@mimindannyian (65746):
Szkeptikus wikire szerintem jó helyen kopogtatsz, de keresd Andrást, ha nagyon nem nyílik az ajtó.
Finomítottam-bővítettem picit a 10-es listámon, és hozzáírtam még néhány hasznos szempotnot azon túl.
1., Megtévesztő összetevők
pl. Összetevők pontatlan megjelölése vagy elhagyása vagy az összetevők indokolatlan feldicsérése (pl: csak természetes anyagokat tartalmaz/nem tartalmaz mesterséges alkotóelemeket,)
2., Rossz bizonyíték
pl.:
- beazonosíthatatlan személyre/kutatásra hivatkozás (Dr. Bang elismert szakember nyilatkozata szerint...);
- nem releváns kutatásra-tényre hivatkozás (állatkísérlet, in vitro kísérlet, minőségbiztosítási vagy szimpla bejelentésen alapuló tanúsítvány, más eljárásra-eszközre hivatkozás)
- (elégedett) Felhasználók állítólagos száma, mint érv a hatékonyságra
3., Anekdoták bizonyítékok helyett.
anekdoták, gyártó/forgalmazó vagy más érdekelt által előadott nem bizonyított tények, kipróbálásra buzdítás megismerhető adatok hiányában vagy ellenében, youtube videók
4., Mellékhatás-mellébeszélés
pl.: Mellékhatás-nélküliség állítása, bizonyíték nélkül
5., Konkurencia-ekézés
Az akár konkrétan meg se jelölt konkurencia indokolatlan vagy hamis kritikája; más termékek mellékhatásainak túlbecsülése, hatásuk lebecsülése; összeesküvéselmélet, mint bizonyíték (Big Pharma, CIA, titkosszolgálatok, zsidók, szabadkőművesek)
6., Több mint placebo
Placebo hatásnál több tulajdonítása, ezt vizsgáló kísérletek nélkül
7., Önellentmondás
pl.: „A vérben tudományos módszerrel is kimutatható változást okozva
...
a hatás anyagilag nem kimutatható, de javítja a páciens energiaszintjét”
8., Hamis tény valóságként közlése
személyes vélemény vagy tévhitek alátámasztott tényként való elfogadása
pl.: A természetes hátérsugárzás mértéke az elmúlt 200 évben tizedére csökkent, a spenót remek vasforrás, dr. Masaru Emoto féle vízmemória,
9., Áltudományos blablák
"Not even wrong" kategória.
„Kozmológiai kvantum dinamizálás kézrátétellel, mátrix-energiával és ecetes uborkával”, Minden mindennel összefügg, , ezoterikus bullshit, holisztikus” alapon adott egyengyógyszer,
10., Felelősséghárítás
Quack miranda (na erre is jól jönne egy magyar kifejezés)
pl. „A honlapon található vélemények a felhasználók levelein alapulnak, a honlap állításait független szervezet nem vizsgálta. A módszer terápia céljára vagy diagnózis felállítására csak saját felelősségre használható, kérjük alkalmazása előtt konzultáljon orvosával.”
---
Ami még jól jöhet (nem kifejezetten áltudományosság melletti szempont, de a fogyasztót érdekelheti):
11 Cikkek , média megjelenések, fórumok a termék vizsgálatáról (szkeptikus szemmel) linkelve
12 Elmarasztaló jogi eljárások
GVH, Bíróság, PSZÁF, Fogyasztóvédelem stb.
13 Kapcsolatok más termékkel
(pl . ügyvezető felesége forgalmaz másik cégen keresztül, egy másik hülyeséget is)
14 Cenzúra, mint gyakorlat
Ellenvélemények elhallgattatása, előmoderálása, „akadékoskodók” leügynöközése, ügyvéddel-erőszakkal fenyegetés
15 Mi kerül ezen ennyibe?
Bioptronnál pl. ugye megvan a feltaláló előadása, miszerint 5000 Ft-ba kerül a készülék előállítása, homeopátiánál se jobb feltétlenül a helyzet. Fogyasztókat szerintem ez kifejezetten érdekli, hát még a kamuzókat)
16 Rövid saját vélemény, értékelés a termékről-módszerről
pl.: Asea-víz: 7/10 kamu-pont
Ha van kb. 6000 Ft-ja 2 dl klóros medencevízre, ideális választás.
---
Végleges nevet továbbra se találtunk.
Új javaslatok:
-svind-lista
Kamumátrix
Kamupédia
Kamulexikon
Kamuszótár
Kamutábla
+ ugyanezek, a kamu helyett átveréssel. De jobb a kamu.
A kamutr én a magam részéről nagyon komálom, de jó lenne, ha ez a rövidítése lenne az egésznek
pl. Kirívóan Alaptalan Megállapítások Útmutatója
Minden visszajelzésnek tudok örülni.