Hallásébresztő terápia

CAM, HKO, táplálékkiegészítők és egyéb csodaszerek
vaskalapos
Hozzászólások: 4606
Csatlakozott: 2009.12.09. 17:51

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: vaskalapos » 2011.12.13. 15:38

Mi a velemenyetek errol:
A téma kutatására hazánkban önkéntes kutatócsoport alakult, melynek tagjai öt év alatt ezernél is több saját - világszerte is újdonságnak számító - módszerrel folytatott vizsgálatot végeztek. Kiderült, hogy a diszlexiások és nem diszlexiások szünetérzékelése között nagyságrendi különbség van. A diszlexiások döntő többségének a normális ezredmásodpercnyi idő helyett tízszeres, azaz századmásodpercnyi szünet szükséges ahhoz, hogy két egymás utáni hangot ne egybefolyva, hanem külön érzékeljenek, ez pedig jelentősen megnehezíti a beszédértést, és figyelemzavarhoz vezet.

A dr. Berard által kifejlesztett auditive integration training (AIT) terápia az egész világon elterjedt. Lényege, hogy a betegek tíz napon át napi kétszer fél óra hosszat „elvarázsolt" zenét hallgatnak, melyből bizonyos hangmagasságokat kiszűrtek, és időnként hirtelen zörejek hallhatók. Ez az ép hallású, hibátlan beszédértésű emberek számára kellemetlen, míg a beszédértési zavarokkal küzdők és autisták szívesen hallgatják. A tréning hatására beszédértésük javul, bizonyos magatartási zavarok hevessége csökken, majd megszűnik.

Ezzel a tanulási folyamattal az agy megtanítható arra, hogy a számára nem értelmezhető információkat gátolja. A „hallásébresztés" nevű terápiát hazánkban dr. Pataki László végzi.
Illetve:
Az úgynevezett túlérzékeny hangmagasságok (frekvenciák) meghallása ugyanis gátolhatja a beszédértés pontosságát. Ez a jelenség magyarázatul szolgálhat a fülüket befogó autisták viselkedésére, a beszédértési zavarokkal küzdő gyerekek állandó visszakérdezésére, a hangzótévesztésekre, illetve arra a jelenségre, hogy a hibák jelentősen csökkennek, ha viszonylag halkan és lassan diktálnak nekik.
A túlcsengő hangok felkeltették dr. Pataki László fül-orr-gégész, foniáter érdeklődését is:
– Azt, hogy bizonyos emberek fülében egyes hangok jobban szólnak a kelleténél, Guy Berard francia fülész igazolta évtizedekkel ezelőtt. A jelenséget „fájdalmas hallás” néven írta le. Az a tény, hogy a túlcsengő hangok a kellemetlenségen túlmenően beszédértési zavarokhoz vezethetnek, mert nemcsak jobban, de tovább is „szólnak”, több mint ezerötszáz mérésünk eredménye. Egyszerűen ezt úgy mondhatnám, hogy ha valaki egy szó végére érve még mindig az első szótagot hallja, nem érti meg, amit hallott. A beszédértés nem válik folyamatossá, nem sikerül a feldolgozás, gondot okozva az írás, olvasás területén, sőt magatartási zavarok is kialakulhatnak. Ahhoz azonban, hogy a túlhallást bizonyítsuk, többféle vizsgálatra van szükség – mondja Pataki doktor.
Először is a normál hallásvizsgálaton túl szükség van kiterjesztett hallásvizsgálatra. Ez egyrészt annyiban különbözik a normál méréstől, hogy olyan frekvenciákat is mérnek, amiket egyébként nem, másrészt, ha valaki jelzi, hogy a nulla decibelt – az átlagot – hallja, megnézik, hogy az ennél halkabb hangokat is meghallja-e. A vizsgálat tehát kiterjed a negatív tartományokra is, megmutatva, hogy beszélhetünk-e különleges hallásról, egyes hangmagasságokon megjelenő túlérzékenységről.
A szünetelő vizsgálat során egymás után elhangzó zörejek közé szüneteket iktatnak be, amelyek különböző hosszúságúak. A vizsgált személynek azt kell eldöntenie, hogy folyamatos vagy megszakított hangot hallott-e. A kutatócsoport nagyszámú méréssel kimutatta, hogy amíg az ép fülűek még ezredmásodpercnyi szüneteket is észrevesznek, addig a diszlexiások döntő többségének századmásodpercnyi idő kell ahhoz, hogy a két hangot ne egynek érzékeljék.
– A harmadik, a logatomvizsgálat igen érdekes dolog. A logatom olyan hangsor, mintha szó lenne, csak éppen semmi értelme. Így ha valaki nem észleli minden hangját a szónak, nem tudja kiegészíteni a „szóroncsot”, mint egyes diszlexiások. A vizsgálat során két, egymástól alig különböző vagy azonos logatomot hallanak a gyerekek, és azt kell jelezniük, hogy a szavak azonosak vagy különbözőek voltak-e. A tévesztések számából és milyenségéből következtetni lehet arra, hogy az adott beszéd-, írás- vagy egyéb zavar hátterében érzékelési zavar áll-e – magyarázza a doktor úr.
A hallásébresztő terápia során a betegek egy elvarázsolt zenét hallgatnak, amelyből bizonyos hangmagasságokat kiszűrtek, és amelyben időnként hirtelen zörejek hallhatók. A terápiában tíz napon keresztül kétszer félórát hallgatják a gyerekek a zenét, a szünetben kötött és szabad rajzolás van. Mindenki egyéni CD-t kap az audiológiai eredményének megfelelően. A zenéket szűrve hallgatják, időnként pedig egy tizedmásodpercnyi időre bevágják a szűretlen han¬gokat. A gyerekek agya egy idő után megtanulja, hogy ha olyan hangot hallanak, amelyre „nincs szükségük”, azt figyelmen kívül hagyják. A tréning hatására a betegek beszédértése javult, bizonyos magatartási zavarok csökkennek, megszűnnek.

