Hogy merészeled El Supremo-t leurazni!?Popula(c)tion írta:Megengeded, ó nagyuram?

Hogy merészeled El Supremo-t leurazni!?Popula(c)tion írta:Megengeded, ó nagyuram?
Legalább annyi alapja van, mint a vízenjárásnak, a parapszichológiának vagy az ezotériának.Popula(c)tion írta:Ugye ez csak egy (rossz) vicc?
Ugyan már, a nevek eredetével melyik szülő van tisztában? Vagy talán mindenki olyan művelt, mint a Vágó?Popula(c)tion írta:A névadás annnyira esetleges, ráadásul minden névnek van legalább nyócvannyóc eredete, magyarázata, nehogymááá bármit is jelentsen!!
OFFPopula(c)tion írta:OFF
Te vagy a csodabogár.
/OFF Elnézést!
1. Nem kell megindokolnod. (Költői kérdés volt.)Popula(c)tion írta:Miért is kellene megindokolnom ezeket? Tán csak nem a nevem miatt?
Ez a materialista megközelítés.Popula(c)tion írta:Az, hogy mit tudsz, nem befolyásolja azt, hogy mi van.
Éppen a termodinamikát tanultuk a középiskolában. Apám sokat ivott akkoriban. Nekem meg idegkimerülés miatt arzént írt fel az orvos.Popula(c)tion írta:Te vagy a csodabogár
Már ne haragudj, ez egy érv akar lenni? Az izotópoknak semmi köze az elemi részecskékhez. Kímélj meg a homolog hasonlataidtól, kérlek, és vagy érdemben válaszolj, vagy hallgass.Nem kétlem, hogy létező részecskék. Csupán az a véleményem, hogy ez a "periódusos rendszer" így nem jó. Mengyelejev sem nyitott új oszlopot a szén izotópjainak, sem pedig a gerjesztett állapotú atomoknak vagy az ionoknak.
Szerintem te sQGP-re gondolsz, és nem a szabad kvarkokra, mert azt nem lehet. Nem mindegy. Amúgy ezt - amire hibásan hivatkozol - már máshol kimutatták, előbb - bocs. Azért azt magyarázd már el, hogy ha egy elmélet szerint valami csak kötött formában létezik, és ezt kísérletileg is igazolták akkor miért hibás az egész? Mert hiszem ha látom? A levegőt sem látod.Továbbá a kvarkokat még nem sikerült szabad részecskeként megfigyelni. (Ez is az LHC céljai között szerepel. Szerintem nem fog sikerülni, mert ilyen értelemben a kvarkok nem elemi részecskék, csupán egy részecske elválaszthatatlan részei.)
De ismert, kísérletileg megmért. Lehet direkt mérést is végezni ez pontatlanabb, mint a neutrínóoszcillációs mérés, lehet elméletileg úton is következtetni, illetve ki is lehet számolni. Érdekes a különböző módszerek eredményei egybevágnak. Biztos ők a hülyék. (A felső becslés következtetésből jön, nem a mérésből.)A neutrínó tömege egyelőre nem ismert (felső becslés persze van), így ezzel nem tudtam számolni.
Hmm, ezt már elméletileg igazolták? Nem tudtam. Persze nem hinném, hogy van olyan ember, aki az egészet átlátja. A polihisztorok kora lejárt, manapság a kutatócsoport a divat. Szóval bocsáttassék meg nekem, hogy nem ismerem a részecskefizika összes eredményét.Gábor írta:ha egy elmélet szerint valami csak kötött formában létezik, és ezt kísérletileg is igazolták akkor miért hibás az egész? Mert hiszem ha látom?
http://hu.wikipedia.org/wiki/Neutr%C3%A ... T.C3.B6megGábor írta:De ismert, kísérletileg megmért. Lehet direkt mérést is végezni ez pontatlanabb, mint a neutrínóoszcillációs mérés
Elnézést, hogy én a neten csak szeméthez jutok hozzá.a neutrínó tömegére m(\nu_{\tau}\,) < 3,5 MeV, m({\nu}_\mu\,) < 270 keV, m(\nu_e\,) < 9 eV értékek adódnak
Könyörgöm, de melyik? Mind egyforma?2010. júniusi számítások szerint, amelyek a galaxisok csoportosulását vették alapul, a neutrínó tömege 0,28 elektronvoltra – egy hidrogénatom egymilliárdod részére – adódik.
Nem tudom. Elárulod végre? Vagy ostobán kell meghalnom?Gábor írta:Vagyis mi köze a mutatott táblázatnak a Higgs-bozonhoz?
Ezért vannak szakok az egyetemen. Utána szakosodások. Tanulás nélkül valóban nem fog menni, a neten nem lehet megtanulni 5+3 év tananyagát, kísérletét, és legfontosabbat a tudományos gondolkozást - amit valaki vagy elsajátít vagy nem.Hmm, ezt már elméletileg igazolták? Nem tudtam. Persze nem hinném, hogy van olyan ember, aki az egészet átlátja. A polihisztorok kora lejárt, manapság a kutatócsoport a divat.
