Ezoterikus szerzők hitelessége

Aura, szellem, angyal, karma, számmisztika, radiesztézia
Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.01. 09:06

Fabri komment-társ írta:
viewtopic.php?p=42759#p42759
De itt is felmerült az ezósok felelőssége, miszerint félre vezetik az embereket, holott teljesen a fordítottja igaz.
Látom, hogy itt nagyon ellene van a szkeptikusok többsége az ezotériának (vagy létezik ezós szkeptikus is?) .
Nos, az ezotéria azt jelenti: Ismerd meg Önmagad. Ez egy lelki és szellemi fejlődés a jobbulás irányába, azaz a szív és ész nemesülésének, és azok teljes szimbiózisa felé.
Ellentétben az exotériával, amely a világ megismeréséből áll.

Az ezotériának rengeteg ágazata van
Ezekben a tanokban nem könnyű tájékozódni és megérteni az összefüggéseket. De ha belemélyül valaki, akkor teljesen megfogja, mert hihetetlenül emberies és bölcs gondolatokat tehet az ember magáévá a lelki fejllődése során.
Az ezotéria minden vallás fölött van és nagyon logikus a felépítése, mert összekapcsolja a földi világot a szellemvilággal, vagyis a Földet a többi bolygóval, az egész Világegyetemmel, de még a Teremtővel, ősrobbanással és az evolúcióval is (ez hihetetlenül hangzik, de így van).

Nagyon hiteles közvetítői vannak az ezotériának Magyarországon is.
Az elmúlt évek nagyjaiból csak 2 nevet említek: Hamvas Bélát és Szepes Máriát. De ma is élnek közöttünk olyan ezoterikus nagyságok, mint Müller Péter vagy Szabó Judit.
A külföldiek közül Peter Orban osztrák és Rüdiger Dahlke német szerzők a legfelkapottabbak.

Nem ördögtől való az ezotéria, hanem nagyon is felnyitja a szemeket és kinyitja a szíveket. Van itt egy pár értelmes ember, akinek melegen ajánlanám a szemléletváltást, mert egészen más dimenziókban kezd az ember gondolkodni a világról, önmagáról és az élet értelméről.
Főbb kérdéseim:
Ezekben a tanokban nem könnyű tájékozódni és megérteni az összefüggéseket.
Kérek egyetlen igazolt, ellenőrizhető, megérthető "ezoterikus összefüggést". Van ilyen?
"Az ezotéria minden vallás fölött van és nagyon logikus a felépítése, mert összekapcsolja a földi világot a szellemvilággal, vagyis a Földet a többi bolygóval, az egész Világegyetemmel, de még a Teremtővel, ősrobbanással és az evolúcióval is (ez hihetetlenül hangzik, de így van)."
A Teremtő és a szellemvilág kivételével a természettudomány tényleg logikusan összekapcsolja fenti dolgokat. Az ezotéria viszont még csak nem is tudja pontosan definiálni a tudományon kívüli dolgokat.

A felsorolt ezoterikus szerzők pontosan milyen kritérium alapján minősülnek nagyon hitelesnek? Hogy felkapottak?
0 x

Avatar
Gábor
Hozzászólások: 2318
Csatlakozott: 2009.12.09. 19:37
Tartózkodási hely: Finnország

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Gábor » 2012.03.01. 11:01

Nem tudják mitől hiteles, bár van egy gyanúm, hogy attól, hogy a hülyeséget keveri az épeszű, normális dolgokkal. De ettől csak sokkal veszélyesebb mint akinek minden szava hülyeség.
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.03.01. 13:20

Kiindulásnak Fabri:
Akár a trendi ellen menni a természettel összhangban és annak részeként bölcsen, bátran és felszabadultan, mert akkor az EGÉSZség biztosan megmarad vagy ha már elveszett, akkor vissza lehet fordítani!
Csakhogy manapság az "ezósság" a trendi. Ez folyik a csapból is: az összes "női magazin", bulvárlap ezzel van tele, de még egyetemi diákújságokban is olvasni AV-szerű zöldségeket. A könyvesboltban az ezós könyvek bekeverése a tudományos ismeretterjesztő művek közé már a szkeptikus blogon is volt téma ha jól emlékszem. A tv-k hülyeségeire meg számolatlanul találni a példákat (pálmaleveles őrület, lugosítás, de az egyik állami tv-n külön műsor volt ilyen hülyeségek népszerűsítésére -azt hiszem Őstitkaink volt a címe-).
Pár éve, az egyik ker. tévén megjelent a Magellán c. műsor. Megörültem neki, mert az adó német testvérében szokatam nézni ezt a műsort, és ott egy Delta szerű ismeretterjesztő műsor volt, megfűszerezve pár hülyeséggel (ejtőernyővel ugrottak bele mozgó autóba, meg ilyesmik). Nálunk meg egy számomra érdektelen/értéktelen "sztárfigyelő" műsor lett. Vagy a másik ker.tv-n a vasárnap délutáni műsor, ahol a 2000-es évek elején még utánnajártak a "démonszállta" gyereknek, vették a fáradtságot és másik forgatócsoportnak újra előadatták a műsort, vittek magukkal pszichológust stb. Manapság meg ellenvélemény nélkül leadnak homeocsodaszeres riportokat, meg parlagfűevést.
Szóval számomra nem úgy tűnik, hogy a trendivel szembeni ellenállás lenne ez a dolog, sokkal inkább az ellenkezője.
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2012.03.01. 17:18

@pounderstibbons (42764):
Kérek egyetlen igazolt, ellenőrizhető, megérthető "ezoterikus összefüggést". Van ilyen?
SZVSZ az ezotéria nem osztja a tudományos paradigma azon alapját, hogy az elfogadott igazságnak/összefüggéseknek bárki által ellenőrizhetőnek kell lennie. Épp elég, ha néhány vezéregyéniség kinyilatkoztatja, sokaknak meg tetszik ("felismerik a mély igazságát"). Emiatt a kérdés irreleváns. Ha van, ha nincs, nem oszt, nem szoroz.
A felsorolt ezoterikus szerzők pontosan milyen kritérium alapján minősülnek nagyon hitelesnek? Hogy felkapottak?
A divatos felfogással egybehangzó nézeteket vallanak. Ez valszeg hasonló hitelesség, mint minden más esetben. Egy természettudóst mi tesz hitelessé?
Szokás még hitelességi feltételnek jelölni az ellentmondásmentességet is, nem bort iszik víz prédikálása közben, etekintetben viszont személyenként eltérő eredményeket kaphatunk, ha megvizsgáljuk (az médiában nem feltétlen ismertetett) viselkedést, mennyiben cseng össze a tanaival. Pl. Palibácsi nyelvtani hadjárata nem hiteles.
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.02. 14:52

