AntalVali.com
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@monolit (18946):
A mez kapcsan egy kiegeszito gondolat: mikozben nem vitatom, hogy azok a mindenfele ertekes anyagok benne vannak, azert elgondolkozom azon, hogy a normalis-szokasos mezfogyasztas soran mennyi aminosavat, feherjet, mennyi C es B vitamint kapunk a mezbol?
megneztem az USDA adatbazisaban, 100g mezben van
0.3 g feherje
0.5 mg C vitamin
0.024 mg B6
2 ug folate
0.12 mg niacin
0.22 mg Zn
0.04 mg Cu
0.8 ug szelen
ezzel szemben 100g disznomajban
21 g feherje
25 mg C vitamin
0.69 mg B6
212 ug folate
15 mg niacin
5 mg Zn
0.6 mg Cu
52 ug szelen
Ugye erdekes?
Es egy etkezesnel 100g maj az nem sok, 100g mezet viszont nem fogyasztunk el egy etkezesre...
ha ugy fejezed ki, hogy egy etkezesnel elfogyasztott adagjaban mibol mennyi van, akkor sem a feherje, aminosav, sem a vitamin sem az asvanyi anyag tartalma nem jelentos.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem jo a mez, a cukorban meg ennyi sincsen ezekbol az anyagokbol, csak azert irtam, hogy tisztan lassunk.
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ itt lehet keresgelni az elelmiszerek osszetetelet
A mez kapcsan egy kiegeszito gondolat: mikozben nem vitatom, hogy azok a mindenfele ertekes anyagok benne vannak, azert elgondolkozom azon, hogy a normalis-szokasos mezfogyasztas soran mennyi aminosavat, feherjet, mennyi C es B vitamint kapunk a mezbol?
megneztem az USDA adatbazisaban, 100g mezben van
0.3 g feherje
0.5 mg C vitamin
0.024 mg B6
2 ug folate
0.12 mg niacin
0.22 mg Zn
0.04 mg Cu
0.8 ug szelen
ezzel szemben 100g disznomajban
21 g feherje
25 mg C vitamin
0.69 mg B6
212 ug folate
15 mg niacin
5 mg Zn
0.6 mg Cu
52 ug szelen
Ugye erdekes?
Es egy etkezesnel 100g maj az nem sok, 100g mezet viszont nem fogyasztunk el egy etkezesre...
ha ugy fejezed ki, hogy egy etkezesnel elfogyasztott adagjaban mibol mennyi van, akkor sem a feherje, aminosav, sem a vitamin sem az asvanyi anyag tartalma nem jelentos.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem jo a mez, a cukorban meg ennyi sincsen ezekbol az anyagokbol, csak azert irtam, hogy tisztan lassunk.
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ itt lehet keresgelni az elelmiszerek osszetetelet
0 x
AntalVali.com
@Rétike (18878):
Én Bp.-i vagyok,de olyan poshadt íze van a csapvíznek.
Igen,én is hallottam,h sok víztisztítóról kiderült,h semmit nem ér,vagy még akár káros is.
Orcas:
Már olvasgattam régebben több helyen a Britáról,sokan dícsérik,viszont sokaknak nem vált be.
Amik meg több százezerbe kerülnek,azok az mlm miatt olyan drágák.
Hát,szerintem egyelőre marad a palackozott víz
Viszont kicsit visszatérnék erre a fermentált dologra,amit Valiék is annyira hírdetnek,h fermentált közegben sokkal jobban felszívódnak a vitaminok-,ásványianyagok.
Most lehet,h egy oltári nagy baromságot fogok kérdezni,de légyszi nézzétek el nekem,nem vagyok biológus
Szóval,ha én pl.összeporítanék egy szelénes vagy c-vit. kapszulát és belekeverném pl. egy natúr joghurtba,akkor végülis én egy fermentált közegbe kerül és sokkal jobban fog hasznosulni a szervezetben?
Én Bp.-i vagyok,de olyan poshadt íze van a csapvíznek.
Igen,én is hallottam,h sok víztisztítóról kiderült,h semmit nem ér,vagy még akár káros is.
Orcas:
Már olvasgattam régebben több helyen a Britáról,sokan dícsérik,viszont sokaknak nem vált be.
Amik meg több százezerbe kerülnek,azok az mlm miatt olyan drágák.
Hát,szerintem egyelőre marad a palackozott víz
Viszont kicsit visszatérnék erre a fermentált dologra,amit Valiék is annyira hírdetnek,h fermentált közegben sokkal jobban felszívódnak a vitaminok-,ásványianyagok.
Most lehet,h egy oltári nagy baromságot fogok kérdezni,de légyszi nézzétek el nekem,nem vagyok biológus
Szóval,ha én pl.összeporítanék egy szelénes vagy c-vit. kapszulát és belekeverném pl. egy natúr joghurtba,akkor végülis én egy fermentált közegbe kerül és sokkal jobban fog hasznosulni a szervezetben?
0 x
AntalVali.com
@vaskalapos (18947):
Hát...egy picit megjárja a kálváriát,mire finomított lesz...
Megpróbálom röviden.
1.A tisztított,felszeletelt cukorrépából a cukrot így nyerik ki: 80fokos vízzel,ellenáramú diffúzióval,kilúgozással.Vagyis a szeletek és a lúgzó folyadék egymással szembe(fel,le) mozdul el.
2.A kapott nyerslét derítéssel,szaturációval és szűréssel három lépésben tisztítják meg.
Derítés: Ca(OH2)-t adnak hozzá.
Szaturáció:CO2-t vezetnek be az imént keletkezett csapadék eltávolítására,mert a most keletkezett CaCO3-t az előbb keletkezett kocsonyás csapadékkal összetapad és ez már szűrhetővé teszi azt.De anion és kation cserélő gyantákat is használnak már a lé tisztítására.(az egyes üzemeket én nem ismerem,ez utóbbi a modernebb technológia)
3.A kapott híglét sűríteni kell,ezt vákumos bepárlással végzik.
4.A kapott sűrűléből kristályosítással nyerik a kristálycukrot.(egyszerű: túltelítés+beoltás),majd centrifugálással kiválasztják.Ezt 3x végzik el,a 3.-ra kapott lé a melasz,azzal már tovább nincs mit tenni,vagyis nagyon jó lesz takarmányozni...
5.Így lesz finomított(raffinált):
A nyers cukrot feloldják,aktív szénnel tisztítják és szűrik.Újabb kristályosítás.Csomagolás,lehet vinni/venni.
Hát...egy picit megjárja a kálváriát,mire finomított lesz...
Megpróbálom röviden.
1.A tisztított,felszeletelt cukorrépából a cukrot így nyerik ki: 80fokos vízzel,ellenáramú diffúzióval,kilúgozással.Vagyis a szeletek és a lúgzó folyadék egymással szembe(fel,le) mozdul el.
