Tudnál ilyen visszafordulásra is példát írni?
3.
Veszély azonosítása:
F: könnyen gyulladó
ALUMINUM POWDER
...
Label Hazard Warning:
WARNING! FLAMMABLE SOLID. DUST MAY FORM FLAMMABLE OR EXPLOSIVE MIXTURE WITH AIR, ESPECIALLY WHEN DAMP. HARMFUL IF INHALED. CAUSES IRRITATION TO EYES AND RESPIRATORY TRACT. MAY AFFECT LUNGS. MAY CAUSE SKIN IRRITATION.
Label Precautions:
Keep away from heat, sparks and flame.
égéstermék jelenléte visszafordítja az égés folyamatát
Gondolom alumíniumot és oxigént akartál írni. Viszont ha az oxid-réteg nem az oxigént blokkolja, hanem energiát von el átalakulásával, akkor az aluminium oxid a 3. égésfeltételt befolyásolja, azaz a hőmérsékletet csökkentve a gyulladási hőmérséklet alá kerülhet az anyag. Így már megint nincs szükség a 4. feltételedre.alumínium oxid is az égés hőmérsékletén részben visszabomlik alumínium-oxidra és oxigénre
Pounderstibbons iskolázása helyett inkább legyél alaposabb.Abban igazad van, hogy sok feltételt ide lehetne még venni, de ezek csak teoretikusan köthetők a folyamathoz. Az égéstermék eltávozása vagy helyben maradása pedig direkt módon része a folyamatnak.
Az égéstermékkel elve definiálsz egy folyamatot, ami nem csak az égés leállásában, de az elindulásában is kaphat szerepet. Ezzel pedig már nem 4 feltételed lesz.Persze ennyi erővel azt is mondhatnád, hogy a sokadik feltétel bármi lehet. Nem. Az égésnek ez a négy feltétele van. Bármelyik nem teljesül, akkor nincs égés, legfeljebb egyetlen atom oxidációja, amit viszont nem nevezünk égésnek.
LOOOOLNos, bevallom, hogy úgy lettem kémia tanár, hogy korábban vegyészként végeztem
És az az igazság, hogy a kémiai reakciók elsöprő többségére igaz az, hogy ha a reakciótermék nem távozik el, akkor megállítja, ill. visszafordítja a reakciót.
Ezért hal meg hazánkban majdnem minden évben közel száz ember, mert nem távozik az égéstermék teljesen és részben visszafordul az égés.
Ennek elkerülésére pedig valóban jobb lenne, ha az égésnek mind a négy feltétele mindenki számára alaptörvény lenne.
Pedig a gyújtóforrás és a hőmérséklet két különböző fogalom a tűz esetében.gyújtóforrás nehezen elkülöníthető számomra a hőmérséklettől).
@Gézoo (14077):
Sajnos rossz a válaszod. A gyujtó forrás és a gyújtási hőmérséklet ugyanazon, azaz a 3. feltétel.
De mi az égés 4. feltétele?
Úgy érzem a hozzászólásaidban van némi önellentmondás...@Gézoo (14232)
Ha ez a mérleg deficites mert túl nagy sebességű az energia elvonás az energia képződés sebességéhez viszonyítva, akkor a lehűtő hatása leállítja az égést.
Szerintem ez a négy feltétel korrekt és amit beeröltettél ötödiknek, az égéstermék folyamatos eltávolítását, az nem kicsit erőltetett. Szvsz, ebben az esetben feltételnek kellene még megnevezni az éghető anyag folyamatos utánpótlását, égés táplálásához megfelelő állapotban, az oxigén folyamatos utánpótlását, természetesen ezeket még megfelelő arány-értékek között kell tartani, illetve az oxigén betáplálás sebességét is úgy kell meghatározni, hogy ne oltsa ki a lángot és számtalan egyéb erőltetett paramétert lehet még ide pakolászni.Az égéshez (és így a tőzhöz is) 3+1 feltétel együttes megléte szükséges:
1. éghető anyag,
2. oxigén,
3. gyulladási hımérséklet,
4. gyújtóforrás.
Így van, bizony! Egyetértünk!"az égéstermék folyamatos eltávolítását, az nem kicsit erőltetett. Szvsz, ebben az esetben feltételnek kellene még megnevezni az éghető anyag folyamatos utánpótlását, égés táplálásához megfelelő állapotban, az oxigén folyamatos utánpótlását, természetesen ezeket még megfelelő arány-értékek között kell tartani, illetve az oxigén betáplálás sebességét is úgy kell meghatározni, hogy ne oltsa ki a lángot és számtalan egyéb erőltetett paramétert lehet még ide pakolászni."
