Tudomány-e a teológia?

Be nem sorolható, egyéb szkeptikus témák
Avatar
zkacsa
Hozzászólások: 119
Csatlakozott: 2012.11.23. 20:51

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: zkacsa » 2013.02.20. 20:20

Nekem az a véleményem, hogy a teológia nem tekinthető tudománynak mert például a keresztény teológia abból indul ki, hogy a Biblia igaz és a Bibliához igazítják a tényeket, míg a tudomány úgy működik, hogy vannak a természetben megfigyelhető jelenségek és ezekre alkot egy elméletet.

A teológiára a társadalom és bölcsészettudományok területén sincs szükség mert az egyháztörténettel foglalkozik a történelemtudomány, a Biblia elemzésével az irodalomtudomány, a vallás társadalmi hatásaival meg a vallástudomány.

Szerintem nem kellene az MTA-nak elismernie a teológiai doktorátusokat.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2013.02.20. 23:50

@zkacsa (64437):
Ott tévedsz, hogy a tudomány nem csak természettudomány értelemben használatos fogalom.
0 x

Avatar
Question
Hozzászólások: 1060
Csatlakozott: 2012.05.30. 14:38

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: Question » 2013.02.21. 00:41

@zkacsa (64437):
A keresztény hit illetve hitrendszer nem egyenlő azzal, ami a Bibliában le van írva, ezért ezzel a hitrendszerrel a Biblia-elemzésen túl is lehet foglalkozni.
0 x

ennyi
Hozzászólások: 3849
Csatlakozott: 2011.02.01. 00:01

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: ennyi » 2013.02.21. 03:37

@zkacsa (64437):
Az MTA tudományos osztályai (nem latom koztuk a teologiat, mire gondolsz azzal, hogy az MTA elismeri a teologiai doktoratust?)

I. Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya

II. Filozófiai és Történettudományok Osztálya

III. Matematikai Tudományok Osztálya

IV. Agrártudományok Osztálya

V. Orvosi Tudományok Osztálya

VI. Műszaki Tudományok Osztálya

VII. Kémiai Tudományok Osztálya

VIII. Biológiai Tudományok Osztálya

IX. Gazdaság- és Jogtudományok Osztálya

X. Földtudományok Osztálya

XI. Fizikai Tudományok Osztálya

Itt soroljak az MTA doktorait tudomanyterulet szerint:
http://mta.hu/mta_doktorai/


Az MTA doktora tudományos cím birtokosai tudományterületek szerint:
Agrárközgazdaságtan Agrár-műszaki tudomány Állam- és jogtudomány Állatorvos-tudomány
Anyagtudomány és technológia Bányászat Biológiai tudomány Csillagászat
Demográfia és statisztika Elektronika és számítástechnika Energetika Építő- és építészettudomány
Erdészeti tudomány Filozófiai tudomány Fizikai tudomány Földrajztudomány
Földtudomány Gazdálkodástudomány Geodézia Geofizika
Geológia Gépszerkezettan Gyógyszerésztudomány Hadtudomány
Hidrológia Informatika Irodalomtudomány Kémiai tudomány
Közgazdaság-tudomány Közlekedéstudomány Matematikai tudomány Meteorológia
Mezőgazdasági tudomány Műszaki mechanika Műszaki tudomány Művészettörténeti tudomány
Néprajztudomány Neveléstudomány Nyelvtudomány Ókortudomány
Operációkutatás Orientalisztika Orvostudomány Politikatudomány
Pszichológiai tudomány Régészet Regionális tudomány Számítástudomány
Színház- és filmtudomány Szociológiai tudomány Történelemtudomány Tudomány- és technikatörténet
Vallástudomány Zenetudomány

Vallastudomany van, teologia nincs.

Amugy meg miert erdekes, hogy tudomanynak tekintik-e illetve tekinti-e magat a teologia vagy nem?
0 x

Avatar
Solaris
Hozzászólások: 3584
Csatlakozott: 2012.07.25. 17:32

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: Solaris » 2013.02.21. 21:37

Tudomány-e a teológia?

Röviden: Nem.

Tudomány a vallástörténet beleértve a különféle vallások filozófiáinak ismeretét is - ha vannak ilyenek.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2013.02.21. 22:08

Ha valaki konstruál gondolatban, vagy akár regény formájában egy fiktív világot, melyet kidolgoz annyira, hogy a miénkhez hasonló (de nem azonos) fizikai és/vagy magasabb szintű törvények uralkodnak benne, sőt, ezeket tanulmányozni lehet, akkor vajon tudomány-e ezek szisztematikus vizsgálata? A módszertan lehet tudományos. A felhalmozott tudás pedig az adott világra jellemzően lehet igaz. Ebből úgy tűnik, semmi okunk megvonni a tudomány minősítést, ha az egy mese keretei között is zajlik. És innen csak egy bakugrás a teológia.
Felvethető, hogy de hát olyan alapvető tézisei vannak (pl. isten léte), mely eleve elvetélt, így kiszorul a tudományos keretek közül. Ám melyik valódi tudomány mondhatja el magáról, hogy biztosan mindenben igaza van, s további korrekcióra nem szorul? Nem jellemző... A tudományos szemlélet egy alapköve, hogy nyitott az önrevízióra. Akkor miért is ne engedhetnénk be ezen bűvkörbe a teológiát? Lehet, hogy a nagy okoskodásban maholnap levezetik, hogy még sincs isten, s ezzel kihúzzák a sokak szemében méregfognak minősülő tézist.
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6521
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2013.02.21. 22:20