2.A kapott nyerslét derítéssel,szaturációval és szűréssel három lépésben tisztítják meg.
Derítés: Ca(OH2)-t adnak hozzá.
Szaturáció:CO2-t vezetnek be az imént keletkezett csapadék eltávolítására,mert a most keletkezett CaCO3-t az előbb keletkezett kocsonyás csapadékkal összetapad és ez már szűrhetővé teszi azt.De anion és kation cserélő gyantákat is használnak már a lé tisztítására.(az egyes üzemeket én nem ismerem,ez utóbbi a modernebb technológia)
3.A kapott híglét sűríteni kell,ezt vákumos bepárlással végzik.
4.A kapott sűrűléből kristályosítással nyerik a kristálycukrot.(egyszerű: túltelítés+beoltás),majd centrifugálással kiválasztják.Ezt 3x végzik el,a 3.-ra kapott lé a melasz,azzal már tovább nincs mit tenni,vagyis nagyon jó lesz takarmányozni...
5.Így lesz finomított(raffinált):
A nyers cukrot feloldják,aktív szénnel tisztítják és szűrik.Újabb kristályosítás.Csomagolás,lehet vinni/venni.
0 x
AntalVali.com
@jenny84 (18959):
Nagyon nehezen értelmezem a felvetést...
Nézd:én azt gondolom,hogy mindennek meg van a maga természetes közege és nem véletlenül.És nem véletlenül,hogy x dologból a-ban kevesebb van,mint b-ben.Pl a C-vitamin mindenre érzékeny,egy valamire nem: a savas közegre...Ott rendkívül jól érzi magát.Nézd meg,hogy melyik gyümölcsök C-vitamin tartalma kiemelkedő és lehet a savanyúkáposztát(igen,tejsavas erjedés eredménye,de nem ez a szempont a domináns,hanem "A savanyú közeg") ismét az égig magasztalni.
De nem vagyok képben ezzel a fermentált közeggel,hogy miről van szó...
Nagyon nehezen értelmezem a felvetést...
Nézd:én azt gondolom,hogy mindennek meg van a maga természetes közege és nem véletlenül.És nem véletlenül,hogy x dologból a-ban kevesebb van,mint b-ben.Pl a C-vitamin mindenre érzékeny,egy valamire nem: a savas közegre...Ott rendkívül jól érzi magát.Nézd meg,hogy melyik gyümölcsök C-vitamin tartalma kiemelkedő és lehet a savanyúkáposztát(igen,tejsavas erjedés eredménye,de nem ez a szempont a domináns,hanem "A savanyú közeg") ismét az égig magasztalni.
De nem vagyok képben ezzel a fermentált közeggel,hogy miről van szó...
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@jenny84 (18959):
Semmi komoly meressel nincs alatamasztva, az, hogy vali lapjan ott van par grafikon az semmit nem jelent (nincs hozza leiras, hogy pontosan mit es hogyan mertek, nem lehet megismetelni).
Tomeny butasag, semmi alapja, de nagyon jo marketing duma, mert ezzel az osszes konkurensuktol megkulonboztetik magukat, senki mas nem fermentalja a tapkiegeszito-kevereket.Viszont kicsit visszatérnék erre a fermentált dologra,amit Valiék is annyira hírdetnek,h fermentált közegben sokkal jobban felszívódnak a vitaminok-,ásványianyagok.
Semmi komoly meressel nincs alatamasztva, az, hogy vali lapjan ott van par grafikon az semmit nem jelent (nincs hozza leiras, hogy pontosan mit es hogyan mertek, nem lehet megismetelni).
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@Rétike (18964):
Nagyon szep leirast adtal a cukorgyartasrol, en is hasonlot tanultam az iskolaban rola.
Annyit tennek hozza, a felsorolt eljarasok soran a repaban talalhato cukor (C12H22O11 kemiai neven β-(2S,3S,4S,5R)-fructofuranosyl-α-(1R,2R,3S,4S,5R)-glucopyranoside) az egvilagon semmilyen kemiai reakcioban nem vesz reszt, semmi kemiai valtozast nem szenved, ugyanolyan marad, mint volt, csak a sejtekben jelen levo egyeb kisero anyagokat tavolitjak el mellole.
Nagyon szep leirast adtal a cukorgyartasrol, en is hasonlot tanultam az iskolaban rola.
Annyit tennek hozza, a felsorolt eljarasok soran a repaban talalhato cukor (C12H22O11 kemiai neven β-(2S,3S,4S,5R)-fructofuranosyl-α-(1R,2R,3S,4S,5R)-glucopyranoside) az egvilagon semmilyen kemiai reakcioban nem vesz reszt, semmi kemiai valtozast nem szenved, ugyanolyan marad, mint volt, csak a sejtekben jelen levo egyeb kisero anyagokat tavolitjak el mellole.
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@Rétike (18966):
En tobbszor kerdeztem valitol, maganban is soha nem adott valaszt ra.De nem vagyok képben ezzel a fermentált közeggel,hogy miről van szó...
0 x
-
- Hozzászólások: 2081
- Csatlakozott: 2009.12.11. 17:47
AntalVali.com
@vaskalapos (18972):
Vaskalapos!
Nekem is eldurran az agyam, amikor a fermentációra hivatkoznak. Fermentáció, magyarul erjedés számtalanféle lehet, jó és rossz egyaránt. Ugyanaz a hülye kaptafa, mint a "természetes-mesterséges" szembeállításnál, ahol a kémiai változtatás szerintük feltétlenül csak káros lehet, bezzeg a természetben nincs is ám semmilyen kémiai reakció...
Felhívnám a.v.-sok figyelmét, hogy az erjedéskor komoly kémiai változások zajlanak le, csak éppen szerves "katalizátorok" (pl.; baktérium, penészgomba metabolizmus, enzimek...) közreműködésével! Nincs csak jó fermentáció, mint ahogy nincs minden esetben üdvözítő hőkezelés, vagy bármely más általános művelet, hanem mindig számtalan tényező függvénye, hogy mikor melyik és milyen mértékű beavatkozások együttese hozhatja el a várt eredményt!
Vaskalapos!
Nekem is eldurran az agyam, amikor a fermentációra hivatkoznak. Fermentáció, magyarul erjedés számtalanféle lehet, jó és rossz egyaránt. Ugyanaz a hülye kaptafa, mint a "természetes-mesterséges" szembeállításnál, ahol a kémiai változtatás szerintük feltétlenül csak káros lehet, bezzeg a természetben nincs is ám semmilyen kémiai reakció...
