@wmiki (21285):
Leírom neked mégegyszer, hogy fényesebben lángolj:
a kutatás nem így zajlott a te táblázatod nem jó
Maradjunk annyiban, hogy gőzöd sincs a kutatás hogyan zajlott, vagy mennyivel emeli a vallásosság a boldogságot/élethosszt. Ha mégis, akkor írd ide.
minden országban meg kell kérdezned, ki vallásos, és ki nem, és azok életkorát/
PONT ERRŐL SZÓL AMIT ÍRTAM. A gallup felmérte melyik országban hányan vallásosak, az egyes országokban várható életkorok adatai meg szintén hozzáférhetőek.
Ha igaz lenne, hogy a vallásosak tovább élnek(mindig, minden körülmények között), akkor azokban az országokban, ahol 100 emberből 98-99 vallásos, tovább kellene élniük, mint ahol csak 100 emberből 25. Eddig ezzel egyetértesz? Mert legutóbb pont ezt írtad:
persze logikus is, hogy a materialista, akinek tulajdonképpen az egész élete értelmetlen, elég boldogtalan, és hamar meghal
ahogy a tudósok be is bizonyították
Na akkor most már csak össze kéne vetni, hogy hol élnek tovább, ahol 100 emberből ~75 ateista, vagy ahol 100 emberből 1. Erről szólt amit írtam és azt mutatja a statisztika(ami pont ugyanúgy statisztika, mint amire te hivatkozol), hogy bizony ahol nagyon kevés a vallásos, ott általában tovább élnek, mint ahol szinte mindenki az. Ebből szerintem vagy az adódik, hogy pont a fordítottja a várható életkorra mért hatása a vallásnak, mint ahogy te azt gondolod, vagy se pozitív és se negatív hatása nem jelentős mert inkább egyéb faktorok szólnak inkább közbe (pl.
oktatás, egészségügyi hálózat, éghajlat, katonai helyzet, kultúra), vagy esetleg a vallás pozitív hatásai csak ott érvényesülnek, ahol sok az ateista (pl. nálunk) így akár az is leszűrhető lenne, hogy a vallás pozitív hatása csak vallástalanok nagyszámú jelenlétében mutatkozik meg.
Persze ha szerinted az ultravallásos országokban található átlagosan kifejezetten alacsony élettartamot a 100 vallásosra jutó 1-2 vallástalan húzza le, akkor megmagyarázhatnád, hogyan teszik ezt. Mínusz 1000 évig élnek?
Hogy hol boldogabbak, arról meg az országok nevei eléggé árulkodóak (már ha odafigyeltél földrajz órán és van fogalmad az egyes országokról, de ugye ezt tőled nehezen várhatnám el...). Szerinted Magyarországról a felsorolt országok közül melyikbe vándorolnának be szívesebben az emberek a listámon találhatóak közül?