@dodó (9470): "Minden magban – hogy megakadályozza az idő előtti csírázást – enzimgátlók találhatók. Amelyek elfogyasztva megakadályozzák azt, hogy szervezetünkben enzimek termelődjenek, és a magban lévő enzimeket sem tudjuk hasznosítani. Így az emésztés nem lehet tökéletes. Ezeket a gátlókat el lehet távolítani úgy, hogy kicsíráztatjuk (búza, tönköly, árpa stb.) vagy beáztatjuk (dió, mandula, tökmag stb.) az adott magot. " Bizonyos magokat nem kell beáztatni: makadámiadió, kesudió, fenyőmag, pekándió, brazil dió. A diót 2, a napraforgó magot, a szezámmagot és a tökmagot 4, a lenmagot 8, a mandulát pedig 12 óra hosszára áztassuk be. "
1. nem igaz
2. van alapja, de a kovetkeztetes teljesen hibas (pl a szojaban tripszin [feherjebonto enzim] gatlo talalhato, valami ilyenbol altalanositott a szerzo, hibasan)
Nezzuk:
- a mag azert nem csirazik ki, mert szaraz, vizbe kell tenni, igaz, de nem kiaztatas, hanem nedvesites celjabol.
- arra, hogy a szervezetunkben az enzimek termelodeset meggatolhassuk, ahhoz egyetlen noveny alkalmas, Amanita phalloides nevre hallgat, magyarul gyilkos galoca a becsuletes neve. Abban van egy alfa-amanitin nevu vegyulet, ami az RNS polimeraz enzimet gatolja (ennek a mukodese az elso lepes az uj enzimek eloallitasa soran). Ennek hatasa kozismert, visszafordithatatlan majkarosodas. Ez tortenik ha a szervezetben gatoljuk az enzimek kepzodeset.
Ez
nem tortenik nyers magok fogyasztasa soran.
A magban levo enzimeket nem tudjuk hasznositani. Ez reszben igaz. A taplalekkal felvett enzimek mint enzimek szamunkra haszontalanok (ugy altalaban, es nem az "enzimgatlok" miatt), mert a gyomorban-belben lebomlanak alkotoreszeikre, mukodeskptelenne valnak, az alkotokbol a szervezet felepiti sajat enzimeit.
Mellesleg a sutes fozes a legtobb enzimet inaktivalja - es jobban emeszthetove, konnyebben hasznosithato taplalekka teszi.
Az osszes olyan reklam, ami azt hangsulyozz, hogy mennyi enzim van egy taplalekban, vagy tapkiegeszitoben, emiatt hamis, felrevezeto.
Ennyit errol lehetne oldalakon keresztul kritizalni.
A szaraz babot, lencset stb aztasd be, mert akkor gyorsabban megfo... a mandulat, diot, tokmagot stb elvezd nyersen.
Mi tobb, az aztatas soran elszaporodhatnak benne karos mikroorganizmusok... szoval felesleges es esetleg bajt is okozhat...