Felhívnám a.v.-sok figyelmét, hogy az erjedéskor komoly kémiai változások zajlanak le, csak éppen szerves "katalizátorok" (pl.; baktérium, penészgomba metabolizmus, enzimek...) közreműködésével! Nincs csak jó fermentáció, mint ahogy nincs minden esetben üdvözítő hőkezelés, vagy bármely más általános művelet, hanem mindig számtalan tényező függvénye, hogy mikor melyik és milyen mértékű beavatkozások együttese hozhatja el a várt eredményt!
0 x
AntalVali.com
@jenny84 (18959):
Én ezt a palackozott víz kérdést sem értem.
Ha jól emlékszem tavaly végeztek bevizsgálást több palackos víz és néhány csapvíz mintával. A csapvíz több budapesti mintát (talán három) és pár vidéki mintát tartalmaztott. Analítikai kémiai és mikrobiológiai elemzést végeztek. Nyilvánosságra hozták az eredményt és a felállított rangsor szerint több palackos sokkal rosszabbul teljesített a csapvízhez képest.
Most próbáltam megkeresni a tesztet, nem sikerült, de emlékszem akkor meglepett, hogy a legdrágább ásványvíz volt az amelyik a baktériumtenyésztés során csúnyán megbukott.
Ja, ne keverd a joghurtba a c vitamint, csak az ízét rontod.
Én ezt a palackozott víz kérdést sem értem.
Ha jól emlékszem tavaly végeztek bevizsgálást több palackos víz és néhány csapvíz mintával. A csapvíz több budapesti mintát (talán három) és pár vidéki mintát tartalmaztott. Analítikai kémiai és mikrobiológiai elemzést végeztek. Nyilvánosságra hozták az eredményt és a felállított rangsor szerint több palackos sokkal rosszabbul teljesített a csapvízhez képest.
Most próbáltam megkeresni a tesztet, nem sikerült, de emlékszem akkor meglepett, hogy a legdrágább ásványvíz volt az amelyik a baktériumtenyésztés során csúnyán megbukott.
Ja, ne keverd a joghurtba a c vitamint, csak az ízét rontod.
0 x
- pounderstibbons
- *
- Hozzászólások: 2662
- Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01
AntalVali.com
@Valery (18980):
Ezt kerested?
http://www.interpressmagazin.hu/uploads ... _teszt.pdf
Még ebbe is belebotlottam:
http://hvg.hu/kkv/20090518_viztisztito_ ... terium_oki
Ezt kerested?
http://www.interpressmagazin.hu/uploads ... _teszt.pdf
Még ebbe is belebotlottam:
http://hvg.hu/kkv/20090518_viztisztito_ ... terium_oki
"A bevizsgált készülékek többsége a víztisztítás során csökkentette a vas és a klór vízbeni mennyiségét, de száz százalékosan csupán a TGI és az RO szűrte ki mindkét vegyületet. A vas mennyiségének csökkentése azért is előny, mert nagy koncentrációban elszíneződést, ízproblémákat okozhat a vízben. De sokan megfeledkeznek arról, hogy a csapvízben lévő klór megfelelő szinten tartja a baktériumok számát – mutat rá az OKI.
Mivel a legtöbb kisberendezés csökkenti a víz klórtartalmát, ráadásul a kiszűrt szerves anyagok és a kisberendezésekben található műanyagokból származó szerves anyagok jó táptalajt biztosíthatnak a baktériumoknak, azok könnyen szaporodnak, különösen, ha melegben, azaz hűtés nélkül tárolják a készüléket. Már csak hab a tortán, hogy ha néhány napig nem használják, jó eséllyel többszöröződik meg a bacilusok száma."
0 x
-
- Hozzászólások: 25
- Csatlakozott: 2011.04.09. 16:00
- Tartózkodási hely: Boldogsag Szigetek
AntalVali.com
@jenny84 (18959):
nem Retike vagyok, de szerintem jobban jarsz, ha a poritott C vitamin kapszula helyett egy narancsot vagy egy grepfrutot osszeturmixolsz natur joghurttal, megvan a probiotikum, a C vitamin es az ize is nagysagrendekkel jobb
Ezt meg Valiek is ehetik
nem Retike vagyok, de szerintem jobban jarsz, ha a poritott C vitamin kapszula helyett egy narancsot vagy egy grepfrutot osszeturmixolsz natur joghurttal, megvan a probiotikum, a C vitamin es az ize is nagysagrendekkel jobb
Ezt meg Valiek is ehetik
0 x
AntalVali.com
@pounderstibbons (18987):
Húúú, én nem ilyen "csini" változatra emlékszem, hanem sima excel táblázatra, de az eredmények gyors átfutásával úgy látom ez az. Köszi!
Húúú, én nem ilyen "csini" változatra emlékszem, hanem sima excel táblázatra, de az eredmények gyors átfutásával úgy látom ez az. Köszi!
0 x
AntalVali.com
@vaskalapos (18973):
Köszönöm a summát,sajnos nekem nem sikerült odabiggyeszteni,pedig törtem a fejem nagyon...,aztán:reméltem te megteszed majd!
Köszönöm a summát,sajnos nekem nem sikerült odabiggyeszteni,pedig törtem a fejem nagyon...,aztán:reméltem te megteszed majd!
0 x
AntalVali.com
@vaskalapos (18947):
Igen, a tisztításra értettem.Tudomasom szerint a cukor nincs vegyileg kezelve, azaz nincs kemiailag modositva, csak tisztitva van.
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@monolit (19017): Amikor kezet mosol (tisztitod a kezed), akkor vegyileg kezeled a kezedet, as akkortol mar nem termestes a kezed?
Miert nevezted a fizikai muveletekkel valo tisztitast vegyi kezelesnek?
Mi a velemenyed a mez osszetetelerol amit reszleteztem?
Miert nevezted a fizikai muveletekkel valo tisztitast vegyi kezelesnek?
Mi a velemenyed a mez osszetetelerol amit reszleteztem?
0 x
AntalVali.com
Megvallom őszintén, nem tudom mit akarsz ezzel Vaskalapos. Jobban szeretem a mézes zserbót, mint a disznómájasat. És ha meghűlök, a méz segít, a máj nem szokott. Nem csak az én megfigyelésem, hanem évezredek óta bevált gyógymód. Vitatod?
A méz és a máj közt mindössze egy kapcsolatot látok, a mustárt. Mindkettővel finom.
A méz és a máj közt mindössze egy kapcsolatot látok, a mustárt. Mindkettővel finom.
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@verszemu (19056): Arra volt valasz, hogy a mez mellett olyan erveket hotak fel, amely ervek a disznomajra 10x 100x jobban illenek - mivel te megis a mezet szereted, es tartod hatasosnak bizonyos etelekbe, vagy korulmenyek kozott, nem pedig a sertesmajat, meg kell allapitsuk, hogy ez nem a feherje, vitamin vagy nyomelem tartalma miatt van igy.