Ennek több oka is van. Egyrészt az LHC még mindig egy kalibrációs időszakban van, másrészt sQGP nem ismerjük jól, ezért tanulmányozzák sok helyen, így a legfejlettebb ilyen műszerezettségű helyen is mint ami az LHC-ban. Tudod, a tudomány a megismerésről szól, nem arról ki mit tud előállítani.Másrészt ha igazolták, akkor a LHC miért akarja kimutatni? A neten található szemétben több olyan cikket és nyilatkozatot találtam, hogy szabad kvarkokat keresnek. (És ez miért az én bűnöm?)
Mond, valóban jól látom, hogy nem látok számokat, és számításokat csak hasonlatokat??? Ugye csak rossz a szemem?Miért baj az, hogy az én számításaimból is ez jön ki? (Talán azért, mert én jóval egyszerűbb módon számolok? Feltesszük, hogy a hullámfüggvényből kiszámolhatók a kvantumszámok, és hogy az operátorok ortogonálisak. Ebből meg az jön ki, hogy a kvantumszámok egész és félegész számok lehetnek. Ha lenne imaginárius fénysebesség, aminél nullává válik a tömeg, akkor lennének negyed kvantumszámok is.)
Ha nem tudod akkor miért, vagy milyen alapon írsz ilyeneket: "Továbbá nekem is van egy elgondolásom, amely szerint a Higgs-bozon felesleges. Az elektron és a foton eltérő tulajdonságainak összehasonlításából arra a következtetésre jutottam, hogy a kvantumfizikát a relativitáselméletből kellene levezetni. (Mellesleg nem értem, hogy miféle közegellenállás az, ami a sebességet korlátozza, de nem fékezi.)"??? Ha nem tudok valamit kitalálhatok bármit rá? (Ha válasz őszinte: Nem!, akkor leírom amit tudok.)Nem tudom. Elárulod végre? Vagy ostobán kell meghalnom?
Na látod, ezt nem tudom. Hf. nézz utána, keresd meg a neten! Én is megkeresem és megbeszéljük.Könyörgöm, de melyik? Mind egyforma?
Egész véletlenül nemrég láttam.Popula(c)tion írta:abból még nem következik, hogy bárhol, bármi módon tárolva lenne
Gábor írta:Ezért vannak szakok az egyetemen. Utána szakosodások.
Esetleg nálatok a tananyag megakadt az összeadás és a kivonás után?Gábor írta:valóban jól látom, hogy nem látok számokat, és számításokat?
No ha már kétszer belejavítottál, akár az eredeti tévedést is korrigálhattad volna.Popula(c)tion írta:Bocsi, ez Bozonnak ment
Nem rossz ember a Gábor. Néha kicsit magamra emlékeztet. Én sem szeretem, hogy a sánták miatt csak lassan tud menetelni a század. (Ez egy metafora volt.)Popula(c)tion írta:Rossz emberbe kötöttél bele, Gábor éppen az, aki ebben jó.
Még mindig nem látok számítást, csak kérkedés. (Mellesleg ez rizsa.)Esetleg nálatok a tananyag megakadt az összeadás és a kivonás után? Függvényanalízisről hallottál már? Ha azt mondom sin(x), képes vagy ezt elképzelni? Vagy számszerűen meg kell adnom pontról pontra? Ha azt mondom, hogy az értelmezési tartománya a végtelenig tart, akkor a végtelenig meg is kell adnom a függvény értékeit? Ha azt mondom, hogy periódikus, képes vagy ezt belátni anélkül, hogy végtelen sok függvényértéket számszerűen megadnék; vagy esetleg arra gyanakszol, hogy egy lóugrással a végtelen előtt aperiodikussá válik? Hogyan tudjuk belátni ezeket a tulajdonságokat? A forgó vektorok vetülete nyilván csak metafóra és agyzsibbasztás.
Viccelsz? Nagyon hozzátettél azzal, hogy, az írod "Nem tudom. Elárulod végre? Vagy ostobán kell meghalnom?", vagy "A neutrínó tömege egyelőre nem ismert (felső becslés persze van), így ezzel nem tudtam számolni.", illetve "Továbbá a kvarkokat még nem sikerült szabad részecskeként megfigyelni. (Ez is az LHC céljai között szerepel. Szerintem nem fog sikerülni, mert ilyen értelemben a kvarkok nem elemi részecskék, csupán egy részecske elválaszthatatlan részei.)"?Tulajdonképpen megértem az agresszivitását. Éppen most csúszik ki a lába alól az a világkép, amit állítólag 15 éven keresztül tanult. (Nem érti, hogy miért nem akarok megtanulni egy idejemúlt-ecskedő dolgot.)Meg azt is értem, hogy minden szakma kényes arra, ha kívülről beleugatnak. Úgy tűnik, hogy az orvosok és a fizikusok különösen érzékenyek az ilyesmire.
