Tamás !
Csodálom a türelmed és kitartásod, GRATULA

Ennek mi értelme van ebben a formában?Egy hűtött vékony csőben, kapillárisban áramló ideális gáz, ami egy ferde vonal a P-V-n, ami sűrűsödést jelent áramlás közben.
Elfogadod a ferde vonalat?
Miért izgalmas a hőcserélőkön a nyomásesés?A kondenzátorok a P-V-n egyébként jobbról balra ható közel vizszintes vonalnak felelnek meg. Azért vizszintesek, mert olyan vastag csövek, hogy alig van nyomásesés csak sűrűsödés.
Az én bizonyítási példámon annyi a különbség, hogy vékony a kondenzátor, ezért nagy a nyomásesés.
Azt hittem belattad, hogy nem igaz.A megértés egy lépcsőfoka. Más értelme nincs. A szükséges ferde vonal elérése egy eszközzel. Idáig még csak a kapilláris csővel.
Ezt kéne először elfogadni.
"(P1*V1)/T1=(P2*V2)/T2 szerint az, hogy a terfogat V novekszik, vagy csokken, vagy valtozatlan marad, az attol fugg, hogy a nyomas es a homerseklet hogyan valtoznak."
Lényegében igen.
Nyilván a "P" nek csökkennie kell. Hiszen ha nincs nyomásesés akkor nincs áramlás se. Az hogy a "V" nő vagy csökken az attól függ mennyivel csökken a T. Ha kevéssé akkor növekszik a "V", ha eléggé van hűtve, akkor meg csökken a "V".
Ahhoz, hogy vonalat (egyenest, vagy gorbet) rajzolhass, robb ponton, sok ponton ismerned kell a parameterek erteket."Irtam mar, ne vonalakban gondolkozz, hanem parameterekben. Nyomas, terfogat, homerseklet..."
Nem tudom ezt miért írod. A vonalak egy állapotváltozást szemléltetnek. Jelen esetben a kapillárisban való állapotváltozást. A kapilláris cső hosszának közepe a vonal közepének felel meg. Minden ilyen körfolyamatnál állapotgörbék, vonalak vannak.
Igen, ahol kívülről hűtöd, ami egy igen energiaigényes és általában rossz hatásfokú folyamat.Azért, mert olyan folyamat ahol nyomásesés közben térfogat csökkenés van.
Értékelném, ha hozzátennéd, hogy a ferde vonalat milyen diagramban értelmezed.Tehát most a ferde vonalnál vagyunk. Ezt kéne belátni. Caspi is mondta, mivel ő légtechnikák körül legyeskedik, hogy a kondenzátorban is sűrűsödik és közben nyomásesés van. Tehát a ferde vonal egy ilyen eszközben létezik.
Remélem érzed, hogy ez erősen sarkított példa, de ettől függetlenül feltételezhetjük.Van egy melegebb CO2 tartályunk a magasban. Mondjuk 100 méter magasan, 20 fokos. A gáztartály alján van egy csap és ahhoz csatlakozik a cső, amit erősen hűtünk. A cső másik végén jóval lentebb van egy másik jól szigetelt tartály amiben vákuum van. Kinyitjuk a csapot és a forró gáz áramlik, majd fokozatosan összesűrűsödik, lekondenzál, a ferde vonal szerinti állapotváltozás történik a csőben. Majd lejjebb jutva a CO2 megfagy és valamilyen szilárd állapot szerint potyog ki. Tehát a hűtés mértékével tudunk játszani, hogy előbb vagy később váljon folyadékká illetve szilárddá. Ha gyengén hűtenénk gáz jönne ki, ami nem jó.
Csak áramlási sebességet, vagy az áramló közeg dinamikus nyomását kell mérni. Ha ismered a kiáramló gáz tömegáramát, onnantól egyszerű a számítás.A térfogat mérésére nincs ötletem.
Persze, igen, de nem egy egyenes vonal menten, hanem fogalmunk sincs, hogy hogyan. Ha egyszer nem tudjuk, hogy hogyan valtzoiki a cso menten, akkor nem rajzolhatsz egyenes vonalat.Telerakhatjuk a függőleges cső falát, hőmérőkkel, nyomásmérőkkel. Kiad egy pontsort. A térfogat mérésére nincs ötletem. De ha szilárdként potyog ki akkor én elfogadom, hogy csökkent a térfogat is.
Te?
Atszerkesztettem, pontositottam, kigyomlaltam a felesleges reszeket, es hozzatettem ami hianyzott:Van egy melegebb CO2 tartályunk a magasban. Mondjuk 100 méter magasan, 20 fokos. A gáztartály alján van egy csap és ahhoz csatlakozik a cső, amit erősen hűtünk. A cső másik végén jóval lentebb van egy másik jól szigetelt tartály amiben vákuum van. Kinyitjuk a csapot és a forró gáz áramlik, majd fokozatosan összesűrűsödik, lekondenzál, a ferde vonal szerinti állapotváltozás történik a csőben. Majd lejjebb jutva a CO2 megfagy és valamilyen szilárd állapot szerint potyog ki. Tehát a hűtés mértékével tudunk játszani, hogy előbb vagy később váljon folyadékká illetve szilárddá. Ha gyengén hűtenénk gáz jönne ki, ami nem jó.