0 x
AntalVali.com
Jó, mondjuk én sem értem, miért hozzák fel leglényegesebb vitamintartalomnak a c-t, mikor a tornacipőben is van annyi, mint a táblázatban feltüntetett érték. Viszont ne felejtsük el, hogy méz és méz között is nagy különbségek vannak, általában a sötétebb mézekben több az antioxidáns.
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@verszemu (19079):
Konkretan mennyi van benne?
Azt a szemleletet szeretnem meghonositani, hogy ne csak azt mondjuk, hogy ez-vagy az van benne, hanem azt is, hogy abbol mennyi?
Mondjuk egy csesze tea es egy kanal mez antioxidans tartalma hogy viszonyul egymashoz?
Bizonyara.Viszont ne felejtsük el, hogy méz és méz között is nagy különbségek vannak, általában a sötétebb mézekben több az antioxidáns.
Konkretan mennyi van benne?
Azt a szemleletet szeretnem meghonositani, hogy ne csak azt mondjuk, hogy ez-vagy az van benne, hanem azt is, hogy abbol mennyi?
Mondjuk egy csesze tea es egy kanal mez antioxidans tartalma hogy viszonyul egymashoz?
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@verszemu (19081): amit az USDA vizsgalt (vagy aminek a vizsgalati eredmenyet az USDA kozli).
Lehet, hogy egy masik mezben 2-3x tobb, vagy kevesebb van, az ervelesemen nem valtoztat.
(ugyanugy, kulonbozokeppen nevelt es taplalt sertesek majai kozott is lehet elteres)
Lehet, hogy egy masik mezben 2-3x tobb, vagy kevesebb van, az ervelesemen nem valtoztat.
(ugyanugy, kulonbozokeppen nevelt es taplalt sertesek majai kozott is lehet elteres)
0 x
AntalVali.com
@vaskalapos (19083):
Az érvelésedet elfogadom, nem a vitamintartalma miatt egészséges a méz.
Viszont önelletmondás, hogy azt mondod:
Szerk: csak arra akarok rámutatni, hogy nem csak én hiszek el bemondásra infókat a méhészeknek, Te is ezt teszed az USDA-val.
Az érvelésedet elfogadom, nem a vitamintartalma miatt egészséges a méz.
Viszont önelletmondás, hogy azt mondod:
de nem tudod megmondani, hogy miben van ennyi. Olyan, mintha én azt mondanám, hogy ismerek egy fehér embert, aki 9 mp alatt futja a 100-at, de a nevét nem tudom.Azt a szemleletet szeretnem meghonositani, hogy ne csak azt mondjuk, hogy ez-vagy az van benne, hanem azt is, hogy abbol mennyi?
Szerk: csak arra akarok rámutatni, hogy nem csak én hiszek el bemondásra infókat a méhészeknek, Te is ezt teszed az USDA-val.
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@verszemu (19086):
Ahogy C vitaminrol is kiderult, hogy valoban van benne, csak eppen olyan kees, hogy semmi jelentosege a C vitamin szuksegletunkhoz kepest egy kanal meznek.
Lehet, hogy antioxidansbol is hasonloan keves van benne, lehet, hogy nem.
Az USDA adatbazisa arra valo, hogy egy atlagos elelmiszer osszetetelet megnezzuk benne.
nem ketelkedtem abban, hogy a meheszek szerint van benne C vitamin, feherje, aminosav, antioxidans, elhittem
csak utananeztem, hogy megis mennyi van benne?
Ha ketelkedsz, vagy precizebben kell, utanakereshetunk
itt van sok referencia: http://en.wikipedia.org/wiki/Honey
Ketelkedsz, nezzunk utana? Van okod ketelkedni az USDA adatokban?
Akkor nem tudjuk, hogy jelentos mennyiseg-e.de nem tudod megmondani, hogy miben van ennyi.
Ahogy C vitaminrol is kiderult, hogy valoban van benne, csak eppen olyan kees, hogy semmi jelentosege a C vitamin szuksegletunkhoz kepest egy kanal meznek.
Lehet, hogy antioxidansbol is hasonloan keves van benne, lehet, hogy nem.
Nem ertem ezzel mit akarsz mondani.Olyan, mintha én azt mondanám, hogy ismerek egy fehér embert, aki 9 mp alatt futja a 100-at, de a nevét nem tudom.
a mezben, egy tipikus atlagos mezben... ha ennel percizebben kell, akkor kereshetunk cikkeket, ahol konretan kulonbozo mezeket elemeznek.de nem tudod megmondani, hogy miben van ennyi.
Az USDA adatbazisa arra valo, hogy egy atlagos elelmiszer osszetetelet megnezzuk benne.
nem egeszen: csak arra akarok rámutatni, hogy nem csak én hiszek el bemondásra infókat a méhészeknek, Te is ezt teszed az USDA-val.
nem ketelkedtem abban, hogy a meheszek szerint van benne C vitamin, feherje, aminosav, antioxidans, elhittem
csak utananeztem, hogy megis mennyi van benne?
Ha ketelkedsz, vagy precizebben kell, utanakereshetunk
itt van sok referencia: http://en.wikipedia.org/wiki/Honey
Ketelkedsz, nezzunk utana? Van okod ketelkedni az USDA adatokban?
0 x
AntalVali.com
@vaskalapos (19035):
A kezem természetes marad ugyan, de természetesen nem biztos hogy benyúlok utána a számba vele . Vegyi anyaga válogatja. A maradék mennyiség miatt, lásd a hypo-t, ami még sokáig szaglik. De értem mire célzol.Amikor kezet mosol (tisztitod a kezed), akkor vegyileg kezeled a kezedet, as akkortol mar nem termestes a kezed?
Amit én láttam rövid filmet, azon az volt látható hogy a cukor kristályok fehérítéséhez alkalmaztak vegyi anyagot. Tévedés joga fenntartva , lehet hogy rosszul emlékszem... (?)Miert nevezted a fizikai muveletekkel valo tisztitast vegyi kezelesnek?
Milyen értelemben kérdezed?Mi a velemenyed a mez osszetetelerol amit reszleteztem?
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@monolit (19127):
a cukorral nem lep kemiai reakcioba a gyartas soran semmi
a hypo kemiai reakcioba lep a boroddelIdézet:
Amikor kezet mosol (tisztitod a kezed), akkor vegyileg kezeled a kezedet, as akkortol mar nem termestes a kezed?
A kezem természetes marad ugyan, de természetesen nem biztos hogy benyúlok utána a számba vele . Vegyi anyaga válogatja. A maradék mennyiség miatt, lásd a hypo-t, ami még sokáig szaglik. De értem mire célzol.
a cukorral nem lep kemiai reakcioba a gyartas soran semmi
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@monolit (19127):
(a viz is vegyi anyag)
a cukorgyartas soran hasznalt vegyi anyagok eltavolitjak a kisero anyagokat a cukor melleol es csak a cukor marad ott (de az kemiailoag is ugyanaz a cukor ami a novenyekben termelodott, csak tiszta, nincs mellette semmi mas)
a vegyi anyag alkalmazasa nem jelent feltetlenul kemiai reakciotAmit én láttam rövid filmet, azon az volt látható hogy a cukor kristályok fehérítéséhez alkalmaztak vegyi anyagot. Tévedés joga fenntartva , lehet hogy rosszul emlékszem... (?)
