelen minden történése is az ellenkezőt bizonyítja
Mindenesetre a nácizmus elvesztette a háborút
Ez így van! "A Németek viszont megnyerték, mert szinte vezető gazdaság Európában! Azt már nem is mondom, hogy az egységes Európa sikerült," mert lenácizol, pedig nem vagyok az, csak a történelemre támaszkodom ismereteimben! Továbbá én nem utálom a zsidókat, de egy kissebbségnek nagyon ritkán sikerül, hogy többségbe kerül. Bár...
hogy nem szabad feltámasztani a döglött aknákat és a döglött eszméket.
Megnyugtatlak, hogy eszemben sincs feltámasztani a régi irracionális eszméket!
A többi vulgáris kifejezésekre nem reagálnék!

Hogy az antiszemitizmus okai magában a zsidóban keresendőek, ezt elismerte a zsidó Bernard Lazare is az 1894-ben Párizsban megjelent „L’ Antisemitisme“ (Antiszemitizmus) c. könyvében. Így ír:
„Ha a zsidók iránti harag és ellenszenv csak egy bizonyos országban és egy bizonyos időben létezett volna, könnyű lenne ennek a haragnak az okait megindokolni. Azonban pont az ellenkezőjéről van szó. Ez a faj a kezdetek óta az összes népek gyűlöletének a célpontja volt, amelyek között élt. Mivel a zsidók ellenségei a legkülönbözőbb fajokhoz tartoztak, egymástól nagyon távoli területeken laktak, különböző törvénykezéssel rendelkeztek, egymástól teljesen eltérő elveket vallottak, sem ugyanazon hagyományaik, sem pedig ugyanazon szokásaik nem voltak és nem hasonlatos szellem vezérelte őket, így muszáj az antiszemitizmus általános okait mindig magában Izrael népében keresni, és nem azokban, akik szembeszálltak vele.“

Azok a nem zsidók, akik hagyják maguknak bebeszélni, hogy az antiszemitizmus csak valami pillanatnyi jelensége bizonyos koroknak, jobban tennék, ha a szintén zsidó Ben Chaim 1938-ban Zürich-ben megjelent „Juda erwache! Proklamation an das jüdische Volk“ (Ébredj, Juda! Kiáltvány a zsidó néphez) című könyvében leírtakra figyelnének:
„Az antiszemitizmus semmi áron nem kortünet. Valóban olyan idős, mint Matuzsálem. Sem időhöz, sem helyhez, sem pedig valamely országhoz nem köthető, hanem ezektől függetlenül ott alakul ki, ahol a zsidók más népekkel érintkezésbe lépnek, és fejlődése vagy kiterjedése egyenes kapcsolatban áll a zsidó diaszpóra nagyságával az illető országban.“

További szép napot!
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.27. 09:45

Komoly hozzászólásodban most hirtelen csak egy ellentmondásra szeretnék rámutatni.
Az egyik gondolatod:
Nem biztos, hogy az egész világ gonosz! Sőt... A történelmi múlt viszonylatában ugyanez a helyzet állott fenn. Lehetetlen, hogy a világ minden közössége helytelenül ítélte volna meg a zsidóságot... stb
A másik, amellyel mélységesen egyetértek:
A vallás csak egy agymosás, de sokan szeretik/hisznek benne és ekkor már társadalom formáló hatása van. Tehát butaság!
Szóval ez utóbbiból az derül ki, hogy igenis, a butaság tartós és globális lehet. Akármennyi abszurd, logikátlan és a tudomány által rég megcáfolt mesét tartalmaznak a vallások, a római kivégzőeszköz (kereszt) szentté avatása óta egészen az orbáni alaptörvényig rendíthetetlenül hisznek az emberek a butaságokban. A zsidó vallás is tele van hülyeségekkel, mint mindegyik. Igenis, lehetnek alaptalan előítéletek, amelyek megfertőzik a világot és pokollá teszik egy népcsoport életét, amely ugyancsak előítéleteket fejleszt ki a többi népekről.
Előítéletek akkor is azok, ha van bennük a valóság egy szilánkja. Mondjuk, gondolj egy falura, ahová kötődsz. Nevezzük Felvégnek. Bizonyára sok Felvégen az alkoholista. Talán minden második ember alkoholizmusba hal bele. Mégis aljasság lenne azt állítani és terjeszteni, hogy a felvégiek alkoholisták úgy általában.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.07.27. 23:51