Hallásébresztő terápia


A linkek (kicsit indirekt modon) kulonbozo alapitvanyokhoz vezetnek:
http://www.bhrg.hu/
http://www.ketkez.hu/node/3

Tovabbi szakirodalom:
http://www.nlcafe.hu/nlegeszseg/2010040 ... xia_ellen/

Vegul ide jutottam el:
http://en.wikipedia.org/wiki/Auditory_i ... n_training

By 1994, over 10,000 U.S. children and adults had received training, at a cost of around US$1000 to US$1300 each, and AIT became a multimillion dollar industry.

AIT gained popularity in the early 1990s, supported by anecdotal evidence and promising but small trials. Preliminary research included such methodological flaws as lack of statistical power, lack of blinding, or lack of a control group. Later larger and better controlled studies failed to bear out the promise of AIT. The use of AIT is not supported outside of research protocols
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2011.12.13. 16:29

A gyerekek agya egy idő után megtanulja, hogy ha olyan hangot hallanak, amelyre „nincs szükségük”, azt figyelmen kívül hagyják.
Én az ilyen csoda-terápiákat azért szoktam kétkedve fogadni, mert vajon a való élet nem szolgáltat elég inputot ahhoz, hogy "a gyerekek agya egy idő után megtanulja", mit kell kiszűrnie, és mi az értékes információ? És ha a való életben nem tanulja meg, akkor a mesterséges körülmények miért segítik?
Persze felvethető ez ellen, hogy a mozgásterápiák, gyógytorna is mesterséges gyakorlatokat erőltet, és lám, használ. Igen, csakhogy ott jobbára értjük a mozgásszervi probléma okát, és ebből össze lehet rakni azt a terápiát, ami a elősegíti az amúgy kerülni kívánt "nehéz" mozdulatsor begyakorlását.
Az autizmus és diszlexia esetén viszont messze nem vagyunk ugyanennyire képben (még). Ebből kifolyólag az ilyen magyarázatok, mint amit idéztem, halandzsák. Lehet, hogy működik a módszer, de a magyarázat akkor is kamu, mert a működési elv megértéséhez a mentális képességek, mint beszédértés jóval mélyrehatóbb ismeretére lenne szükség.