A teológia nem tudomány. Tágabb értelemben (miszerint tudomány = bárminek a szisztematikus vizsgálata) esetleg lehetne tudománynak nevezni. Azonban én még ebben az értelemben sem nevezném tudománynak, mert a tudományos vizsgálódás alapvető jellemzője, hogy szabadon és elfogulatlanul vizsgálódik. A teológia azonban egy meghatározott vallás hittételeit fogadja el, és a célja a saját hitét helyesnek igazolni. Tehát semmiképpen sem szabad és elfogulatlan. A teológia tehát nem tudomány, hanem a vallásos gondolkodás egy válfaja. Tudomásom szerint általában maguk a teológusok sem gondolják, hogy a teológia tudomány. Az MTA pedig nem osztogat teológiából doktorátusokat. Azok az akadémikusok, akik egyébként teológusok is, a fokozatukat valamely más területen, pl. vallástudományban vagy vallástörténetben szerezték.
0 x

Avatar
zkacsa
Hozzászólások: 119
Csatlakozott: 2012.11.23. 20:51

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: zkacsa » 2013.02.21. 23:34

@Szilágyi András (64576):

Nem osztogat doktorátusokat de elismeri tudományos fokozatként(Phd) amit a Hittudományi Egyetemek adnak teológiai doktorátus címén.
0 x

ennyi
Hozzászólások: 3849
Csatlakozott: 2011.02.01. 00:01

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: ennyi » 2013.02.22. 00:15

@zkacsa (64578):
Nem osztogat doktorátusokat de elismeri tudományos fokozatként(Phd) amit a Hittudományi Egyetemek adnak teológiai doktorátus címén.
Konkretan mit jelent az, hogy elismeri?
Honnan lehet tudni, hogy elismeri?
Miert baj az, ha elismeri (en is elismerem, ha kispista joskanak barhonnan van barmilyen fokozata, akkor nem vitatom (azaz elismerem), hogy neki onnan olyan fokozata van)?
0 x

xrobert
Hozzászólások: 27
Csatlakozott: 2013.03.14. 09:01

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: xrobert » 2013.03.15. 22:49

Teológia ?

Ugyan olyan mint a történelem, fele kamu és hülyeség, de a másik fele igaz ! Honnan veszed hogy jézus krisztus nem létezett ? én pogány vagyok, és semmilyen vallást nem űzök, de mégsem zárom ki a létezését. Sőt ! kimondottan lehetségesnek tartom !

Paleoasztronaitika egy ezzel foglalkozó tudományág

Ami az ősi mítoszokba meg van írva, mindennek van némi valóság alapja, de egy része optikai csalódás mint valami bűvész trükk ami valójában idegen technológia amit akkori szemlélettel máshogy nem tudtak megmagyarázni

Isten megteremtette a földet - Azt állítják hogy a föld nem volt itt, valami földönkívüli felsőbbrendű lény ide jött valahonnan és megcsinálta, terraformálta majd telepakolta élőlényekkel. Ma már sokan egyetértenek azzal a megállapítással hogy az élet nem a földön keletkezett hanem aszteroidákon érkezett organizmusok telepettek meg és abból fejlődtek ki. Egyébként a nagy világjárványokat is aszteroidák becsapódásaihoz kötik, hogy egy új vírustörzset hoztak be a földre, a legnagyobb járvány volt hogy az emberiség 70%-át kiírtotta.

Noé bárkája történet: az embereket az isten tisztátalannak gondolta - genetikai elkorcsosodás - fogtak egy marhanagy hajót és telipakolták élőlényekkel - egyesek szerint csak genetikai mintákkal - Noé már születésénél fogva különleges volt genetikailag, megfogantatása hasonló volt jézus krisztuséhoz, tehát kufirc nélkül fogant. - vélhetően ufók csinálták fel az asszonyt - aztán jött az özönvíz - Ma is több száz város van víz alatt, tehát valaha a tengerszint jóval alacsonyabb volt.