@Jc Denton (80144):
Lehetetlen, hogy a világ minden közössége helytelenül ítélte volna meg a zsidóságot. Nem hihető, hogy ne akadt volna nemzet, mely beolvasztja a zsidóságot, ha az tényleg beolvasztható.
Miért talán tudsz mondani olyan vallási vagy etnikai kisebbséget, amelyet valamely nemzet elfogadott és befogadott?

Az intolerancia a másság iránt, a törzsi gondolkodásmód általános emberi tulajdonság.
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.28. 11:28

@Szilágyi András (80156): Szerintetek nemzetek alatt államokat ért?
Mert itt van egy - korántsem teljes vagy részletes - lista néhány olyan államról, amely a zsidókat képes volt egyes történelmi időszakokban képes volt vagy asszimilálni vagy integrálni:
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of ... s_in_China (korai Kína)
http://en.wikipedia.org/wiki/Khazars (kazárok)
http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_emancipation ( Európai államok legalábbis a 20. század elejéig. A modern, faji alapú antiszemitizmus - legalábbis a kontinens nyugati felén - ebben az időszakban még csak marginális politikai csoportok képviselik. Igaz, egyre hangosabban)
Illetve a középkori iszlám és keresztény államok is ide vehetőek, ha a zsidó áttért a kereszténységre (a pogromok és üldözések "fellángolása" egyrészt a zsidó közösségek bűnbak-funkciója miatt tört ki, másrészt - kizárólag a többségi társadalom részéről - "jó heccnek" számított csupán. [Mit várjunk ha barátok egymás között jó viccnek tartották köszönés helyett egymás orrának ököllel való betörését?]. Valamennyire az adott közösség részei voltak, amely a - nem kikényszerített - eseti áttérésekben is megnyilvánult. Igaz, hogy ez elsősorban egyirányú volt érthető okokból. A fordított "betérésekről" - ahol valaki zsidó hitre tért - pedig éppen ezen okok miatt kevés forrásunk szól, de előfordulhatott. Magyarországon is:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Szombatosok )
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.28. 13:05

Tegyük hozzá a zsidóság befogadását Észak-Európában, különösen a dánok példás magatartását a német megszállás idején.
0 x

pierredelacroix
Hozzászólások: 104
Csatlakozott: 2014.07.15. 19:56

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: pierredelacroix » 2014.07.28. 14:45

@Hümér (80160): Tegyük hozzá a zsidóság befogadását Észak-Európában, különösen a dánok példás magatartását a német megszállás idején.
Mondjuk én éppen a német megszállásig mondanám ezt példának, mert államokat (na jó, politikai képződményeket) soroltam fel. De ha társadalomról beszélünk, akkor természetesen kihagyhatatlanok...
OFF
De szerintem itt és most hagyjuk abba a felsorolást, mert kimoderálnak. Hiszen ez már másik fórumba - például a "Miért utálták mindenhol a zsidókat" topicba - tartozik. Nagyon eltértünk a témától :))
/OFF Elnézést!

(Nézd már, az offtopic téma miatt automatikusan elnézést kér a fórum. Furcsálltam is, hogy az eddigi hozzászólók mennyire udvariasak. ;) )
0 x

tamáskodó
Hozzászólások: 1351
Csatlakozott: 2012.07.17. 20:12

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: tamáskodó » 2014.07.30. 18:07

@Hümér (80122):

"úgyhogy Hitleré és az ő követőié a "dicsőség", hogy az ő gonoszságuk felejthetetlen és felülmúlhatatlan, és aki ezt tagadja vagy bagatellizálja, azt teljes joggal lehet aljas gazembernek tekinteni. Nem véletlen, hogy Holokauszt-tagadásért börtön jár minden normális országban. Nem azért, mert ez zsidó ügy, hanem mert ez emberség-ügy. Népgyilkos eszméket mentegetni: bűnözés."