@mimindannyian (42788):


Fabri állította, hogy vannak hiteles szerzők által bemutatott, felismerhető ezoterikus összefüggések. Ha szerinte ezek (szerzők vagy összefüggések) hitelessége csak az eladott példányszámából, "divatos egybehangzásból" vezethető le, az úgy vélem más (és rosszabb) minőségű hitelesség lehet, mint egy természettudós ellenőrizhető cikkeire, kísérletei esetében. A belső ellentmondásmentesség is vizsgálható, de csupán arra hivatkozni, hogy vannak ezoterikusnak mondható összefüggések, anélkül hogy egyet is megnevezne, nekem kevés.

Vagy van alapja és tud ilyet mutatni, vagy nem tud ilyet mutatni és az egész kommentje alaptalan.

Megvárnám Fabri válaszát (remélem már dolgozik rajta...).
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2012.03.02. 15:43

@pounderstibbons (42845): Tetszik az álnaivitásod :). Tudjuk jól, hogy az ezotéria nem több, mint hülyeség bőrkötésben.
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.02. 15:53

@mimindannyian (42848):

Szeretek nevetni és hasznos felfedezéseket tenni. Ezzel a hozzáállással mindkettőre van kilátás. :D
0 x

Szilágyi András
*
*
Hozzászólások: 6519
Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
Tartózkodási hely: Budapest

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Szilágyi András » 2012.03.02. 18:56

Tényleg nem ismeritek az ezoterikus összefüggéseket? Hát az "amint fenn, úgy lenn", a polaritás törvénye, a szinkronicitás, stb., ezek nem ismerősek?
0 x

Fabri
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2011.10.18. 15:25

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Fabri » 2012.03.02. 21:11

@Szilágyi András (42852):

Egy kicsit kiváncsivá akarlak tenni benneteket, ezért lassan próbálom majd az ezoterikus fogalmakat és azok hitelességét vagy hihetőségét "adagolni" (kot-kot-kotkodás - minden napra 1 (egy) tojás alapon):

Pl. itt van mindjárt legelsőnek az Analógia törvénye, amely a világ egységes szemléletén alapul (ugyanúgy az emberi szervezet EGYsége, EGÉSZsége is ebből indul ki és semmi köze ehhez az egységhez a modern allopátiás gyógyszerezésnek, elveknek és műtéteknek), aminek egyenes következménye, hogy valóban minden mindennel összefüggésben van, még akkor is, ha nem rögtön észrevehető és felismerhető. Hermész Triszmegisztosz ezt így írta le:

Miként belül, úgy kívül,
Miként a nagy, úgy a kicsi,
Miként fent, úgy alant,
Csupán csak EGY ÉLET és TÖRVÉNY van,
És aki működteti az EGY.
Az isteni gazdálkodásban
Semmi sem belső, semmi sem külső,
Semmi sem nagy, semmi sem kicsi,
Semmi sem magas, semmi sem alacsony.


És éppen az analógia törvénye vezet el az intelligens, irányított ősrobbanás megértéséig.
Az Anyatermészet a Mindenség része, s ugyanígy a Természetnek az ember is része, és ahogyan a Természet képes magától kigyógyulni, azaz öngyógyulni, ugyanúgy képes erre az emberi szervezet is. Ebből kell kiindulni akkor, ha a LÉLEK-SZELLEM-TEST szimbiózisáról vagy más megfogalmazásban a testi-lelki harmóniáról beszélünk.
A modern orvostudomány ezeket a természetadta gyógyulásokat leginkább a pszichoszomatikus medicínán keresztül volt képes megfigyelni, feltérképezni és megérteni, de ez a orvosi diszciplína a legfelsőbb akadémikus berkekben nem aratott eleddig osztatlan sikert.

ui.: Érdekes módon bár a tyúkok már alszanak (álmukban nem szoktak tojni, ekkor termelik a kalciumot), mégis kijött a tojás a tyúkból. ;)
0 x

lorenz
Hozzászólások: 3119
Csatlakozott: 2011.06.29. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: lorenz » 2012.03.02. 21:55

@Fabri (42855):


Azért Hermész óta sikerült némi új ismeretet szerezni a világról.
Persze igyekszem a magam nevében beszélni.
A gyógyulási és gyógyító folyamatokról pedig úgy alkoss véleményt, hogy előtte némi előtanulmányt végzel biológiából és kémiából.
Az analógia törvénye nem sokat segít az agyhártyagyulladás leküzdésében.
Legalábbis én inkább próbálkoznék antibiotikummal, mint Hermész tanácsaival.

Az irányított Ősrobbanás az milyen?
Honnan irányították?
0 x

Avatar
stark
Hozzászólások: 1279
Csatlakozott: 2011.08.30. 14:31
Tartózkodási hely: UK

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: stark » 2012.03.03. 00:53

@Fabri (42855):
minden mindennel összefüggésben van
Ez szerintem a világ legnagyobb hülyesége, de játsszunk, mégis, erre az állításra mutass valami bizonyítékot. Esetleg magyarázd meg, hogy speciel a Jupiter milyen hatással van a másnaposságra... mert ugye minden mindennel.
és ahogyan a Természet képes magától kigyógyulni, azaz öngyógyulni, ugyanúgy képes erre az emberi szervezet is.
Emiatt meg rengeteget harcoltuk a szívecskés őrülttel. Ugyanis pont az a probléma, hogy bizony nem, ez nem igaz. Lásd.: ahol nincs orvosi kezelés, egészségügy, ott az emberek nem élnek negyven évnél sokkal tovább... Javíts ki, ha tévedek...
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2012.03.03. 10:33