(a viz is vegyi anyag)
a cukorgyartas soran hasznalt vegyi anyagok eltavolitjak a kisero anyagokat a cukor melleol es csak a cukor marad ott (de az kemiailoag is ugyanaz a cukor ami a novenyekben termelodott, csak tiszta, nincs mellette semmi mas)
0 x
AntalVali.com
@vaskalapos (19100):
A 9 mp az adat, ahogy a fél mg C-vitamin. A fehér ember egy gyűjtőfogalom, ahogy a méz is. Ennyiből nem tudod, hogy melyik fehér ember (méz) fut(tartalmaz) ilyen gyorsan (ennyi c-vitamint), ezért ellenőrizni sem tudod.
Nincs okom kételkedni az USDA-ban. Elbeszélünk egymás mellett. Én a hiperkorrektség-követelményed kértem számon rajtad. Nem azért, hogy valóban beleássunk, inkább csak görbe tükröt akartam mutatni.
Van tipped, ismereted, hogy miért olyan hasznos a méz, ha már tudjuk, hogy nem a benne lévő vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok, ásványi anyagok miatt?
A 9 mp az adat, ahogy a fél mg C-vitamin. A fehér ember egy gyűjtőfogalom, ahogy a méz is. Ennyiből nem tudod, hogy melyik fehér ember (méz) fut(tartalmaz) ilyen gyorsan (ennyi c-vitamint), ezért ellenőrizni sem tudod.
Nincs okom kételkedni az USDA-ban. Elbeszélünk egymás mellett. Én a hiperkorrektség-követelményed kértem számon rajtad. Nem azért, hogy valóban beleássunk, inkább csak görbe tükröt akartam mutatni.
Van tipped, ismereted, hogy miért olyan hasznos a méz, ha már tudjuk, hogy nem a benne lévő vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok, ásványi anyagok miatt?
0 x
AntalVali.com
@vaskalapos (19129):
Ilyesmi rémlik
"Ez a hivatása a közel száz éves múltra visszatekintô meszezési és szaturálási eljárásnak. A nyerslevet 82–85 oC-ra melegítik, hogy a fehérjék oldhatatlanná váljanak (koagulálás) és a pelyhes csapadékot tartalmazó léhez égetett meszet vagy mésztejet adnak (száraz, ill. nedves derítés). Rendszerint 2–3% égetett meszet számítanak répára, de romlott répánál 5%-ig is fölmennek; újabban azonban kevesebb mésszel is jó eredményeket érnek el. A mész hozzáadására nagy átalakulások mennek végbe. A mész, mint erôs lúg, a lében lévô élô szervezeteket megöli (fertôtlenítés), a szabad és kötött növényi savak zömével oldhatatlan sókat képez, a szervetlen alkotórészek közül a foszforsavat, a vas-, alumínium- és magnézium-oxidot lecsapja és az inverzióra hajlamos levet a lúgos kémhatás folytán tartóssá teszi. A sók megbontása alkalmával szabad kálium- és nátrium-hidroxid keletkezik, amely a lének természetes és tartós lúgosságot kölcsönöz a gyártás késôbbi szakaszaiban. A mész elbontja még az invertcukrot és a savamidokat, mely utóbbiakból ammónia szabadul fel. A szükséges meszet a cukorgyárak saját mészkemencéjükben készítik, mert nemcsak mészre, hanem az égetéskor felszabaduló szén-dioxidra is szükségük van.
A meszezett levet, hogy a mész tökéletesen kifejthesse hatását, egy ideig kavarják, azután a fölösleges meszet szén-dioxiddal való telítés (szaturálás) által leválasztják. A mészkemencékbôl jövô gáz mintegy 30% szén-dioxidot (CO2) tartalmaz, ezt a 90–100 oC-ra melegített lébe vezetik, hol az kalcium-karbonátot (szénsavas meszet) ad: "
http://www.kfki.hu/chemonet/hun/eloado/ ... ukor2.html
Egy kicsit még átszűrik csont vagy szénszűrőn is hogy fehérebb legyen, én inkább választom ezek miatt a mézet. Nem szeretem a manipulált élelmiszereket. A mézet is emiatt termelőtől veszem, kisebb az esély .
Ilyesmi rémlik
"Ez a hivatása a közel száz éves múltra visszatekintô meszezési és szaturálási eljárásnak. A nyerslevet 82–85 oC-ra melegítik, hogy a fehérjék oldhatatlanná váljanak (koagulálás) és a pelyhes csapadékot tartalmazó léhez égetett meszet vagy mésztejet adnak (száraz, ill. nedves derítés). Rendszerint 2–3% égetett meszet számítanak répára, de romlott répánál 5%-ig is fölmennek; újabban azonban kevesebb mésszel is jó eredményeket érnek el. A mész hozzáadására nagy átalakulások mennek végbe. A mész, mint erôs lúg, a lében lévô élô szervezeteket megöli (fertôtlenítés), a szabad és kötött növényi savak zömével oldhatatlan sókat képez, a szervetlen alkotórészek közül a foszforsavat, a vas-, alumínium- és magnézium-oxidot lecsapja és az inverzióra hajlamos levet a lúgos kémhatás folytán tartóssá teszi. A sók megbontása alkalmával szabad kálium- és nátrium-hidroxid keletkezik, amely a lének természetes és tartós lúgosságot kölcsönöz a gyártás késôbbi szakaszaiban. A mész elbontja még az invertcukrot és a savamidokat, mely utóbbiakból ammónia szabadul fel. A szükséges meszet a cukorgyárak saját mészkemencéjükben készítik, mert nemcsak mészre, hanem az égetéskor felszabaduló szén-dioxidra is szükségük van.
A meszezett levet, hogy a mész tökéletesen kifejthesse hatását, egy ideig kavarják, azután a fölösleges meszet szén-dioxiddal való telítés (szaturálás) által leválasztják. A mészkemencékbôl jövô gáz mintegy 30% szén-dioxidot (CO2) tartalmaz, ezt a 90–100 oC-ra melegített lébe vezetik, hol az kalcium-karbonátot (szénsavas meszet) ad: "
http://www.kfki.hu/chemonet/hun/eloado/ ... ukor2.html
Egy kicsit még átszűrik csont vagy szénszűrőn is hogy fehérebb legyen, én inkább választom ezek miatt a mézet. Nem szeretem a manipulált élelmiszereket. A mézet is emiatt termelőtől veszem, kisebb az esély .