Miért írsz ilyen elementáris baromságokat? A képeken zsidókat látsz Palesztinában.
http://2008.uploaded.fresh.co.il/2008/0 ... 936821.jpg
http://2008.uploaded.fresh.co.il/2008/0 ... 744257.jpg
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára tamáskodó 2014.07.30. 18:13-kor.
0 x

tamáskodó
Hozzászólások: 1351
Csatlakozott: 2012.07.17. 20:12

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: tamáskodó » 2014.07.30. 18:13

@Hümér (80127):

"Borzalmas dolog népirtásokkal vetélkedni, hogy melyik volt nagyobb. A többi már nem aktuális és nem annyira globális. Lehet, hogy téged nem érdekel Hitler, habár az ő háborújának következményeit sérelmezed. Ismét feltámadt a döglöttnek hitt náci eszme. Egyre többen vannak, akiket nagyon is érdekel Hitler és szívesen folytatnák a népirtást. A többi népirtásnak volt valami magyarázható, ha nem is menthető oka. Rivalizálás két ország vagy nép között, vagy fanatikus/valllásos szebb-jövő teremtés. A zsidók elleni irtóhadjárat semmivel sem magyarázható, csak az elkövetők könyörtelen gonoszságával. Mindenesetre a nácizmus elvesztette a háborút, ha nem is lehet meggyőzni a mocskos nácikat, legalább felfoghatnák, hogy egyszer már vége volt az ő rohadt világuknak, befoghatják a mocskos pofájukat. Ha nem értik, miért, legalább lássák be, hogy vesztettek végleg: egy világégés és teljes vereségük legyen elég megérteni, hogy nem szabad feltámasztani a döglött aknákat és a döglött eszméket."

Miért hozol ide olyan témát, amiről halvány lila fingod sincs? Amúgy úgy hadoválsz, mint akinek anyagi érdeke fűződik a hülyeség terjesztéséhez.
0 x

tamáskodó
Hozzászólások: 1351
Csatlakozott: 2012.07.17. 20:12

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: tamáskodó » 2014.07.30. 18:18

@Solaris (80138):

"Nem tudom elképzelni milyen pofát vágnának a Nagy Magyarországot visszasíró honfitársak, ha holnapra virradóra teljesülne az álmuk és a reggeli kávé után rájönnének, hogy a Nagy Magyarországon a magyarság csak az egyik kisebbség a sok közül?"

Izraeli módival pillanatok alatt orvosolható lenne a probléma. És akkor te milyen képet vágnál?
0 x

tamáskodó
Hozzászólások: 1351
Csatlakozott: 2012.07.17. 20:12

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: tamáskodó » 2014.07.30. 18:22

@Hümér (80150):

"Akármennyi abszurd, logikátlan és a tudomány által rég megcáfolt mesét tartalmaznak a vallások, a római kivégzőeszköz (kereszt) szentté avatása óta egészen az orbáni alaptörvényig rendíthetetlenül hisznek az emberek a butaságokban"

Röviddel korábban még a törvényi védelmét is jogosnak tartottad annak, amelyikben te hiszel.
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.31. 12:30

Tamáskodó,
Amúgy úgy hadoválsz, mint akinek anyagi érdeke fűződik a hülyeség terjesztéséhez.
Persze, engem külföldről pénzelnek, ahogyan Orbán vezér leleplezte Tusványoson. Eddig 7000 milliárd forinttal támogattak, ebből építettem kórházakat, iskolákat, utakat, tömegközlekedést:http://index.hu/gazdasag/2014/02/12/tiz_eve_dol_a_le/. Ezért a bejegyzésemért még várom a tiszteletdíjat titkos külföldi támogatóimtól. Majd szólok, hogy küldjenek neked is, hogy ne irigykedj.
Ami a képeket illeti, nem tudom, mennyire hiteles, hogy azok zsidók, mert a zsidók is ugyanolyan emberek, mint bárki más, sőt, éppolyan hülyék is lehetnek. Azért az nem jellemző, hogy náci jelmezbe öltöznek, de persze semmi sincs kizárva. Talán még olyanok is vannak közöttük, akik azt hiszik, hogy ők is a Turultojásból jöttek, mint az Orbán-féle ázsiai magyar etnikum. Ők mitől gazdagok? Putyin pénzeli őket, vagy a mi zsebünkből lopják ki?
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2014.07.31. 14:44