Csodálatos összefüggések. A következőket vehetjük észre:
- nagyon általános, laza relációkról szólnak ("van összefüggés", "hasonlóság figyelhető meg")
- az összefüggések tárgyai maguk is borzasztóan általánosak, bizonytalanul körülhatároltak, sokaságok ("fenn, lenn", "események", "élet", "minden")
- az előző kettő miatt bárki képes olyan rossz mintavételt találni, hogy a személyes tapasztalatai az összefüggést igazolni látszanak
- hitre épül, hitet ad. De nem a vallások szigorával, hanem svédasztal szerűen ki-ki válogathat magának szimpatikus részeket.
- a hívő számára falszifikálhatatlanok. Az elvetésükhöz kivételek nem elegendők, mert a hívő/ezoterikus nem azokkal foglalkozik. Szisztematikus statisztikával meg pláne nem bíbelődik.
- közérthető, mindennapi alapfogalmakkal operál, könnyel elsajátítja bárki
- ennek ellenére: az összefüggéseket rejtett tudásként, nehezen megérthetőnek mutatja be, ezzel leszerelni igyekezvén a könnyen felmerülő kételyeket
- tudást helyettesít, konkrét ismeretek keresésétől eltántorít (szvsz ez a legkárosabb elem)
- csak a múlt magyarázgatására alkalmas, előrejelzésre nem (csak úgy, ha kellően megengedően szemléljük, vagy egyenesen nem szemléljük a rettentő rossz bekövetkezési statisztikát)

Kimaradt még valami?
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.03. 16:09

@Fabri (42855):
Pl. itt van mindjárt legelsőnek az Analógia törvénye, amely a világ egységes szemléletén alapul (ugyanúgy az emberi szervezet EGYsége, EGÉSZsége is ebből indul ki és semmi köze ehhez az egységhez a modern allopátiás gyógyszerezésnek, elveknek és műtéteknek), aminek egyenes következménye, hogy valóban minden mindennel összefüggésben van, még akkor is, ha nem rögtön észrevehető és felismerhető.
Ha és amennyiben igaz a "minden EGY" összefüggése, igazán nem értem mi bajod az allopátiával. Az allopátia még szerinted is hat a testre, ami aztán (ha igazad van) hat a lélekre, ami aztán megint hat a testre és így tovább.
Ha szerinted az "allopátia" nem jó gyógyászati megoldás, azzal pont megtagadod a holisztikus szemléletedet, hiszen a minden összefüggésben van mindennel elv alapján minden módszer jó lehet mindenre.

Ilyen semmitmondó izék alapján tartasz valakit hitelesnek?

Mintha az ezer magyar szólás-mondás c. könyv alapján akarnád élni az életed, ahol egymás alatt szerepel a párkapcsolatokról szóló mondások között az "Ellentétek vonzzák egymást" és a "Hasonló a hasonlónak örül". Ezek alapján lehet mottókat válogatni, de döntésre nem lehet igazán jutni.

De várom további "ezoterikus összefüggéseidet", hátha azok minőségileg képesek valami újat felmutatni.
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.03. 16:13

@Szilágyi András (42852):

Ismerek több ilyet(de biztos nem mindet), de pont azért érdekelne pl. Fabri összefoglalója ezekről, mert nem értem, hogyan nem lehet észrevenni pl. a mimindannyian által is írt jellemzőiket, és mi alapján lehet valakit hitelesnek nevezni, aki ilyenekkel foglalkozik.
0 x

Fabri
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2011.10.18. 15:25

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Fabri » 2012.03.03. 18:39

Megjött a következő tojás:

A középkornak volt egy nagy ezoterikus tanítója és gyógyítója: Paracelsus

Ez a jóember azt tanította, hogy a betegségeknek sokféle oka van, de ezek mind visszavezethetők egy fő okra: arra, hogy az ember nem él összhangban a természeti törvényekkel, hogy nem követi a Lelkét, és ezért eltér attól az úttól, amit a Lelke mutat számára.
A betegség ennek a diszharmóniának a következménye.
Paracelsus szerint az ember azért teremtetett, hogy a szenvedés révén rátekintsen önmagára és felismerje, hogy ki ő.
Így a betegség tanítónk és fejlődésünk segítője: segítségével mélyebben megismerhetjük önmagunkat, és így magasabb szintű harmóniát találhatunk Lelkünkkel.
A betegség minden ember életének velejárója, nincs tökéletesen egészséges ember, hiszen aki tökéletes harmóniában van a Lelkével, annak már nincs szüksége a megtestesülésre. Mi éppen azért kaptuk az élet lehetőségét, hogy önmagunkra rátaláljunk, és ebben fontos szerepük van a betegségeknek.
A gyógyulás ezért nem egyszerűen azt jelenti, hogy eltűnnek a betegség objektív, mérhető tünetei.
Paracelsus azt értette gyógyulás alatt, amikor az ember rátalál valódi belső önmagára és így a valódi szabadságra. Gyakran használt alkímiai szimbólumokat.
A betegséget az ólomhoz hasonlította, ahhoz a fémhez, amely nehéz, sötét és kaotikus belső szerkezettel rendelkezik, az egészséget pedig az aranyhoz, a tiszta, fénylő, változatlan fémhez. A gyógyulás az ólom arannyá alakításának folyamata, belső átalakulás révén az egészség elérése.
Az ember birtokában van az öngyógyítás képességének, amely a természet egyik ereje. Ha egy fa elveszti egy ágát, gyantát termel, ha egy állat megsebesül, nyalogatja sebét és ezzel fertőtleníti. Az emberben is van egy erő, amely fenntartja vagy visszaállítja az egészséget. Paracelsus ezt az erőt Archeusnak nevezte és a tűzhöz hasonlította. Minden betegség azzal fenyeget, hogy kioltja ezt a lángot, és amikor valóban kialszik, akkor beáll a halál állapota.

http://www.ujakropolisz.hu/cikk/paracel ... s-oszlopai

Mi az orvos szerepe ebben a gyógyulási folyamatban?