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára monolit 2011.06.16. 22:39-kor.
0 x
AntalVali.com
@vaskalapos (18948):
A C-vitamin tartalom nem vész el sütésnél? Mert hát nyersen nem nagyon eszünk májat..
A C-vitamin tartalom nem vész el sütésnél? Mert hát nyersen nem nagyon eszünk májat..
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@monolit (19134):
Vizet is csak a folyobol, pocsolyabol iszol, a vizvezetek az manipulalas, a vezetekes viz tovabbi szurese meg plane az...Egy kicsit még átszűrik csont vagy szénszűrőn is hogy fehérebb legyen, én inkább választom ezek miatt a mézet. Nem szeretem a manipulált élelmiszereket. A mézet is emiatt termelőtől veszem, kisebb az esély .
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@verszemu (19133):
A mez es maj feherjetartalmanak osszehasonlitasa olyan, mint az ember es a versenylo (vagy gepard) sebessegenek osszehasonlitasa. Igen, van gyorsabb meg lassabb ember...
Az en adatom a mezre olyan, mint ha a futas sebessegere a lexikonban kikeresed, hogy az ember milyen gyorsan fut. Az atlag, a jellemzo. Amitol vannak egyeni elteresek.A 9 mp az adat, ahogy a fél mg C-vitamin. A fehér ember egy gyűjtőfogalom, ahogy a méz is. Ennyiből nem tudod, hogy melyik fehér ember (méz) fut(tartalmaz) ilyen gyorsan (ennyi c-vitamint), ezért ellenőrizni sem tudod.
A mez es maj feherjetartalmanak osszehasonlitasa olyan, mint az ember es a versenylo (vagy gepard) sebessegenek osszehasonlitasa. Igen, van gyorsabb meg lassabb ember...
Nem a korrektseget, hanem azt, hogy nem eleg annyit mondani, hogy x vagy y anyag van benne... azt is meg kell mondani, hogy atlagosan, jellemzoen mennyi van benne, ahhoz, hogy ertelmes kovetkeztetest vonhassunk le belole.Nincs okom kételkedni az USDA-ban. Elbeszélünk egymás mellett. Én a hiperkorrektség-követelményed kértem számon rajtad.
Nem tudom, sot azt sem tudom, hogy mennyire hasznos. Finom. Szeretem.Van tipped, ismereted, hogy miért olyan hasznos a méz, ha már tudjuk, hogy nem a benne lévő vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok, ásványi anyagok miatt?
0 x
AntalVali.com
@Rétike (18920):
A tul magas vercukorszintnel is kialakul felrebeszeles, disszorientaltsag es koma.
http://diabetes.webmd.com/hyperglycemic ... c-syndrome
A tul magas vercukorszintnel is kialakul felrebeszeles, disszorientaltsag es koma.
http://diabetes.webmd.com/hyperglycemic ... c-syndrome
0 x
AntalVali.com
@terra (19135):
Allitolag 70 C fok felett elkezd a C vitamin bomlani.
Miert nem inkabb gyumolcsokbol akarod a C vitamin igenyedet kielegiteni?
Allitolag 70 C fok felett elkezd a C vitamin bomlani.
Miert nem inkabb gyumolcsokbol akarod a C vitamin igenyedet kielegiteni?
0 x
AntalVali.com
@Orcas (19286):
Köszönöm,nekem link nélkül is "hihető".
Igen,ez az úgy nevezett prekomás állapot,pocsék,komoly diszorientáltságot mutató GCS-sel(amit utálunk átlagra számolva megkapni,khm...szeressük a 3 db külön álló számot...),igen...
De ez a diszorientáltság még sem olyan,mint az alacsony vércukorszint miatti.Komolyabb és intenzív kezelést igényel.Vagyis nem akut esemény,nem is akut szövődmény(így értve:)Az,hogy egy diabetesesnek felszalad a cukra 18-ra,nem teszi őt zavarodottá.Sőt felszaladhat 30-ra is és még sem.Az agyi funkciót itt a már kisiklott anyagcsere okozza.Nagyon nem ugyanaz!Tehát nem a magas cukor okozza,hanem az anyagcsere kisiklás,ami nem történik meg egy megszaladt cukor miatt(el nem hinnéd,milyen könnyen és sokszor megesik velük),hanem kezeletlen,rosszul kezelt szénhidrát-anyagcsere/háztartás miatt.
Köszönöm,nekem link nélkül is "hihető".
Igen,ez az úgy nevezett prekomás állapot,pocsék,komoly diszorientáltságot mutató GCS-sel(amit utálunk átlagra számolva megkapni,khm...szeressük a 3 db külön álló számot...),igen...
De ez a diszorientáltság még sem olyan,mint az alacsony vércukorszint miatti.Komolyabb és intenzív kezelést igényel.Vagyis nem akut esemény,nem is akut szövődmény(így értve:)Az,hogy egy diabetesesnek felszalad a cukra 18-ra,nem teszi őt zavarodottá.Sőt felszaladhat 30-ra is és még sem.Az agyi funkciót itt a már kisiklott anyagcsere okozza.Nagyon nem ugyanaz!Tehát nem a magas cukor okozza,hanem az anyagcsere kisiklás,ami nem történik meg egy megszaladt cukor miatt(el nem hinnéd,milyen könnyen és sokszor megesik velük),hanem kezeletlen,rosszul kezelt szénhidrát-anyagcsere/háztartás miatt.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Rétike 2011.06.18. 19:45-kor.
0 x
AntalVali.com
@Orcas (19288):
A C-vitamin gyönyörűen bomlik szobahőmérsékleten is,nem gond neki...Vitaminoknál mindig az a lényeg,hogy a hőbehatás mennyi ideig éri őket.Így például és mondjuk: vitamin-barátabb az a pasztörizálás(UHT),ami igen magas hőmérsékleten(130-150fokC) igen rövidke időre(másodperc tört része) szól és hirtelen hűtik,mint az alacsonyabb hőmérsékleten(100fokC körüli,ez lehet több,vagy kevesebb - pH függő) való kezelés,de huzamosabb időn át(percek - sterilezés).
Egyébként igen, a gyümölcsök/zöldségek elégséges források tudnak lenni a C-vitaminra.
A C-vitamin gyönyörűen bomlik szobahőmérsékleten is,nem gond neki...Vitaminoknál mindig az a lényeg,hogy a hőbehatás mennyi ideig éri őket.Így például és mondjuk: vitamin-barátabb az a pasztörizálás(UHT),ami igen magas hőmérsékleten(130-150fokC) igen rövidke időre(másodperc tört része) szól és hirtelen hűtik,mint az alacsonyabb hőmérsékleten(100fokC körüli,ez lehet több,vagy kevesebb - pH függő) való kezelés,de huzamosabb időn át(percek - sterilezés).