Vagyis a nevezett módszer működhetne is akár, de mivel a mechanizmusa nem ismert, jöhetnek a kettős vak tesztek. Erről pedig a wikin ott a frankó:
A systematic review of randomized controlled trials of AIT found insufficient evidence to support its use; no significant adverse effects were reported.[5]

Several professional organizations state that AIT should be considered experimental: these include the American Academy of Audiology, the American Speech-Language-Hearing Association, the American Academy of Pediatrics,[4] and the Educational Audiology Association.[3] After reviewing the available research, the New York State Department of Health concluded that AIT's efficacy had not been shown, and recommended that it not be used to treat young children with autism.
0 x

Avatar
Orcas
Hozzászólások: 1027
Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
Tartózkodási hely: Az Operencián túl

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: Orcas » 2011.12.14. 06:05

@vaskalapos (35911):

Miert kerdezel, ha megvalaszoltal mindent.
0 x

melinda.sarok
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2012.01.04. 09:14

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: melinda.sarok » 2012.01.04. 09:24

Kérem! Valaki segítsen! Tényleg lehet számítani erre a terápiára, vagy csak felesleges pénzkidobás az egész? Két gyerekemnél is megállapították a túlhallást. A 13 éves kegyetlen nehezen boldogul az iskolában,hivatalosan figyelemzavaros, a kisebbik februárban lesz 6 éves, még mindig nehezen fogalmazza meg és mondja el a mondandóját. majdnem 4 évesen kezdett beszélni. Fejlesztést hivatalosan minimálisat kap, ezért szeretnék lépni valamerre. :(
0 x

Avatar
mimindannyian
*
*
Hozzászólások: 7917
Csatlakozott: 2011.04.23. 16:20
Tartózkodási hely: Szoboszló

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: mimindannyian » 2012.01.04. 11:08

@melinda.sarok (37288): Audiológust kellene megkérdezni, aki nem részesedik a bevételből. Ami a leírtakból kitűnik, hogy nincsenek meggyőző eredmények mellette, és mivel működési mechanizmusáról szóló elméleti megokolás is igen halovány mese, egy esetben foglalkozz vele, ha hiszel a csodákban.
0 x

Avatar
Orcas
Hozzászólások: 1027
Csatlakozott: 2009.12.09. 21:07
Tartózkodási hely: Az Operencián túl

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: Orcas » 2012.01.06. 01:36

@melinda.sarok (37288):

A full-orr-gegeszt is erdemes lenne meghallgatni, hatha lat fizikalis elterest.
Ha tobb orrvoson vegigmentem volna, es mar nem lenne mas segitseg, akkor probalkoznek a hallasterapiaval.
0 x

Kea
Hozzászólások: 33
Csatlakozott: 2012.11.30. 15:17

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: Kea » 2013.12.09. 12:43

Én az ilyen csoda-terápiákat azért szoktam kétkedve fogadni, mert vajon a való élet nem szolgáltat elég inputot ahhoz, hogy "a gyerekek agya egy idő után megtanulja", mit kell kiszűrnie, és mi az értékes információ?
NEM
És ha a való életben nem tanulja meg, akkor a mesterséges körülmények miért segítik?
Hát, ezt sok helyütt ugyanilyen értelmetlen lenne megkérdezni.

Persze felvethető ez ellen, hogy a mozgásterápiák, gyógytorna is mesterséges gyakorlatokat erőltet, és lám, használ. Igen, csakhogy ott jobbára értjük
Ön érti, s akkor már elfogadható, amit meg nem ért, mert nem képezte magát ezen a területen, az nem elfogadható?
a mozgásszervi probléma okát, és ebből össze lehet rakni azt a terápiát, ami a elősegíti az amúgy kerülni kívánt "nehéz" mozdulatsor begyakorlását.