most kicsit térjünk vissza a Történelemre, fele kamu és hülyeség, másik fele igaz.
- Honfoglalás - sok bizonyíték van rá hogy meg sem történt ! Árpád vezér Sumér származású azaz 6000 éve még mezopotámiában kuksoltak a rokonai. annak meg sok köze nincs az urál vidékéhez. Genetikailag kevesebb mint 1%-unk Hun eredetű ami a természetes keveredéssel simán magyarázható, Fosztogatási útvonalak és kereskedelem. Ásatási leletek szerint Magyarországon a magyarok kb 10-15.000 éve élnek, innen eszünk ágában se volt vándorolni sehova, sőt amit uráli nyelvrokonoknál találtak kulturális örökség az innen indult ki és nem pedig ide érkezett. A rovásírás a mezopotámiai íráshoz nagyon hasonlít és magyarországon 4500 éves rovásírás ásatási leletek vannak. tehát kb 3500 évnyi történelmet elpusztítottak a keresztények amikor bejöttek magyarországra, Ircsuk ki a pogány kultúrákat szellem imádókat, tiltsuk be a rovásírást, égessünk el minden pogányságra utaló régi írást. Rovásírás az adó feltalálásához kötődik az adót kiRÓni szokták vagy leRÓják tiszteletüket. az adó mértékét pedig strigulákban mérték.

Namost térjünk vissza a mende mondákhoz. Indiai mítoszvilág szerint 5000 évvel ezelőtt indiában leírták egy atombomba robbanásának pontos leírását, az esemény 5000 éve történt, és ma is meg vannak rá a bizonyítékok hogy tényleg egy atombomba robbant. Meg van a kráter még ma is mérhető sugárzással, olvatt kőzetek robbanásról tanuskodnak, a mondavilágban teljesen leírják akkori nyelvezettel hogy élve elégtek az emberek, megvannak a városok ásatási leletei amik elpusztultak de a rádióaktivitástól konzerválódott emberi csontvázak az utszán szétszródva is erről tanuskodnak, a mondák szerint a túlélők között évekig torszülött csecsemők születtek, az emberek haja kihult a körmeik leestek, tumoros daganatos betegségekben ezrek haltak meg. ki a frász robbantott 5000 éve atombomát ? sokak szerint földönkívüliek, vagy már lézetezett akkoriban más fejlett civilizáció is ? ma is rohangálnak ufók a föld minden táján, honnan lehet tudni hogy az ufók földön kívüliek vagy pedig a földön őshonos óceánok mélyén rejtőző fejlett kúltúrák ? akik néha kiruccannak körbenézni hogy mi újság a földön oszt jól megviccelik az embereket.
0 x

Avatar
Gábor
Hozzászólások: 2318
Csatlakozott: 2009.12.09. 19:37
Tartózkodási hely: Finnország

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: Gábor » 2013.03.16. 00:59

@xrobert (66138):
Paleoasztronaitika egy ezzel foglalkozó tudományág
Nem ez nem tudományág, ez áltudomány.
0 x

ennyi
Hozzászólások: 3849
Csatlakozott: 2011.02.01. 00:01

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: ennyi » 2013.03.16. 01:01

@xrobert (66138): Ezt ugye csak saccolod, nem komoly adatokon alpul? :P
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2013.03.16. 01:08

@xrobert (66138):

Biztos eltaláltad milyen topikban miről van szó? Hogy jön az őstörténet és a "paleoasztroanitika" a teológia tudomány-mivoltához?
0 x

xrobert
Hozzászólások: 27
Csatlakozott: 2013.03.14. 09:01

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: xrobert » 2013.03.20. 08:17

@pounderstibbons (66143):
Biztos eltaláltad milyen topikban miről van szó? Hogy jön az őstörténet és a "paleoasztroanitika" a teológia tudomány-mivoltához?
a teológia az hogy létezik e isten. az ufológia hogy az isten valójában földönkívüli e. a paleoasztronautika az hogy bizonyítékokat találjon a földönkívüliek létezésére. és a google-ben a "sex" után a legkeresettebb kulcsszó az "UFO"

és milliónyi ufóészlelés és bizonyíték van. ezek után kétséges még hogy léteznek ?
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2013.03.20. 08:43

@xrobert (66490): ó, dehogy kétséges a létük, tudjuk, hogy vannak, ott ahol a mikulás és Hófehérke is. :facepalm:

Egy újabb, modern kor ringatta agyhalott...
0 x

Avatar
Gábor
Hozzászólások: 2318
Csatlakozott: 2009.12.09. 19:37
Tartózkodási hely: Finnország

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: Gábor » 2013.03.20. 12:32

@xrobert (66490):

Van ufo topic, én nagyon szeretném látni a "bizonyítékaidat!"
0 x

ennyi
Hozzászólások: 3849
Csatlakozott: 2011.02.01. 00:01

Tudomány-e a teológia?

Hozzászólás Szerző: ennyi » 2013.03.20. 12:37

@xrobert (66490):
milliónyi ufóészlelés és bizonyíték van. ezek után kétséges még hogy léteznek ?
UFO, mint az adott pillanatban a megfigyelo altal azonositatlan repulo targy: igen, leteznek.

UFO, ahogy te gondolsz ra: foldonkivuliek urhajoja: nincs egyetlen bizonyitek sem.
0 x