@Hümér (80257):
A második képen a Hitlerjugend palesztinai tagozata látható (németek), az elsőn pedig zsidók Jeruzsálemben, akik a háború után rátaláltak a Hitlerjugend zászlóira és győzelmi zsákmányként mutatják fel azokat.
0 x

Hümér
Hozzászólások: 15
Csatlakozott: 2014.07.15. 09:13

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Hümér » 2014.07.31. 15:10

:D Nem tudom, mit akart Tamáskodó sunyi módon bizonyítani a képekkel, de azt nem sikerült neki
0 x

Avatar
Jc Denton
Hozzászólások: 341
Csatlakozott: 2012.12.09. 14:53

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Jc Denton » 2014.08.01. 15:00

@Szilágyi András (80130):
Üdv!
Kedves András!
Ja, mert a kereskedés nem munka?
:facepalm:
De igen! A kereskedés is munka! Az én véleményem szerint viszont vannak opciók a kereskedésben, ami nem kimondottan elhanyagolható. Másrészről: Nem mindegy, hogy egy kissebbségi népcsoport rangon alulinak tartja a fölművelést.(Tisztelet a kivételnek.) Pl:"jobbágy,paraszt", stb.
Egy picit tekintsünk vissza ismételten a történelembe:Bevonulnak egy nép életébe úgy, mintha hozzá tartoznának. Talán az első bevándorló generációk úgy is gondolják, hogy érdekeik miatt valóban érdemes beolvadni a vendéglátó nép életközösségébe. Átveszik az illető nép életének külsőségeit. Azután, amikor meggyökeresedtek és tropikus fajtájuk kíméletlenségével majdnem vezető szerephez jutottak, kibújik belőlük a fajta valami kíméletlensége, valami indokolatlan uralomvágy, mely már-már cezaromániás tünetekkel jelentkezik és felkeltik a vendéglátó nép, jogos haragját. PL:Egyiptom
Mesés napot!
0 x

Avatar
Jc Denton
Hozzászólások: 341
Csatlakozott: 2012.12.09. 14:53

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Jc Denton » 2014.08.01. 15:25

@Szilágyi András (80156):
Kedves András!
Miért talán tudsz mondani olyan vallási vagy etnikai kisebbséget, amelyet valamely nemzet elfogadott és befogadott?
Tudod! Erre azt tudom írni, hogy ha egy kisebbség többségbe kerül akkor a liberális-demokrácia nem működik igazságosan! Természetesen nem kell félreérteni, mert mindig vannak kivételek, és váratlan helyzetek, valamint a törvényeket simán meglehet kerülni már a mai világban.
olyan vallási vagy etnikai kisebbséget, amelyet valamely nemzet elfogadott és befogadott?[/
Természetesen tudok mondani vallási kisebbséget, akik az adófizetők pénzéből királyi módon megtudnak élni. PL:"A Hit Gyülekezete egy magyarországi alapítású és központú keresztény felekezet, a pünkösdi–karizmatikus mozgalom egyik jelentős képviselője. Az 1979-ben kis imacsoportból indult gyülekezet dinamikusan növekvő felekezetté vált, ma már az országhatárokon túl is vannak közösségei. A 2001. évi népszámlálás alapján[1] a tizenkettedik legnagyobb a hazai felekezetek közül, 2011-re az 5. legtöbb követővel rendelkező felekezetté lett."(Wiki)
Szóval már ilyen szekták is kapnak állami támogatást, mert társadalom szervező hatást állapítottak meg róla. Ne érts félre! Nekem nem fáj különösebben, csak picit furcsának találom, hogy bármilyen "retardált" vallásra szórhatjuk a zsét.
Az intolerancia a másság iránt, a törzsi gondolkodásmód általános emberi tulajdonság.
Ez így igaz! A hatalalom és a pénz megszerzése, szintén zenész!
További szép napot!
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

Mi az igazság a zsidók gazdagságáról?

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2014.08.01. 23:06

@Hümér (80260): De igen, sikerült neki bizonyítani, mégpedig a saját hülyeségét.
0 x