Az autizmus és diszlexia esetén viszont messze nem vagyunk ugyanennyire képben (még).
Ön nincs, vannak, akik igen.
Ebből kifolyólag az ilyen magyarázatok, mint amit idéztem, halandzsák. Lehet, hogy működik a módszer, de a magyarázat akkor is kamu, mert a működési elv megértéséhez a mentális képességek, mint beszédértés jóval mélyrehatóbb ismeretére lenne szükség.
Persze, ha jobban utánavizsgálódna, akkor kiderítené, hogy pl. ha a gyerek nem képes a megfelelő auditív észlelésre és tagolásra, akkor az IQ teszten is gyengébben teljesíthet meg akkor is, ha nonverbális a teszt, mert szó-, vagy írásbeli utasítást akkor is meg kell értenie.
Sikk itt mindent megkérdőjelezni önismeret nélkül?
0 x

manna
Hozzászólások: 34
Csatlakozott: 2011.01.01. 18:12

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: manna » 2013.12.10. 15:25

@Kea (74851):

Hogy mi sikk és mi nem, azt nem tudom, mindenesetre hasznos a Válasz gomb megnyomása, mert úgy rögtön látszik, kinek írja az illető, amit ír.
Valamint valószínűleg nem az önismeret hibádzik (ha egyáltalán), hanem az ismeret. De ilyenkor az, akinek van ismerete, jöhetne és elmondhatná a tutit, anélkül, hogy kioktatná az ismerettel nem rendelkezőt...
0 x

Avatar
Tuttisuu
Hozzászólások: 1375
Csatlakozott: 2011.09.25. 23:11

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: Tuttisuu » 2013.12.12. 16:44

@Kea (74851):
Az autizmus és diszlexia esetén viszont messze nem vagyunk ugyanennyire képben (még).
Ön nincs, vannak, akik igen.
Igen. Ön nincs.
0 x

BKanya
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017.01.21. 15:46

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: BKanya » 2017.01.21. 15:57

Sziasztok,
Nálunk mind a két fiam túlhallásos. A nagy járt hallásébresztő terápiára és óriási volt a változás. Az összes tünete megszűnt. A kicsi most fog menni. A mi tapasztalatunk szerint működik. Mind a kettőjüknél szerencsére még suli előtt kiderült a probléma. Nyilván lehetnek komplexebb problémák, ahol esetleg egyéb kiegészitő kezelések is szükségesek a megfelelő eredmény eléréséhez.
Üdv
0 x

BKanya
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017.01.21. 15:46

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: BKanya » 2017.01.21. 16:04

melinda.sarok írta: Kérem! Valaki segítsen! Tényleg lehet számítani erre a terápiára, vagy csak felesleges pénzkidobás az egész? Két gyerekemnél is megállapították a túlhallást. A 13 éves kegyetlen nehezen boldogul az iskolában,hivatalosan figyelemzavaros, a kisebbik februárban lesz 6 éves, még mindig nehezen fogalmazza meg és mondja el a mondandóját. majdnem 4 évesen kezdett beszélni. Fejlesztést hivatalosan minimálisat kap, ezért szeretnék lépni valamerre. :(
Szia,
Keress egy céget, szervezetet, akik felmérik alapos tesztekkel a gyerekeket és megállapítják pontosan milyen fejlesztésre van szükség. Lehet, hogy a hallásébresztő önmagában nem elég. Azt viszont tapasztalat alapján mondom, hogy hasznos és jelentős javulást eredményez, ha tényleg erre van szükségük.
Üdv
0 x

ghepard
Hozzászólások: 118
Csatlakozott: 2016.06.30. 10:11

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: ghepard » 2017.01.23. 08:31

Nekem ez érdekes téma, mert ugyan nekem nem volt probléma az olvasás és a szövegértelmezés – a hangok annál inkább jelentettek problémát. Ugyanis mint iskoláseveimre kiderült – gyakorlatilag nem hallok. Az agyam mégis megtanult olyan dolgokat, ami az átlagembernek nem megy. Viszont majd mindig tudtam, hogy valaki beszél hozzám, valahol valami mozog stb. A rezgéseket és a hangokat észleltem valahogy, de nem tudtam értelmezni. Aztán az iskolában vettem észre, hogy gyakorlatilag elég, ha nézem a tanító, vagy később a tanár száját – tökéletesen észleltem és értelmeztem, amit mondott. Ez olyan szintű lett az évek folyamán, hogy gyakorlatilg sose kellett tanulnom – legnagyobb örömömre szinte mindent meg tudtam jegyezni. Emlékszem, sokszor rögtön az óra után a tanár áthívott a másik osztályba, hogy mondjam el mit tanított az előbb - szinte ugyanazt el tudtam mondani. Ráadásul keresztül kasul kérdezhetett – nem kevertem össze.