Hát ez elég sovány. De előtted a lehetőség, hogy belinkeld hol olvasható ez a negyedik égési feltétel. Linkelni tudsz, scannelni tudsz, hajrá.Megértem a csodálkozásodat. Sőt! Mindazok csodálkozását is, akik a régi tankönyveket nem találva a "NET-en", szintén úgy vannak vele, hogy: "Ami nincs a "NET-en" az már nem is létezik!"
Pedig sok esetben csak a keresés nem volt eléggé alapos, vagy csupán nem a megfelelő keresési feltételeket adtad meg.
De igaz az is, hogy valóban sok-sok forrás (irodalom) egyszerűen még nincs fent a "NET-en" teljes terjedelmében.
...
Honnan vettem? A tankönyvekből.
Olyannak nézel ki, aki felett már eléggé eljárjon az idő ahhoz, hogy ne emlékezzen pontosan arra amit olvasott, viszont még kellően nagy magabiztossággal tudja hirdetni azt amit már félig elfelejtett, vagy akár félig se értett meg sose.(lásd itteni és szinte bármely más topikban kifejtett tevékenységedet és azokra született reakciókat)Miért? Úgy nézek én ki, mint aki ilyen alapvető fogalmat "a kisujjából ki tudna szopni"?
Oda pont azt írtad, hogy NEM vicces. Ennyit a memóriádról.A megfogalmazásaidra, ( mint a kályhában vagy hősugárzóban nem lakó emberkék említése, ) értettem a "vicces" jelzőt.
Értelmezheted így is, de félrevezető, mert egy gázfelhőt begyújthatok egy acélkalapácssal, egy piezo-elektromos szikráztatóval, egy sztatikusan feltöltött műanyagdarab szikrájával (rb-S zónaban végzett munkánál ezért kötelező, hogy a munkaruha és a szerszámok ennek megfelelően ne okozhassák gyújtószikra képződését), egy nem RB-s notebookkal, mobiltelefonnal és egyéb eszközökkel is ahol csekély a hőhatás.Gyújtóforrással az a bajom, hogy az én értelmezésemben az egy (lokális) hőmérséklet-emelkedés
Ez nem a preferenciám. Munkaköri feltétel nálam a tűzvédelmi szakvizsga megléte.Ő a gyújtóforrást preferálja negyediknek.
Előtte beidéztem a négy feltételt, amire hivatkoztam korrektként. Az, hogy tíz sort nem tudsz egyben végigolvasni az igen sajnálatos...És figyelmen kívül hagyta, Majd úgy folytatta, hogy "Szerintem ez a négy feltétel korrekt és amit" - és nem olvastam tovább.
Mint az előbbi hozzászólásomban.Hiszen ha a hőmérleget értette, akkor nem különíthette el a gyújtóforrást az általa okozott hőhatástól.
Nem is szándékozom túlzottan érteni miket tartasz feltételeknek.Tévedtem, bocs. Még most sem érti az égés feltételeit.
http://www.netlexikon.hu/cimszo/oxiliquitCukor valóban meggyújtható cigaretta hamu segítségével.
Ennek az oka, a két reakció ellentétes irányú hatása a termikus egyensúlyra.t (C°) = 500 600 700 800 882 900 1000
p (Hgmm=0,15 3,3 31,4 208 760 992 3575
El vagy tévedve.Kedves Caspi! Ne hadakozzunk.
Olvasni felejtettél el vagy a Cavintont reggel?Sajnálom, hogy nem látjátok be azt, hogy ha az égéstermék nem távozik, akkor az égés nem történhet meg.
Szerintem ez a négy feltétel korrekt és amit beeröltettél ötödiknek, az égéstermék folyamatos eltávolítását, az nem kicsit erőltetett. Szvsz, ebben az esetben feltételnek kellene még megnevezni az éghető anyag folyamatos utánpótlását, égés táplálásához megfelelő állapotban, az oxigén folyamatos utánpótlását, természetesen ezeket még megfelelő arány-értékek között kell tartani, illetve az oxigén betáplálás sebességét is úgy kell meghatározni, hogy ne oltsa ki a lángot és számtalan egyéb erőltetett paramétert lehet még ide pakolászni.
Nem tudsz értelmesen érvelni, fogalmad nincsen a kultúrált vitához és fogalmad sincsen azokról a területekről, amikben önkényesen szakértőnek nevezted ki magad. Ezt tényleg nem lehet tovább ragozni.Ezen tényleg nincs mit ragozni.