@mimindannyian (52282):
Az utóbbi időkben már én sem nagyon állok le velük vitázni. Mostanában már csak úgy szokott zajlani, hogy ha leírnak egy hülyeséget, akkor azt helyesbítem, kijavítom, hogy nehogy komolyan vegyék a hülyeségeket olyanok, akiket érdekel a téma, de viszont nem elég jártasak benne, aztán ha válaszol rá valamit, ami nem pusztán személyeskedés, meg fröcsögés (ez majdnem olyan ritka, mint a közmondásos albínó holló), és látom, hogy nem csak kötözködni akar, akkor válaszolok neki.
De abba már bele untam, hogy olyan általános iskolai szintű infókat írjak le minden alkalommal, mint hogy mi a különbség a törzsfejlődés és az egyed fejlődés között (eleinte engem is meglepett, de sokan nem tudják, és keverik a kettőt, egyszer pl egy evangélikus "lelkésznőt" hajtottam el a búsba mérgesen, mert minden áron beakarta nekem magyarázni, hogy az egyedfejlődésen keresztül működik "szerintünk" az evolúció), vagy hogy miért nem véletlen(szerű) a természetes szelekció, és hasonlók.
Ha bele is megyek még egy-egy "beszélgetésbe", az első kérdéseim (elég sűrűn a legelső) között van, hogy "szerinte mi az az evolúció?", és írja le a saját szavaival, hogy mi az amit tud róla (külön kikötve, hogy nem az érdekel, hogy mit talál hirtelenjében a neten róla).
Erre a kérdésre csak elvétve kaptam korrekt választ. Három ujjam sok lenne, ha meg akarnám számolni hányszor.
Túlnyomó többségben úgy csinálnak első körben (némelyik második és harmadik, esetenként sokadik körben is), mintha fel sem tettem volna a kérdést. Majd mikor már erre nincs lehetőségük, sértett személyeskedés a reakciójuk, vagy a képembe vágják, hogy nézzem meg a google-ban, ha nem tudom, de ne őket kérdezzem. Gondolom azért, mert azt hiszik, hogy annyira hülyének tartom őket, hogy fogalmuk nincs mit szidnak, amit többnyire igazolnak is.
Aztán a maradék meg általában idejét múlt, vagy eleve hibás definíciót ad. Egy ürge az iwiw-en aki "félkreacionista", pl. megrögzött lamarckista, és a darwini evolúciót teljesen elveti. Bár az benne legalább becsülendő, hogy tényleg tudja mi az evolúció, kellően tisztában van mindennel, és ő nem is azt tagadja, hogy van és működik, hanem a magyarázatát, mert szerinte az evolúció célirányos, és az egyedek tudatosan képesek befolyásolni nem csak azt, hogy milyen mutációkat adjanak tovább, de még azt is, hogy milyen mutációik legyenek. Csak arra nem válaszol soha, hogy hogyan teszik ezeket...
Ezen az emberen kívül talán egy antievolúcionista volt aki tényleg tudta is mi az az evolúció. A többi meg.... Halvány lilájuk nem volt arról, hogy mi a szöszről hadoválnak, és mit tagadnak, csak elhiszik a kreás agymenéseket, mert jól esik a drága pici lelkecskéjüknek, és a felsőbbrendűségi komplexusuknak, hogy valami izé az ő végtelen unalmában elkezdett varázsolgatni.... és lettek ők....
Ha ízlésekről nincs sok értelme vitázni, akkor hitekkel szemben teljesen haszontalan.
Ez általában igaz. De szerencsére nem mindig. Egy ismerősöm megszállott biblia bújó, és Hovind rajongó volt, és mivel tudta, hogy mennyire oda vagyok az evolúció elméletért (ő mondta így), rendszeresen Hovind videókkal és írásokkal traktált, hogy cáfoljam az állításait. Erről az ürgéről szerintem érdemes tudni, hogy imádta a bibliai özönvíz mesére alapozni a teóriáit, így nem volt nehéz cáfolni, tekintve, hogy az özönvízhez az egész belső Naprendszerben nincs elég víz.

Jelenleg ő most ott tart, hogy közelebb jár az ateizmushoz, mint bármi máshoz, és szégyenli, hogy ennyire bedőlt a kreásoknak. Szóval azért van remény, mert vannak akik észhez téríthetőek, én legalább 3 kreásról tudok, akit észhez lehetett téríteni. Az egyiket én térítettem észhez.
Ott egyből tettenérhető a tudománytalanság, sumákolás, ha valaki kivonul a vitából, nem válaszol, mellébeszél, vitába se bocsátkozik, terel.
Igen, ezek a bevett "taktikáik". Nekem meg az, hogy ha nem válaszolnak, akkor újra és újra és újra benyomom nekik ugyanazt a kérdést, amíg nem válaszolnak, vagy le nem lépnek.

Mindig bejön, mert vagy válaszolnak hosszú terelés után, vagy lelépnek.

Bár csak az esetek 30-40%-ában válaszolnak lelépés helyett... De a válaszaikat többnyire heves személyeskedéssel fűszerezik...