Paracelsus úgy tartotta, hogy a külső orvos nem tud gyógyítani, csak felébreszteni a belső orvost, és a természettel harmóniában működve felgyorsíthatja a folyamatokat.
A gyógyulás elsősorban az ember saját erőfeszítésének a következménye, de különböző, a finomabb testekre ható gyógyszerekkel elősegíthető.
Az orvos feladata tehát nem elsősorban a test gyógyítása, hanem a beteg ember belső átalakulásának a segítése, lelkének megtisztítása, szellemi erejének megerősítése, hogy újra helyreállítsa a megbomlott harmóniát.

Ezek a lehető legkomolyabb és legjárhatóbb összefüggések egy emberi élet folyamán az EGÉSZség kapcsán. Ez nem placebo, hanem a Lélek gyógyulásán keresztül a testi tünetek elmúlása és a testi-lelki harmónia visszaszerzése.
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.03. 19:04

@Fabri (42876):

Nekem úgy tűnik, hogy a tojásaid már régen lejár szavatosságúak.
Paracelsus nélkül nem tudnánk, hogy az emberi szervezetnek (is) van öngyógyító képessége? A magatehetetlen kisgyerekek betegségei milyen belső tényezőkre vezethetők vissza? Milyen természeti törvényekkel nem élnek együtt?
0 x

Fabri
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2011.10.18. 15:25

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Fabri » 2012.03.03. 19:38

@pounderstibbons (42879):

A szülők nemtörődömsége és szeretethiánya, sőt, még a magzat valamilyen lelki konfliktusa is összefügg a gyerekek betegségével.
Tudok ilyen esetek feltárásáról.
Ez is ezotéria.

Kérdés: A lejárt szavatosságú öngyógyulást akkor miért nem veszik figyelembe az akadémikus orvoslásban és miért tömik mérgekkel az emberek szervezetét?

Nézz bele itt is a természettel történő összefüggésekbe egy falura kiköltözött fizikus előadásában:
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... b38qZGUHIk
0 x

lorenz
Hozzászólások: 3119
Csatlakozott: 2011.06.29. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: lorenz » 2012.03.03. 19:56

@Fabri (42876):

Tehát térjünk vissza a középkori gyógyítási módszerekhez?
Felejtsük el az orvostudomány újabb vívmányait és eredményeit?
Fertőzött végtagot csonkoljunk, minden betegségnél eret vágjunk?
A gyerekeinket hagyjuk szenvedni a láztól, fájdalomtól, mert egy középkori orvos és lelkes újabb kori követői szerint "az ember azért teremtetett, hogy a szenvedés révén rátekintsen önmagára és felismerje, hogy ki ő?"

Fura egy szerzet lehetsz.
0 x

lorenz
Hozzászólások: 3119
Csatlakozott: 2011.06.29. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: lorenz » 2012.03.03. 20:13

http://index.hu/belfold/2012/03/03/a_ki ... _kutyaval/


Paracelsusnak milyen gyógymódja volt a veszettségre?
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.03. 21:05

@lorenz (42882):

Kár szegény Paracelsust kárhoztatni a nevével dobálódzó ezósok miatt.
Ha lehet hinni a wikinek, pont az ellenkezőjét állította, mint amit Fabri neki tulajdonít:

Paracelsus pioneered the use of chemicals and minerals in medicine. His hermetical views were that sickness and health in the body relied on the harmony of man (microcosm) and Nature (macrocosm). He took an approach different from those before him, using this analogy not in the manner of soul-purification but in the manner that humans must have certain balances of minerals in their bodies, and that certain illnesses of the body had chemical remedies that could cure them. (Debus & Multhauf, p. 6-12)

Emiatt is volt pont a modern gyógyászat egyik előfutára.

Szóval ez nem is annyira romlott, mint inkább kakukk-tojás. Várom a következőt Fabri! :D
0 x

lorenz
Hozzászólások: 3119
Csatlakozott: 2011.06.29. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: lorenz » 2012.03.03. 21:40

@Fabri (42880):

"Nézz bele itt is a természettel történő összefüggésekbe egy falura kiköltözött fizikus előadásában:"

Na,ja!
Még tetszene is, ha nem ütközne ki belőle a vallási és szittyamagyar vonal:

"Milyen a tábori élet? Van-e kötött napirend?
Természetesen. Ébresztő 5-kor, 5.30-kor reggeli imádság, napköszöntés, 6-tól reggeli torna (Baranta, hagyományos magyar bot- és szablyavívás) 7-13-ig a délelőtti, 16-19-ig a délutáni munkák folynak, vacsora után pedig takarodóig tábortűz mellett beszélgetünk, éneklünk, néptáncot tanulunk. "
Ráadásul fizikusunk, úgy tűnik fölöslegesen koptatta az iskolapadot:

"Miért pont Gombát választották?
A választás ösztönös volt, de a döntésünk sok szempontból jónak bizonyult. Segítőkészek a helyi emberek, jó a viszony a gombai önkormányzattal. A táj sérült (homokos, száraz, meliorizált földek...), de jelentős földenergiákat mértünk a területen. Ezek az energiák éltetik a tájat, ezek sűrűsödnek össze a szenthelyeken. Amikor hármas csillagösvény csomópontot mértünk az egyik dombon végleg eldőlt, hogy itt építjük fel Magfalvát. Az ilyen hármas csomópontok nagyon ritkák, több száz kilométerenként fordulnak elő. Ilyen csillagösvény működteti Tápiószentmártonban az Atilla dombot, de ha sikerül ezt a területet megtisztítani és működését megerősíteni, a környék az ottaninál sokkal erősebb gyógyító helyet nyer. A tábor előtti vasárnap (július 16-án - a szerk.) kb. 100 fővel Szentkorona Szertartást tartottunk, ezáltal segítve a táj gyógyulását és a szenthely működését. A szertartás naplementekor kezdődött a leendő kápolna helyén, harangszót követően, tűzgyújtással. A Koronán szereplő apostolok és szentek megszemélyesítői a tábor tagjai voltak, őket nevük és születésük alapján választottuk ki. A szentek és apostolok az Évkörnek megfelelő rend szerint mondták el a Koronában az általuk - a Szentírásból vagy néphagyományból - választott idézeteket. A Koronából kijőve mindenki a saját szavaival mondta el üzenetét, kívánságait családjának, barátainak, nemzetének és a világnak. "
/idézet innen:
http://naput.hu/index.php?Itemid=28&id= ... &task=view /

Igazi Ezófalva.
0 x

Fabri
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2011.10.18. 15:25

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Fabri » 2012.03.04. 10:48

@pounderstibbons (42883):

Veled érdemes "vitázni", mert pl. Andrással együtt mégsem vagytok azért annyira merevek és abszurd szkeptikusok, mint a többi nagymellényes "kistudós".