Egyébként igen, a gyümölcsök/zöldségek elégséges források tudnak lenni a C-vitaminra.
0 x
AntalVali.com
@Orcas (19288):
Én akarom, sőt szoktam is:-)
Ezt arra írtam, hogy a méz vs máj témában a vitamin tartalom nem mérvadó, mert nem eszünk nyers májat..
Én akarom, sőt szoktam is:-)
Ezt arra írtam, hogy a méz vs máj témában a vitamin tartalom nem mérvadó, mert nem eszünk nyers májat..
0 x
-
- Hozzászólások: 4606
- Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51
AntalVali.com
@terra (19312):
A korabban is hasznalt es idezett USDA adatbazisban megneztem a nyers es a fott es a sult maj C vitamin tartalmat.
A nyers es a fott megegyezik, a sutes utan kb felere csokken (de meg mindig a mez C vitamin tartalmanak sokszorosa marad benne).
Nem a magas omerseklet onmagaban a C vitamin ellensege, az csak felgyorsitja az oxigennel valo reakciojat. Oxigen tavolleteben melegitve tovabb megmarad.
Itt egy iskolas kiserlet, ami ugyanezt tamasztja ala:
http://www.selah.k12.wa.us/soar/sciproj2001/BryanT.html
itt az elermeny grafikusan is:
http://www.selah.k12.wa.us/soar/sciproj ... raphs.html
A lexikon is alatamasztja, hogy a sult-fott majban is van sok C vitamin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C# ... ry_sources (az "animal sources" bekezdesben sorolnal nyers es fott majat, agyvelot, nyelvet, szivet)
A korabban is hasznalt es idezett USDA adatbazisban megneztem a nyers es a fott es a sult maj C vitamin tartalmat.
A nyers es a fott megegyezik, a sutes utan kb felere csokken (de meg mindig a mez C vitamin tartalmanak sokszorosa marad benne).
Nem a magas omerseklet onmagaban a C vitamin ellensege, az csak felgyorsitja az oxigennel valo reakciojat. Oxigen tavolleteben melegitve tovabb megmarad.
Itt egy iskolas kiserlet, ami ugyanezt tamasztja ala:
http://www.selah.k12.wa.us/soar/sciproj2001/BryanT.html
itt az elermeny grafikusan is:
http://www.selah.k12.wa.us/soar/sciproj ... raphs.html
A lexikon is alatamasztja, hogy a sult-fott majban is van sok C vitamin:
http://en.wikipedia.org/wiki/Vitamin_C# ... ry_sources (az "animal sources" bekezdesben sorolnal nyers es fott majat, agyvelot, nyelvet, szivet)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára vaskalapos 2011.06.19. 15:31-kor.
0 x
AntalVali.com
Köszönöm a válaszokat a kérdéseimmel kapcsolatban.
Akkor ez a fermentációs étrendkiegészítő egy újabb marketing fogás Valiéktól.
Bár attól még lehet,h jó.
Én mondjuk szívesen kipróbálnám ezeket a New Chapter-es termékeket ha itthon is lehetne kapni(na meg persze normális áron),mert amúgy elég jó hírük van.
Lenne egy újabb kérdésem Talán erről még nem volt itt szó,h mennyire gázosak a bolti,nagyipari csirke-,sertés húsok,amiket a hiperekben lehet kapni?
Én mondjuk a csirkét piacon veszem egy kistermelőtől,aki csak egy héten 2X van nyitva,és frissen vágott háztáji csirkéje van,de pl. sertést a spar-ban veszek.
Erről mi a véleményetek?
A méz témához én annyit szeretnék hozzá szólni,h én is nagyon szeretem és torokfájásnál nagyon hatásos szokott nálam lenni.
Akkor ez a fermentációs étrendkiegészítő egy újabb marketing fogás Valiéktól.
Bár attól még lehet,h jó.
Én mondjuk szívesen kipróbálnám ezeket a New Chapter-es termékeket ha itthon is lehetne kapni(na meg persze normális áron),mert amúgy elég jó hírük van.
Lenne egy újabb kérdésem Talán erről még nem volt itt szó,h mennyire gázosak a bolti,nagyipari csirke-,sertés húsok,amiket a hiperekben lehet kapni?
Én mondjuk a csirkét piacon veszem egy kistermelőtől,aki csak egy héten 2X van nyitva,és frissen vágott háztáji csirkéje van,de pl. sertést a spar-ban veszek.
Erről mi a véleményetek?
A méz témához én annyit szeretnék hozzá szólni,h én is nagyon szeretem és torokfájásnál nagyon hatásos szokott nálam lenni.
0 x
-
- *
- Hozzászólások: 6521
- Csatlakozott: 2009.12.05. 09:31
- Tartózkodási hely: Budapest
AntalVali.com
@jenny84 (19324):
Gázosnak nem gázos.Két egészségügyi ellenőrzésen is átesnek.Annyi,hogy a minőségben van differencia.Az Auchan és tesco olcsó,de alacsonyabb a minősége.A spar a jó minőségre törekszik,meg is látszik,gyönyörűek.Nem tagadom:amit háztól vehetsz meg,azt vedd meg háztól,azok a legjobb nevelések,pusztán ezért.De én ezt csakis a friss húsra értem,a készítményekre nem.
Gázosnak nem gázos.Két egészségügyi ellenőrzésen is átesnek.Annyi,hogy a minőségben van differencia.Az Auchan és tesco olcsó,de alacsonyabb a minősége.A spar a jó minőségre törekszik,meg is látszik,gyönyörűek.Nem tagadom:amit háztól vehetsz meg,azt vedd meg háztól,azok a legjobb nevelések,pusztán ezért.De én ezt csakis a friss húsra értem,a készítményekre nem.
0 x
AntalVali.com
0 x
AntalVali.com
@Rétike (19333):
Retineknek:
OFF
Retike: ados voltam neked egy bizonyitekkal arrol, hogy a szules megvaltoztatja az anyak agyat amikor a csecsemovel osszefuggesben vegeznek vizsgalatokat. Most tok veltelenul lattam egy olyan cikket, ahol meg ugy is kimutathato a kulonbseg, hogyha tapszerrel eteti az ember a gyereket vagy szoptat.
http://www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/ ... -anya.html
Csak az Origos cikket linkelem, de visszakeresheto az eredeti cikk.
/OFF Elnézést!
Retineknek:
OFF
Retike: ados voltam neked egy bizonyitekkal arrol, hogy a szules megvaltoztatja az anyak agyat amikor a csecsemovel osszefuggesben vegeznek vizsgalatokat. Most tok veltelenul lattam egy olyan cikket, ahol meg ugy is kimutathato a kulonbseg, hogyha tapszerrel eteti az ember a gyereket vagy szoptat.
http://www.origo.hu/egeszseg/terhesseg/ ... -anya.html
Csak az Origos cikket linkelem, de visszakeresheto az eredeti cikk.