Most ugyebár 65 éves vagyok, eddig úgy tudtam, hogy születésem óta nem hallok gyakorlatilag. De az utóbbi években már hajlok afelé, hogy nem születésem óta, hanem 1-2 éves koromban az akkori gyógyszerekkel (1953-ban) kezelt tüdőgyulladás miatt korcsosodtak el a hallószöröcskéim (hogy ez volt a gyógyszer egyik mellékhatása) – és azok már nem nőnek ki újra. Így onnantól kezdve csak kb 7%-át hallom a normálisnak.

A nemhallásom nagyon nagy hátrány volt az életemben, de vannak előnyei is - ezeket próbálom már jópár éve kihasználni. A rezgéseket viszont nagyon jól érzem és értelmezem – s így tanulom még ma is értelmezni a testem rezgéseit - ami segít a mindennapjaimban. Ezek is segítenek elérni azt a teljesítményt gerelyben, amit kitüztem magam elé. No meg a saját betanult rezgéseimmel próbálom egészségesen tartani a belső szerveimet is, meg úgy az egész testemet.
0 x

Dominikaaa
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2017.04.05. 12:18

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: Dominikaaa » 2017.04.05. 12:27

Érdekelne ez a teràpia.Meg tudnà esetleg valaki mondani Szegedhez legközelebb hol talàlok szakembert?
0 x

babykata
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017.10.05. 17:39

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: babykata » 2017.10.05. 18:10

BKanya írta:
melinda.sarok írta: Kérem! Valaki segítsen! Tényleg lehet számítani erre a terápiára, vagy csak felesleges pénzkidobás az egész? Két gyerekemnél is megállapították a túlhallást. A 13 éves kegyetlen nehezen boldogul az iskolában,hivatalosan figyelemzavaros, a kisebbik februárban lesz 6 éves, még mindig nehezen fogalmazza meg és mondja el a mondandóját. majdnem 4 évesen kezdett beszélni. Fejlesztést hivatalosan minimálisat kap, ezért szeretnék lépni valamerre. :(
Szia,
Keress egy céget, szervezetet, akik felmérik alapos tesztekkel a gyerekeket és megállapítják pontosan milyen fejlesztésre van szükség. Lehet, hogy a hallásébresztő önmagában nem elég. Azt viszont tapasztalat alapján mondom, hogy hasznos és jelentős javulást eredményez, ha tényleg erre van szükségük.
Üdv
Szia -beszélgetünk?
0 x

babykata
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: 2017.10.05. 17:39

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: babykata » 2017.10.05. 18:11

Bkanya
0 x

fzrtaliga
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: 2020.10.27. 20:55

Hallásébresztő terápia

Hozzászólás Szerző: fzrtaliga » 2020.10.27. 21:08

melinda.sarok írta:
2012.01.04. 09:24
Kérem! Valaki segítsen! Tényleg lehet számítani erre a terápiára, vagy csak felesleges pénzkidobás az egész? Két gyerekemnél is megállapították a túlhallást. A 13 éves kegyetlen nehezen boldogul az iskolában,hivatalosan figyelemzavaros, a kisebbik februárban lesz 6 éves, még mindig nehezen fogalmazza meg és mondja el a mondandóját. majdnem 4 évesen kezdett beszélni. Fejlesztést hivatalosan minimálisat kap, ezért szeretnék lépni valamerre.
Kedves Melinda, szia

Így 8 év távlatából az akkor 13 éves gyermekeddel hogyan boldogultál mostanáig? Mi volt hatásos megoldás?

Köszi, Csaba.
0 x