Egy ezoterikus esettel (újabb kakukk-tojással?) szolgálok most egy empatikus orvos jóhiszeműségéből eredően, mert ebből a jóindulatból kifolyólag a Természet részeként történő öngyógyulás a hölgyeknél egy kivételtől eltekintve teljesen végbement.

Megtudtam, hogy nem is olyan régen Ausztriában, pontosan 1997-ben írtak az újságok egy nőgyógyász asszisztensről, aki a méhnyakrák pozitív diagnózisát (kenet vizsgálattal állapították meg) eltitkolta a páciensek előtt, mert nem volt szíve közölni a rossz hírt. Azt mondta nekik, hogy nincs semmi baj, menjenek haza. 130 beteggel járt el így.
Valahogyan feltűnt egy idő után, hogy valami nem stimmelhet, és rendőrségi ügy lett belőle. Megkeresték és behívták a 130 beteget felülvizsgálatra. A végeredmény az lett, hogy a 130-ból csak egyet kellett megoperálni, 129 meggyógyult időközben magától!
Ahogy ez kiderült, azonnal hírzárlatot rendeltek el.
Kis idővel az eset után, egy aprócska cikkben foglalkoztak az esettel.
Igaz, csupán annyit közöltek, hogy a jószándékú asszisztenst fél évre felfüggesztették.

Megdöbbentő - és ha csak a %-ot veszem akkor 99% feletti a teljes gyógyulások aránya - és ez mindent elmond a szűrések "fontosságáról", amit pl. itt is ily meggyőzően sulykolnak a nők tudatába:

http://www.informed.hu/betegsegek/beteg ... hid=166340

Ez a cikk is azt sugallja, hogy a nők menjenek el a szűrésre,mert akkor nagyon jól járnak ....de valóban jól járnak ?
Vagy csak egy olyan betegséget kezeltetnek teljesen feleslegesen, ami magától is teljes mértékben meggyógyul ? :o
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Fabri 2012.03.04. 11:37-kor.
0 x

Fabri
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2011.10.18. 15:25

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Fabri » 2012.03.04. 11:07

A fenti bejegyzésemet még megtoldom valamivel:

"A szavak rezgései képesek megérinteni minket. Ezért a megfelelő pillanatban elhangzó megfelelő szavak képesek meggyógyítani a lelket
- a lélek pedig a testet."


Ezek Rüdiger Dahlke szavai és az az empatikus orvos, aki a szűrést végezte, nem gerjesztett félelmet a hölgyekben, hanem éppen fordítva, a pozitív eredményt eltitkolva, egy pár kedves szó kiséretében küldte haza a szürésen résztvevőket.
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.03.04. 12:46

@Fabri (42889):
"A szavak rezgései képesek megérinteni minket. Ezért a megfelelő pillanatban elhangzó megfelelő szavak képesek meggyógyítani a lelket
- a lélek pedig a testet."
Már megint azok a rezgések... Ha azt mondom: "Alles ist in ordnung", vagy azt, hogy "Minden rendben van", teljesen más hangcsoportok hangzanak el, teljesen más rezgésekkel, arról nem is beszélve, hogy a beszélő morfológiája tovább befolyásolja ezeket.
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.03.04. 12:57

@Fabri (42888): Érdekes, hogy a saját csodálatos gyógyulásokról szóló beszámolódat nem tudtad linkkel, cikkel megtámogatni, míg a másik oldalra sikerült linket találni. Ennek mi lehet az oka?
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.03.04. 13:12

@Fabri (42889): Van pár probléma a történeteddel: Rüdiger Dahlke nem volt a '90-es években nőgyógyász asszisztens. Nem végzett szűrővizsgálatokat. A saját, 1989 óta a Johanniskirchen in Niederbayernben működő "spirituálisabb pszichoterápiát" folytató kis intézményét igazgatta, és teszi ezt a mai napig. Legalábbis ő ezt írja magáról.
http://www.dahlke.at/mediathek/autorenportrait.php

Persze, ha neked van jobb forrásod, ne titkold el!
0 x

Fabri
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2011.10.18. 15:25

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Fabri » 2012.03.04. 13:20

@Tuttisuu (42895):
Érdekes, hogy a saját csodálatos gyógyulásokról szóló beszámolódat nem tudtad linkkel, cikkel megtámogatni, míg a másik oldalra sikerült linket találni. Ennek mi lehet az oka?
Mint azt írtam is, a teljes hírzárlat volt az oka. De ne félj, vagy inkább örülj: Isten malmai lassan őrölve előbb-utóbb tiszta képet fognak elénk tárni minden tisztázatlan és becstelen ügyben.
A mostani szellemi fejlődés korszaka hála Istennek már erről is szól, és az igazságot keresve hovatovább több ember fog feleszmélni a megvezetésekből.

Egyben igazad van: Rüdiger Dahhlke valóban nem volt nőgyógyász soha, de a fenti, igaz történetben szereplő empatikus orvos állítólag kilépett a "szakmából", mert rájött valamire, és beállt szerzetesnek.
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.03.04. 13:41

@Fabri (42897): Te persze minderről tudsz, holott semmi bizonyítékot nem tudsz felmutatni. Se név, se dátum, se hely, se a lap neve, amiben megjelent volna... Van egy olyan érzésem, hogy te találtad ki az egészet.
0 x

Fabri
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2011.10.18. 15:25

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Fabri » 2012.03.04. 14:37

@Tuttisuu (42898):

Ez a topic számodra valóban érthetetlen és lelkileg nem feldolgozható a maga értelmezésében.