/OFF Elnézést!
0 x
AntalVali.com
@vaskalapos (19314):
A majban azert egy csomo mas is van, mint C vitamin. Raadasul a kivalaszthatatlan anyagok is a majban rakodnak le, szoval ezert annyira nem egeszseges csak majat enni.
A mezzel kapcsolatosan meg az is eszembe jutott, hogy idolegesen mintha valami nyak reteget vonna a torokra. Harsfa teahoz hasonloan. Ez egy erzes reszemrol, nem tudom alatamasztani.
A majban azert egy csomo mas is van, mint C vitamin. Raadasul a kivalaszthatatlan anyagok is a majban rakodnak le, szoval ezert annyira nem egeszseges csak majat enni.
A mezzel kapcsolatosan meg az is eszembe jutott, hogy idolegesen mintha valami nyak reteget vonna a torokra. Harsfa teahoz hasonloan. Ez egy erzes reszemrol, nem tudom alatamasztani.
0 x
AntalVali.com
@Rétike (19290):
A diabeteszesek tobbsegenek metabolikus szindromaja is van.
http://en.wikipedia.org/wiki/Metabolic_syndrome
De szerintem csupan a magas vercukorszint is eloidezhet komat. De lehet rosszul gondolom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperglycemia
A diabeteszesek tobbsegenek metabolikus szindromaja is van.
http://en.wikipedia.org/wiki/Metabolic_syndrome
De szerintem csupan a magas vercukorszint is eloidezhet komat. De lehet rosszul gondolom.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperglycemia
0 x
- Várhegyi Márton
- *
- Hozzászólások: 842
- Csatlakozott: 2010.08.23. 16:30
- Tartózkodási hely: Magyarország
AntalVali.com
@Orcas (19358):
A diabeteses ketoacidosisban (DKA) fellépő eszmélet- és tudatzavar sem csak az acidaemiával, hanem a vércukorszinttel is korrelál. (De ez esetben a pH-csökkenésnek van nagyobb szerepe, a vércukorszint általában nem olyan magas, mint HHS-ben.)
A másik, hogy a magas vércukorszint nagy mennyiségű víz- és elektrolitvesztést okoz, ez is hozzájárul a tünetekhez.
Ez a 2-es típusú (régi nevén: nem inzulinfüggő diabetes mellitus, NIDDM) diabetesekre igaz, ők általában elhízottak, magas a vérnyomásuk, hyperlipidaemiájuk, inzulinrezisztenciájuk van.Orcas írta: A diabeteszesek tobbsegenek metabolikus szindromaja is van.
Jól tudod, a hiperozmolalitás maga okozhat ilyet (somnolentia, stupor, coma), ez a HHS (hyperglicemic hyperosmolar state), 2-es típusú cukorbetegségben gyakori (régebben nem-ketoacidotikus hiperglikémiás volt az elnevezés, de aztán megváltoztatták, mert ketoacidosis itt is kialakulhat, bár általában enyhébb, mint a diabeteses ketoacidosisban). A szérumozmolalitás 340-350 mosm/kg fölé is mehet (a normális 275-300 helyett), a vércukorszint típusosan 35 mmol/l fölötti.Orcas írta: De szerintem csupan a magas vercukorszint is eloidezhet komat. De lehet rosszul gondolom.
A diabeteses ketoacidosisban (DKA) fellépő eszmélet- és tudatzavar sem csak az acidaemiával, hanem a vércukorszinttel is korrelál. (De ez esetben a pH-csökkenésnek van nagyobb szerepe, a vércukorszint általában nem olyan magas, mint HHS-ben.)
A másik, hogy a magas vércukorszint nagy mennyiségű víz- és elektrolitvesztést okoz, ez is hozzájárul a tünetekhez.
0 x
AntalVali.com
@Orcas (19358):
Remek,Márton jól mondja,de az alapfelállás,az eredeti téma nem ez volt.Eredetileg arról volt szó,hogy a glukóz károsítja az agysejteket,vagyis pontosabban a memóriazavarról volt szó.Erre mondtam azt,hogy nem,sőt,pont a hipoglikémia az,ami ilyenekkel jár,minden esetben.Én ennél maradtam.Erre mondtam azt,hogy egy 18-as cukornak,amit egy diabeteses plusz inzulin adásával elrendez,nem fog memóriazavart,zavarodottságot okozni,és nem okoz kómát és mondtam,hogy akut esetként értendő.Nem tudom,hogy érződik-e a különbség...Ilyen elven bármiről ki lehet jelenteni,hogy ha huzamosabb ideig túl sok van a vérben,akkor az káros így és így.De az eredeti téma az,hogy a cukor fogyasztása fiziológiásan okoz-e mentális problémákat.Nem,de a teljes mellőzése(zéró szénhidrát) egész biztosan...
A 18-as,sőt 30-as cukrot azért hoztam példának,hogy szemléltessem,hogy akut hiperglikémiával senki nem lesz zavarodott(tessék ennek utánaolvasni,utánajárni,mert ez így van)míg egy 2 alatti vércukorszinttel egészen biztosan.
(szépen is néznék ki,ha annyira balfék lennék,hogy pl.nem tudom,mi a különbség egy T2DM-es,meg egy T1DM-es coma diabeticuma között... )
Remek,Márton jól mondja,de az alapfelállás,az eredeti téma nem ez volt.Eredetileg arról volt szó,hogy a glukóz károsítja az agysejteket,vagyis pontosabban a memóriazavarról volt szó.Erre mondtam azt,hogy nem,sőt,pont a hipoglikémia az,ami ilyenekkel jár,minden esetben.Én ennél maradtam.Erre mondtam azt,hogy egy 18-as cukornak,amit egy diabeteses plusz inzulin adásával elrendez,nem fog memóriazavart,zavarodottságot okozni,és nem okoz kómát és mondtam,hogy akut esetként értendő.Nem tudom,hogy érződik-e a különbség...Ilyen elven bármiről ki lehet jelenteni,hogy ha huzamosabb ideig túl sok van a vérben,akkor az káros így és így.De az eredeti téma az,hogy a cukor fogyasztása fiziológiásan okoz-e mentális problémákat.Nem,de a teljes mellőzése(zéró szénhidrát) egész biztosan...
A 18-as,sőt 30-as cukrot azért hoztam példának,hogy szemléltessem,hogy akut hiperglikémiával senki nem lesz zavarodott(tessék ennek utánaolvasni,utánajárni,mert ez így van)míg egy 2 alatti vércukorszinttel egészen biztosan.
(szépen is néznék ki,ha annyira balfék lennék,hogy pl.nem tudom,mi a különbség egy T2DM-es,meg egy T1DM-es coma diabeticuma között... )
0 x