@Szilágyi András (10933):
rákerestem a kombucha-ra és a veszélyre.. már megint az történt, hogy a címszavak ellenére is a legtöbb oldalon laikus felhasználók magasztalták az egekig a gombát, DE végül nehezen találtam egy tanulmányt Dr. Prokisch József tollából "Vigyázat,méreg!" a címe. A szerző és a lektorok neve és tudományos fokozatuk felkeltette érdeklődésem, el fogom olvasni (remélem, meg is értem majd
Na, bocsánat, szóval itt is írja, hogy "az esetlegesen penészgombával vagy más mikroorganizmussal szennyezett gombából készített tea a penészgomba által termelt mikotoxin (pl. aflatoxin) miatt mérgező lehet." (ez gondolom a kristálygombára is igaz lehet)
és a kombucha kapcsán: "A kombucha tea erjesztésére gyakran használnak kerámia edényt. Ha az edény ólomtartalmú mázzal készült, ami nem ritkaság, akkor az erősen savas oldat nagy mennyiségű ólmot képes kioldani az edényből. "
A kristálygomba esetében ugyanúgy kétséges lehet, hogy honnan származik, mennyire "tiszta" ugye?