A költő mámora az élet természetes állapota?
Igen.
A szerelem szenvedélye az élet természetes állapota?
Igen.
Az enthuziazmus az élet természetes állapota?
Igen.
Miért?
Mert a létezés logikája paradox.
A bolond bölcs? A bölcs bolond?
Igen.
Milyen kár, hogy a bolond egy okos szót sem mondhat, mikor az okosak olyan bolondok.
Nincs okosabb lény, mint a bolond.
Az élet normál állapota az őrület.
A kristály örvénylik.
Tulajdonképpen csak az beszél helyesen, aki félrebeszél. Ezért van, hogy akit a hatalmi ösztön elkap és az életre veti magát, az egészet elveszti.
S ezért van, hogy aki leül az országút szélére és szundikál, az egészet megnyeri.
Csak akkor kezdődik az élet, ha az ember nem tudja, mi lesz. "

http://hamvasbela.org/szavak/arlequin.html
0 x

Avatar
énkérdezek
Hozzászólások: 505
Csatlakozott: 2010.02.03. 13:53
Tartózkodási hely: Hungary

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: énkérdezek » 2012.03.04. 14:53

Nofene.....
A zárt osztályon hogyan jutottak internethez?
Ja, és mit ütöttek a gugli keresőbe, hogy pont ide lyukadtak ki?


bocsi, ezek a kérdések nem szorosan kapcsolódnak a topic címéhez......
0 x

lorenz
Hozzászólások: 3119
Csatlakozott: 2011.06.29. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: lorenz » 2012.03.04. 15:06

http://index.hu/tudomany/2012/03/04/az_ ... ok_fajnak/


Részlet a cikkből:

"Egy olyan kísérletről is beszámolt, amelyben kenyérgombócokat tettek egy-egy pohár vízbe, és az egyik pohárra ráragasztottak egy szeretet feliratú cédulát, a másikra pedig azt írták, hogy gyűlölet, és az utóbbi esetben a víz szerkezete zavaros lett."


Tuttisuu nagyon jó kérdést vetett fel.
Fabri! Mi a válaszod?

Milyen nyelven lesz hatásos a rezgés?
0 x

Fabri
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2011.10.18. 15:25

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Fabri » 2012.03.04. 15:16

@lorenz (42902):
Milyen nyelven lesz hatásos a rezgés?
Az önzetlen, feltétel nélküli szeretet nyelvén!
0 x

Fabri
Hozzászólások: 435
Csatlakozott: 2011.10.18. 15:25

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Fabri » 2012.03.04. 15:29

@énkérdezek (42901):

"Nofene.....
A zárt osztályon hogyan jutottak internethez?
Ja, és mit ütöttek a gugli keresőbe, hogy pont ide lyukadtak ki?

bocsi, ezek a kérdések nem szorosan kapcsolódnak a topic címéhez......"

Hát igen, ez jár mindig a szkeptikusok fejében: ez az ember zárt osztályra való! Meg is tették majdnem minden zsenivel szinte kivétel nélkül! Például Raymond Rife, Nikola Tesla és Semmelweis Ignácz sem volt kivétel. :(
Apropó: az internet források melyik része hiteles (csak) neked?

És egy érdekes megfigyelés: Kevesebb bejegyzés van mostanában ezen a fórumon. Csak nem annak a jele ez, hogy magára ébredt a szkeptikusok fogékonyabb része?
0 x

lorenz
Hozzászólások: 3119
Csatlakozott: 2011.06.29. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: lorenz » 2012.03.04. 15:39

@Fabri (42903):

"Az önzetlen, feltétel nélküli szeretet nyelvén!"

Nem ismerek ilyen nyelvjárást.Ezek fogalmak, amelyeket minden nyelvben más szavakkal és hangokkal fejezünk ki.
A hangok-rezgések.
Különböző hang-különböző rezgés.

Tehát?
0 x

lorenz
Hozzászólások: 3119
Csatlakozott: 2011.06.29. 14:22
Tartózkodási hely: Budapest-Nagyvárad

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: lorenz » 2012.03.04. 15:41

@Fabri (42904):

"És egy érdekes megfigyelés: Kevesebb bejegyzés van mostanában ezen a fórumon. Csak nem annak a jele ez, hogy magára ébredt a szkeptikusok fogékonyabb része?"

Nincs alkalmas vitapartner.
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2012.03.04. 16:10

@Fabri (42904):
Apropó: az internet források melyik része hiteles (csak) neked?
Ez téged miért érdekel? A saját állításodat bizonyító linkekkel nem dobálózol.

Semmelweis zseni szerinted? Csak mert ő pont arról híres, hogy a fertőtlenítést propagálta, nem pedig lebeszélte róla az embereket!
Az ő felfedezése és az elmegyógyintézetbe való bekerülése között több, mint 25 év telt el. Mindemellett előbb őrült meg, és aztán zárták le. Nem a "tanai" miatt.
Tesla és Rife mikor volt zártosztályon?
0 x

Avatar
sötétvödör
Hozzászólások: 1422
Csatlakozott: 2011.08.11. 20:56
Tartózkodási hely: Death Star

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: sötétvödör » 2012.03.04. 16:14

Én egy új aspektusból világítanám meg a dolgot.
Eddig mindig a gyógyszergyárak profitéhségéről volt szó.

És a könyvipar ?
Nekik nem áll érdekükben olyan könyveket kiadni amiket vesznek ?
Dehogynem...ők is olyan árút adnak amire van kereslet.
Mostanában van kereslet az ezó írásokra, hát az adják ki, azért fizetnek.
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.04. 20:59

@Fabri (42904):

Akkor foglaljuk össze, eddig milyen ezoterikus összefüggéseket sikerült eddig bemutatnod:

- Van a Hermész Triszmegisztosz féle analógia-egység elve, ami csodálatos, csak éppen nem jó semmire, az ellentettje pont ennyire lenne igaz.
Saját átköltésemben:
"Ami bent van, az nem az mi kint,
A nagy másmilyen, mint a kicsi
Alul más mint fent,
Sokféle az ÉLET és sok a TÖRVÉNY,
És aki működteti azok IS SOKFÉLÉK.
Az isteni gazdálkodásban
Semmi sincs középen,
Semmi se átlagos,
Minden különbözik minden mástól."

- Van Paracelsus, aki pont az ellenkezőjét mondta, mint amit te neki tulajdonítasz.

- Van egy darab rákszűréses anekdotád, ami azon alapul, hogy "megtudtad". Ráadásul ha igaz lenne pl. azzal járna, hogy senki nem betegedne meg, aki nem tudná mi az a betegség.

