Krityó írta:Ma szóba került ez a téma és bizony, én nem hallottam még róla szakavatott véleményeket. (Ha jól emlékszem, az egyetemen sem tanultunk róla...

! )Érdekelne, mit gondoltok róla?
Vajon a törött lábra (gipszre) fekvő macska dorombolása érzékelhetően segít(het)i-e a csontok regenerációját?
Idevágó cikkeket nem nagyon találtam, a National Geographic-ban van egy, meg majdnem minden erre hivatkozik utána, de a pubmeden nem volt elérhető anyag...
Nagyon furcsan hangzik, de talan van nemi eloszele (nem mondom, hogy alapja).
Svedul tudok elonyben:
[Purr as a cat--and avoid osteoporosis]
PMID:14650039
Purr-tenance and physiology.
PMID: 1351557
Itt azt irjak, hogy 25-35 Hz (alacsony) frekvenciaval dorombolnak a macskak. Az egyes dorombolasok kozott (burst-ok kozott) akar 150-200 Hz-enkent bekovetkezo szunet lehet. Az idegrendszeruk generalja a dorombolast, de a kepzese nem a az emberi hangadashoz hasonlatos, hanem inkabb gegeizomzat remegesekent ertelmezheto (muscular tremor). Az izom osszehuzodasanak (inkabb rangasanak) es elernyedesenek frekvenciaja akar 400 Hz is lehet.
Talan az adott frekvencian torteno rezgessel lehet kapcsolatos a csontok regeneralodasa. (???)
Olyasmirol hallottam, hogy az autista gyerekeket konnyebben lehet "megnyitni" es nemi kommunikaciora birni, ha kozben macskat simogatnak (vagy valami mas allatot, kutya, lo vagy delfin).