neofin írta:vaskalapos írta:
Nem kikuszoboli, hanem a fenti egyenlet szerint mukodik.
Hozzaadodik, kivonodik belole.
Ez szerintem ugyanaz. [ ha nagyobb a negatív hatás ..]
A tesztoszteron hamis negatív híte - lerontotta a tesztoszteron tényleges [ biológiai ] hatását.
vaskalapos írta:
Nem, a HP teszteknel (is) teljesen mindegy, hogy ki a teszt alanya, a helyes kiserlet az, hogy minden resztvevonek ugyanazt mondod, mind ugyanazt hiszi.
szerintem nem így működnek az emberek. és nem ugyanaz jön ki a kisérletben.
Lásd tesztoszteronos kisérlet.
Nem ugyanaz.
Ugy elemezd az adatokat, hogy megnezed, ha nincs hatoanyag es nincs hit, az alap. Ehhez viszonyithatod a (1) nincs hatoanyag de van hit hatasat, VAGY a (2) van hatoanyag, de nincs hit hatasat, eddig egy-egy valtozo volt kulon, es ezutan megnezheted a (3) van hatoanyag es van hit hatasat (ket valtozo egyszerre).
(1) esetben a 2 kategoria 12-rol 50-re nott, az a hit hatasa (hatoanyag nelkul)
(2) esetben a 2 kategoria 12-rol 10-re csokkent, ez a tesztoszteron hatasa (hit nelkul)
(3) esetben a 2 kategotria 12-rol 24-re nott (a hit novelte, a tesztoszteron csokkentette, a ket hatas osszeget latod)
Tovabbi osszehasolitasokat is tehetsz, es tobbi csoprtban is elvegezheted ezeket.
Tehat a hit noveli a 2 csoport letszamat, a tesztoszteron meg csokkenti.
ha mindketto jelen van egyszerre, akkor a ket hatas kombinacioja az eredmeny.
"Ez szerintem ugyanaz. [ ha nagyobb a negatív hatás ..]"
Talan mar latod, miert nem ugyanaz.
kiszamoltam ugy is, ahogy a cikkben elemeztek szerintem, osszegeztem a negy csoport pontjait.
0. nem hisz nem tesztoszt. 3.8
1. hisz, nem tesztoszt. 2.5
2. nem hisz, tesztoszt. 4.2
3. hisz, tesztoszt 3.4
A tesztoszteron a nem hivok pontszamat 0.4-gyel emelte, a hivok pontszamat 0.9-cel
(atlag=0.65)
A hit tesztoszteron nelkul 1.3 csokkenest okozott, a hit tesztoszteron mellett 0.8 csokkenest.
(atlag= -1.05)
A ketto egyutt (hit +tesztoszt.)
0.4 csokkenest.
Nezd mar! 0.65-1.05 = -0.4 en is meglepodtem, hogy ennyire pontosan additiv a ket hatas.
A gyogyszerkiserletnel nem kell, hogy minden egyen egyforman higgyen, csak az kell, hogy a gyogyszeres es placebo csoport ugyanannyi hivot es hitetlent tartalmazzon. Ezert veletlenszeruen kell a ket csoportot kepezni.
Ha a gyogyszernek van valami felismerheto hatasa (pl keseru, vagy szedulest okoz, stb) akkor azt is kontrollalni kell, kulonben a hit hatasa nem lesz kiszurve.
Mivel a HP keszitmenyeknel ilyen nincs, nincs semmi hatasuk, ezert ez nem problema, nem fog tudni rajonni az alany, hogy hatoanyag nelkuli, vagy hatoanyag nelkuli HP-s bogyot szopogat.
Nem kell misztifikalni a placebot, az nem tobb, mint egy objektiv osszehasonlitasi alap.