Szendi és a csoki

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
Avoué
Hozzászólások: 161
Csatlakozott: 2009.12.20. 18:47

Szendi és a csoki

Hozzászólás Szerző: Avoué » 2010.12.02. 22:08

Mostanában sokat lehet olvasni az étcsoki egészségre gyakorolt pozitív hatásáról, erre itt egy cáfolat:

http://www.tenyek-tevhitek.hu/csokirol-egy-s-mas.htm

"A csokiban ugyanis igen sok ólom található, az amerikai és ausztrál élelmiszerhatóságok a második legszennyezettebb terméknek a csokoládét minősítette. Az Amerikai Környezetbiztonsági Intézet petíciója arra figyelmeztet, hogy a forgalomban lévő csokoládék egy része a napi megengedett ólombevitelnél nagyobb mennyiségű ólmot tartalmaz, amely különösen a gyermekekre nézve veszélyes. Bizonyos csokoládékból egy adag elfogyasztása akár 40-60%-al növelheti a gyermekek vérében az ólomszintet."

Tudom, hogy nem népszerű itt Szendi Gábor, de most csak az állításokat vizsgálva,mit gondoltok erről ti, kik jártasabbak vagytok nálam biokémiában és szkepticizmusban?
0 x

Avatar
pounderstibbons
*
*
Hozzászólások: 2662
Csatlakozott: 2010.05.25. 11:01

Szendi és a csoki

Hozzászólás Szerző: pounderstibbons » 2010.12.03. 15:43

@Avoué (7932):

http://www.associatedcontent.com/articl ... html?cat=5
In 1991 the Center for Disease Control decided that the maximum amount of lead that can be considered safe in a child's body is 10 micrograms per deciliter of blood. However damage has been seen to occur at lower levels.

Careful examination of chocolate labels and manufacturing regulations reveal that if a toddler of say 33lb was to consume an average cup of hot cocoa that is of average lead concentration, he will have consumed 3% of the acceptable amount of lead for the week. At maximum permissible concentrations, that would jump to 12% for one cup of cocoa.
A cikk szerint nigériában szennyeződhet a csoki, ahol még mindig nem álltak át ólommentes benzinre.
Nigériai lakosok várható átlagéletkora 20-30 évvel alacsonyabb mint a magyaroké. Már csak azt kellene tudni, hogy ebben mennyire játszik szerepet az ólmozott csoki.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Szendi és a csoki

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.12.03. 15:48

@Avoué (7932):

Szendi irja: Az én privát történetem napjainkban úgy folytatódik, hogy ma már egyáltalán nem eszek csokit, mert a benne lévő cukor miatt gyakorlatilag méregnek minősül a szememben.

Itt a ket forras, amirek hivatkozik (2002 es 2005-bol szarmaznak):
http://ehp03.niehs.nih.gov/article/fetc ... 9/ehp.8009
http://www.wcaslab.com/tech/FactSheet.PDF

A szakcikk szerint a csokoladeban az atlag 32.5 ng/g olom, a legmagasabb mert ertek a kakaoporban 11ng/g-tol 769 ng/g olmot mertek, ez valoban a legmagasabb az etelek kozott, a kovetkezo a fott garnelarak 210 ng/g olomtartalommal.

A peticio azt akarta elerni, hogy egyen kotelezo feltuntetni a magasabb olomtartamu kakaos keszitmenyeken az olomtartalat. Valoszinuleg elutasitottak, mert meg nem lattam ilyen figyelmeztetest kakaot tartalmazo termekeken.

http://en.wikipedia.org/wiki/Lead_poisoning szerint 10 µg/dL gyerkek es 25 µg/dL felnottek eseten az elfogadhato olom koncentracio.

Teny: van olom a kakaoport tartalmazo etelekben. Mennyisege valtozo.

Kivancsi vagyok, mikor fog Szendi ur a halak higanytartalmarol irni. Az egy sokkal jelentosebb problema szerintem.

Szendi szerint veszelyes elelmiszerek:
kenyer, tej, cukor, burgonya, a paradicsom, a babfelek... es most a csokolade (kakaopor) is csatlakozott a listahoz.
0 x

vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Szendi és a csoki

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2010.12.03. 15:49

@pounderstibbons (7948):
A cikk szerint nigériában szennyeződhet a csoki, ahol még mindig nem álltak át ólommentes benzinre.
Az en olvasatomban ott kezdodik az olomszennyezes, de az csak egy alacsony egyenletes szennyezest okoz, egyes keszitmenyekben annal sokszor magasabb szintet mertek, aminek a forrasa a szallitas/feldolgozas (fogalmuk sincs).
0 x

cseppkő
Hozzászólások: 398
Csatlakozott: 2009.12.11. 09:52

Szendi és a csoki

Hozzászólás Szerző: cseppkő » 2010.12.27. 23:22

@vaskalapos (7952):Ahogy és amilyen körülmények között kezelik a kakaó termését az eleve nem egy sterilnak nevezhető előkészítő tecnológia akár dél-amerikát akár nigériát nézzük. De ezt felül is lehetne az utolsó gyártási technológiáknál vizsgálni és kitisztítani a kakaó téglákat mielőtt feldolgoznák csokoládénak sokkal fejlettebb technikával rendelkező csokoládé üzemekben akár itt európában, svájcban vagy ahol még van ilyen üzem mint nálunk is

Magas a Mg tartalma ami jó a szívnek állítólag érszűkületet is megakadályozza, magas a polifenol tartalma aminek szabad-gyök elleni hatása van. A benne lévő flavonoidok az erek falát segitik, illetve gátólják a vérrögösödését, mert aszpirin hatást fejt ki.

Ugyan akkor föleg finom fűszerként ismert amely bizonyos értelemben dopping a szervezetnek valamiképp boldogságérzést kelt illetve élénkít, a benne lévő koffein miatt is. Persze ez nem főétek, csak csemege és a legfinomabb fűszernövény

De ha nagyon belegondolunk akkor lassan semmit sem ehetünk vagy ihatunk vagy azért mert beantibiotikumozzák vagy vegyszerezték, vagy épp fagyálló van benne, de ha semmi nincs benne akkor estleg nem is volt egészséges az állat emberi fogyasztásra a húsa és valahonnan kintről hozták be a kutya eledelnek valót csak hát nekünk mérték ki...De hozhatnak távol keletről.... vagy épp hazai csak hát kamrában, pintében egerek minőség ellenőrzése után, került a boltokba....
0 x