Van olyan ezoterikus összefüggésed, ami ezeknél legalább egy picit jobb?

És egy érdekes megfigyelés: Miért nem próbálsz válaszolni a neked feltett érdemi kérdésekre?
0 x

Áramlat
Hozzászólások: 754
Csatlakozott: 2011.05.17. 21:46

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Áramlat » 2012.03.05. 00:08

@pounderstibbons (42923):

>Van olyan ezoterikus összefüggésed, ami ezeknél legalább egy picit jobb?

#1. Jung-ot - szerintem vele kell kezdeni ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Carl_Gustav_Jung )
téma:
  • Szinkronicitás
  • Állom-fejtés
  • ....


#2. transzperszonális pszichológia

ez nagyon bőven ..


Integrál Táplálkozástan pl. a dolgozat elején kifejti - a spiritualitás és a táplálkozás közötti kapcsolatot ..
http://www.integralakademia.hu/fileadmi ... akdolg.pdf

#3. ....

0 x

Áramlat
Hozzászólások: 754
Csatlakozott: 2011.05.17. 21:46

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Áramlat » 2012.03.05. 00:33

#3. A legnagyobb ezoterikus gondolkodó Erwin Schrödinger ..
annyira nagy koponya, hogy még a szkeptikusok is tisztelik!
Ő volt aki Integrálta a Kelet filozófiáját a nyugat Racionalitásával.
Kép
Aki nem ismerné: What is Life? lásd az utolsó fejezetet: http://whatislife.stanford.edu/LoCo_fil ... s-Life.pdf

http://en.wikiquote.org/wiki/Erwin_Schr%C3%B6dinger
  • "The multiplicity is only apparent. This is the doctrine of the Upanishads. And not of the Upanishads only. The mystical experience of the union with God regularly leads to this view, unless strong prejudices stand in the way."
  • "Nirvana is a state of pure blissful knowledge... It has nothing to do with the individual. The ego or its separation is an illusion. Indeed in a certain sense two "I"'s are identical namely when one disregards all special contents — their Karma. The goal of man is to preserve his Karma and to develop it further... when man dies his Karma lives and creates for itself another carrier."
Kép
"This is not mere allegory, but an eternal memory."

Kép
"Multiplicity is only apparent, in truth, there is only one mind..."

Kép
"The world is given to me only once, not one existing and one perceived. Subject and object are only one.""Egy tisztán megérthető, minden misztika nélkül álló világkép elképzelhetetlen dolog."
Erwin Schrödinger

0 x

Avatar
sötétvödör
Hozzászólások: 1422
Csatlakozott: 2011.08.11. 20:56
Tartózkodási hely: Death Star

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: sötétvödör » 2012.03.05. 04:36

A tekintélyre való hivatkozás tipikus érvelési hiba :


"Ebben a posztban két hasonló érvelési hibát fogok ismertetni. Az első az „elvárható tiszteletre való hivatkozás” (argumentum ad verecundiam), angolul „appeal to authority”. Itt ismét arról van szó, hogy nem az adott állítást vizsgáljuk/elemezzük, hanem a hivatkozott személy vagy forrás tekintélyére hívjuk fel a figyelmet. Ezzel találkozhatunk amikor valaki úgy akar eladni egy terméket, hogy közben a „tudósoktól megszokott fehér köntöst viseli”, vagy amikor valaki azt mondja, hogy 5 fogorvosból 4 ezt ajánlja. Ezt felfoghatjuk úgy, mint egy inverz ad hominem, hiszen itt az érvelő egy pozitív tulajdonságára hívjuk fel a figyelmet. De egy tekintélyes forrás azért kell, hogy kiálljon egy adott álláspont mellett, mert arra például bizonyíték van és nem fordítva. Rengetegszer találkozhatunk olyannal, hogy Prof. Dr. XY ezt javasolja, ami csak akkor válik jogossá, ha a híres profunk bizonyítékokkal is tud szolgálni. Az önmagában, hogy egy elismert ember javasolja sohasem lehet elég."

http://schrodingersdawg.blog.hu/2010/09 ... hivatkozas
0 x

Avatar
énkérdezek
Hozzászólások: 505
Csatlakozott: 2010.02.03. 13:53
Tartózkodási hely: Hungary

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: énkérdezek » 2012.03.05. 09:27

Szinkronicitás
Állom-fejtés

....@Áramlat (42932):

Mi az, hogy álomfejtés?

A borsót, na azt kell fejteni, meg a keresztrejtvényt.......

Azt nem tudom, hogy Te belegondolsz-e egyáltalán abba, amit írsz és amiben hiszel?
Csak egyszer az életben ülj le és józan paraszti ésszel gondold végig ezeket.

A diagnózisom: Természetesen ez nem fog menni......... :(
0 x

Avatar
TranszfettiAcid
Hozzászólások: 358
Csatlakozott: 2009.12.10. 09:05
Tartózkodási hely: Margarin

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: TranszfettiAcid » 2012.03.05. 09:40

A szülők nemtörődömsége és szeretethiánya, sőt, még a magzat valamilyen lelki konfliktusa is összefügg a gyerekek betegségével.
Tudok ilyen esetek feltárásáról.
Ez is ezotéria.
Az eset feltárása az lehet, hogy ezotéria. A többi nem. Nagy kárt tud okozni!
A gyerekek betegségét a szülők nemtörődömségére, szeretethiányára "visszavezetni" még nagyobb felelőtlenség. Etikátlan és erkölcstelen. Hogy jön ahhoz akárki, honnan veszi a bátorságot, hogy kijelentse, hogy X család 5. gyereke azért lett hendikeppes (süket/vak/down szindrómás), mert nem szerették és/vagy nemtörődömök voltak? Vagy ezért kapott tüszős mandulagyulladást, mert nem szeretik úgy? Hogy?
Elmennek a sunyóba! Megáll az eszem!