Két féle "tudomány" van. Az egyik az ismerterjesztő tudomány, ami hasonlatokat gyárt, matemaitikai analízist mellőzi, és úgy álltában féligazságokat tartalmaz. És van a másik tudomány ami mér, kisérletet végez, definiál. Az előbbibe belefutottál, az utóbbi még nem láttad, így nem tudod mi a kettő között a különbség. Pl.: amikor azt hallod, hogy a Föld gömb alakú, az ismertterjesztő, amikor azt, hogy EGM96 geoid alakú akkor, valódi tudományt. De még fogok írni ilyeneket.Végső soron még akár haszos is lehet, hogy a konkrét számításokat erőlteti. Ha nem állok nagyon ellen, még a végén összejöhet egy PhD is, "oszt" akkor az első olyan leszek, aki már a XXII. századi kvantumfizikából dokrotál. (Csak még azt nem tudom, hogy Gábort konzulensnek vagy opponensnek kérjem fel.)
Honnan tudod valamiről, hogy rossz, idejét múlt ha nem ismered? Megmondom: sehonnan. Ezt hívják előítéletnek, amihez ha ragaszkodsz akkor válik dogmává. Egyébként jeleztem már, kvantumfizikát nem tanultam, csillagászathoz értek. Ott el is véreztél.(Nem érti, hogy miért nem akarok megtanulni egy idejemúlt-ecskedő dolgot.)
Akkor süket vezet némát?Gábor írta:Honnan tudod valamiről, hogy rossz, idejét múlt ha nem ismered?
Egy újabb Carl Sagan, csak még nála is lendületesebb.bozon írta:Szimpatikus fiatalos kivitelezés.
http://en.wikipedia.org/wiki/Particle_p ... _particlesGábor írta:Hf. nézz utána, keresd meg a neten!
All particles and their interactions observed to date can almost be described entirely by a quantum field theory called the Standard Model. The Standard Model has 17 species of elementary particles: 12 fermions or 24 if distinguishing antiparticles, 4 vector bosons (5 with antiparticles), and 1 scalar boson.
Nos, én nem látok Higgs-bozont a táblázatban. (Egyáltalán milyen betűvel jelölik?)It refers to the particular transformation properties under Lorentz transformation. Boson means that it has an integer valued Spin, the scalar fixes this value to 0.
The most famous example of a scalar boson in the Standard Model of Elementary particle physics is the Higgs boson, which is the only elementary particle which has not yet been experimentally measured (October 2010).
Sajnos a mezonok (a tudomány mai állása szerint) összetett részecskék.Many mesons are scalar bosons.
Maradt még egy megválaszolatlan kérdés a táblázattal kapcsolatban.However, most particle physicists believe that it (=Standard Model) is an incomplete description of nature, and that a more fundamental theory awaits discovery. In recent years, measurements of neutrino mass have provided the first experimental deviations from the Standard Model.
Az meg mi a frász?eléggé objektív időkorlátom.
Pl. egy árokásó gép kifordítja a csontjaimat a földből. Ha 2011-ben nem lesz csoda (de azt a horoszkóp nem jelzi), akkor 2013-ban már csak valami ilyesmire számíthatok.Gábor írta:Persze, hogy fog történni veled 2 év múlva valami.
Persze hogy nem hiszek. A jelentős változásra vagy az idén kerül sor, vagy az idén (sic).Gábor írta:Ne higgy neki, mert humbug!
Jaj, a Bell-egyenlőtlenség.bozon írta:Türelmesen kivárom a rejtett változók és a Bell-egyenlőtlenségek körüli vita hiteles eldőltét
Rosszul tudod, a legközelebbi csillag átlag 149 millió km van (8 fényperc), és Napnak hívják.Azt viszont tudom, hogy a legközelebbi csillag kb. 4 fényévnyire van.
Őrülök ha valamiben egyetértünk. Az asztrológia sem módszerével vagy "tudásmennyiségével" nem hasonlítható össze a fizikával, csillagászattal, kvantumfizikával - vagyis a tudománnyal. Természetesen a jelenlegi tudásoddal is tudsz egy véleményt mondani. Az más kérdés, hogy ez nem feltétlenül van így a valódi tudomány területén, ahol is a tudás nem pár ezer éve meghaladott butaságok gyűjteménye.Persze ez szubjektív vélemény. Talán el kellene olvasnom minden asztrológiával foglalkozó könyvet ahhoz, hogy ilyen véleményt merjek kialakítani? Szerintem nem.
Huh, az égbolt legfényesebb csillagáról teljesen megfeledkeztem.Gábor írta:Rosszul tudod, a legközelebbi csillag átlag 149 millió km van (8 fényperc), és Napnak hívják.
A csillagképekhez. Az más kérdés, hogy hol kezdődik egy csillagkép, és hol végződik. Erre tucatnál is több ad-hoc "számítás" van, és mindegyiknek más, különböző eredménye van. De a Nap természettudományosan igazolt hatása, független a csillagképekhez képesti elhelyezkedésétől (a távolságtól, és bolygónk tengelyének dőlésszögétől már nem, pl.: évszakok.). Mire akarsz kilyukadni?Szóval akkor a horoszkóphoz elegendő a nap állását figyelembe venni. Azt viszont szükséges is.
Hopp! De mihez képest?