Miért van az, hogy az ezósok mindent, de mindent bevesznek? Valószínűleg azért, mert hiszen minden mindennel összefügg. Könnyebb valami jól hangzó hülyeséget elhinni, mint utánajárni, és meggyőződni annak valóságtartalmáról.
Első dolog lenne a jelenség életszerűségén elgondolkodni.
0 x

Avatar
TranszfettiAcid
Hozzászólások: 358
Csatlakozott: 2009.12.10. 09:05
Tartózkodási hely: Margarin

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: TranszfettiAcid » 2012.03.05. 09:41

@énkérdezek (42945): OFF

/OFF Elnézést!
OFF
Mi az, hogy álomfejtés?
A borsót, na azt kell fejteni, meg a keresztrejtvényt.......

/OFF Elnézést!
OFF

Erről jut eszembe:
"A tehén egy bonyolult állat.
De én megfejtem!"

/OFF Elnézést!
0 x

Áramlat
Hozzászólások: 754
Csatlakozott: 2011.05.17. 21:46

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Áramlat » 2012.03.05. 09:42

@énkérdezek (42945):

>Mi az, hogy álomfejtés?


googli - Jung Álomfejtés
http://hu.wikipedia.org/wiki/Carl_Gusta ... ejt.C3.A9s


>Azt nem tudom, hogy Te belegondolsz-e egyáltalán abba, amit írsz és amiben hiszel?
>Csak egyszer az életben ülj le és józan paraszti ésszel gondold végig ezeket.


a belső lelki élmények/ vallási élmények/ álmok .. ugyanolyan "irracionálisan racionális" dolgok, mint a szerelem.
0 x

Áramlat
Hozzászólások: 754
Csatlakozott: 2011.05.17. 21:46

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Áramlat » 2012.03.05. 09:51

Egyes ezoterikus gondolatok már a TED-en is terjednek ..
pl. érdemes megnézni Jill Bolte Taylor agykutató előadását .. ( magyar felirat )

"Jill Bolte Taylor olyan kutatási lehetőséget kapott, melyet kevés tudós kívánna önmagának:
masszív agyvérzést kapott, és megfigyelte, amint agyfunkciói: mozgása, beszéde, és öntudata, egymás után kapcsoltak ki. Megdöbbentő történet."http://www.ted.com/talks/lang/hu/jill_b ... sight.html"
Szóval, kik vagyunk? Az élet érvényesülő ereje vagyunk az univerzumban, kézügyességgel és két észlelő elmével.
És hatalmunkban áll választani, pillanatról pillanatra, ki és hogyan akarunk lenni a világban.
Itt és most, képes vagyok rá, hogy belépjek a jobb féltekém tudatállapotába, ahol mi mind vagyunk.
Én vagyok az élet érvényesülő ereje az univerzumban. Az 50 billió gyönyörű molekuláris géniusz érvényesülő élet ereje vagyok,
melyekből összeáll a formám; egy vagyok mindennel, ami létezik.

Vagy választhatom azt is, hogy a bal féltekém tudatállapotába lépek be, ahol egy egyedül álló, áthatolhatatlan individuum leszek.
Az áramlattól elkülönülve, tőletek is elkülönülve. Dr. Jill Bolte Taylor: intellektuális, neuroanatómus. Ezek vagyunk "mi", bennem.
Melyiket választanátok? Melyiket választjátok? És mikor?
Hiszem, hogy minél több időt töltünk, a jobb agyféltekéink mély belső-béke áramköreinek működtetésével, annál több békét sugárzunk a világba, és a bolygónk annál békésebb lesz.

Úgy gondoltam, ez egy terjesztésre érdemes gondolat."
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.05. 09:52

@Áramlat (42932):

Amikor hiteles ezoterikus szerzőket és összefüggéseket vártam, nem arra gondoltam, hogy más területen (pszichológia, fizika) sikeres és hiteles személyek által (is) kinyilatkoztatott, de pont annyira alátámasztott idézeteit linkelje be valaki, amelyek az illetők más területen megmutatkozó szakmai nagysága nélküli személyekben is megfogalmazódtak.
Ez így tényleg csak tekintélyre hivatkozás.

Pl. a jungi jósálmokat, vagy szinkronicitást - ha valós lenne - ellenőrizhető adatokkal lehetne igazolni, de azok hiányában (sőt, ellenében) nem látom, hogy miért lehet hitelesnek nevezni egy különösebb alátámasztás nélküli kijelentést.
0 x

Avatar
énkérdezek
Hozzászólások: 505
Csatlakozott: 2010.02.03. 13:53
Tartózkodási hely: Hungary

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: énkérdezek » 2012.03.05. 09:53

@Áramlat (42949): Rossz lehet Neked, ha így gondolod.......
Valami hiányozhat az életedből és ezért keresel mindenféle butaságot?
Miért fogadod be a valótlan, (valódi) bizonyítékoktól mentes agymenéseket?
Félre ne érts!
Nem a hittel van gondom! Ez a személy magánügye!
De mikor már terjesztik, legyen az vallás, ezotéria, vagy bármi áltudományos marhaság, ami nemcsak pénzszerzési forrás, hanem emberi kapcsolat és egészség mehet rá.......
nem is folytatom..........
Érted Te ezt? ugye nem.........
0 x

Áramlat
Hozzászólások: 754
Csatlakozott: 2011.05.17. 21:46

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: Áramlat » 2012.03.05. 09:56

http://www.ekultura.hu/olvasnivalo/elet ... g-eletrajz

"Jung egész életében hitt

[list][*]a spritizmusban,
[*] az asztrológiában,
[*]a telekinézisben, valamint
[*]az emberiség kollektív tudatalattijában."[/list]
[/color]
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Ezoterikus szerzők hitelessége

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2012.03.05. 10:13

@Áramlat (42950):

Ez hol ezotéria? Egy golflabdányi vérrög megborította Jill Bolte gondolkodását, majd műtét és 8 évnyi lábadozás után felépült, közben pedig meglehetősen egyéni tapasztalatokat szerzett. Fizikai hatásra átalakult a gondolkodása. Ez nem ezoterikus, hanem szimpla materialista tapasztalás (annyival ezósítva, hogy eléggé túltengően használja Jill az "energia" kifejezést).

Fabri biztos azt mondaná, hogy a saját gondolkodása idézte elő a vérrögöt, vagy ha nem tudja, hogy stroke-ot kapott és csak kedveseket mondanak neki, akkor magától elmúlik. Pechjére neuroanatómusnak állt már a stroke előtt...
0 x