Atveres volt. Kondicionalas, de nem jott be. Sot, nagyon jol mutatja, hol van az eb elhantova."Eddig arrol volt szo, hogy hutod a csovet, a csoben a gazt. OK"
Az egy helyettesítő kép volt arra vonatkozólag, hogy lássátok a gáz állapotváltozását.
Ez a tevedesed, hogy hutest el lehet erni mechanikai munka vegeztetesevel. Nem lehet. Az elobb leirtam a ket hengert, a dugattyusat es a dugattyu nelkulit. Az egyikben tortenik munkavegzes, a masikban nem. Megis, ott egyetertunk, hogy a homerseklet ugyanaz lesz."Mosthirtelenazt allitod, hogy hutes nelkul is ugyanugy lehul a gaz. Ez nem OK."
Nem hirtelen. De hűtés helyett cserébe ott a munka.
És mind a kettő egyaránt entalpia kivonás a gázból.
A mozgasi energia rovarasara vegez munkat. A gaz aramlik. Amikor munkat vegez, lelassul az aramlasa. De nem hul le.Semmi másból nem leget energiát kivonni csak a gázból. És ha az törvényszerűen mechanikai munka formájában megjelenik az csak a csak és kizárólag a gáz belső energiájának rovására. Nincs más.
Sokan megtettek, de te is megteheted.Épp ideje lenne kísérletileg valahogy ellenőrizni.
Ha nem hutod a csovedet, abban is tagul a gaz, ahogy a magasabb nyomasu helyrol alacsonyabb nyomasu hely iranyaba aramlik.A dugattyú tágulást kapcsol törvényszerűen a gázhoz.
Lelassul az aramlasa. [utazo alatt aramlot ertettel, gondolom]Hallgatlak, szerinted mi történik az utazó munkát végző gázzal?
Igen. De ezt a folyamatot a két tartály közötti nyomáskülönbség fogja hajtani addig, amíg a tartályok között ki nem alakul az egyensúlyi nyomás. Gyakorlatilag a nagy nyomású gáz nyomási enegiáját alakítjuk át ezzel munkává, mint az ipari pneumatikus rendszerekről működő fúrógépek és egyéb eszközök, ahol a nagy nyomású tartály a pneumatikus rendszer, a kis nyomású "tartály" a környezet.Most jön az, hogy a futószalagunkat már nem hűtjük és hagyjuk, hogy a gáz nyomása hajtsa és egy kint lévő gépet működtessen. Mivel a fogak között nyomáskülönbség van az erő a mozgáshoz megvan. Ha az erő megvan és lehetővé tesszük az elmozdulást máris munkát nyerünk.
Mit értesz a "fix entalpia" alatt?Ha egy belépő gáznak van egy fix entalpiája, mikor kilép akkor is. Tehát a belépő és kilépő entalpia közt van egy fix max különbség.
A vákuumnak nincs hőmérséklete. Teszem azt az "űr hőmérséklete" például emlékeim szerint 3K° körül van, de ez nem azt jelenti, hogy ez a vákuumhoz lenne rendelve.Ha a gáz közel a vákuum hőmérsékletére és nyomására jut vagy nagyon alacsony hőmérsékletre akkor már nem sokat lehet belőle kivonni.
Nem.Tehát ha egy csőben a vákuum felé áramló gázból munkával entalpiát vonunk ki, akkor ugyanazt érjük el, mintha kívülről hűtenénk.
De ez csak két feltétellel működik:Ha elég hosszú a vákuum felé haladó futószalagunk teljesen mindegy, hogy milyen gyorsan adja le a munkát a futószalagnak előbb utóbb a gáz egy azon utazó szilárd por lesz.
Ez nem túl szerencsés megfogalmazás. Ennyi erővel mondhatom azt, hogy az olcsó fűtés az, amikor a hideget folyamatosan kivonom az épületekből.Hiszen ha egy kezdő fix entalpiából mindig csak kivonunk az elfogy, azaz felhasználhatatlan.
Minden "atomnak" csak négy paramétere van. x, y pozíció és vx, vy sebesség. Tehát a rendszerben nincs se hőmérséklet se áramlási sebesség külön belerakva.
Ha most azt modellezem ezen, hogy a falon való hütést alkalmazok, akkor minden a falnak való ütközéskor, mind az Vx, Vy komponensből levonok egy picit.
Elég sarkos rendszer az, amin nem értelmezel hőmérsékletet. Cserébe ennek semmi köze nem lesz a valós rendszerekenk és természetesen a hűtés és a lehülés sem lesz értelmezhető ezen a rendszeren belül.Itt is más a két fog oldalon az össz "nyomás" Tehát a távolodó fogakon való ütközések eredőben ugyanolyan kivonnódást okoznak a VX,VY komponensekből, mint az előző hűtés.
Szerintem ezt ne entalpiának nevezzük. Mert ugyan szórakoztató lenne vitatkozni a rendőrökkel, hogy a megengedett entalpia alatt, vagy felett haladtam-e az autómmal az autópályán, de a mérnöki tudományokban határozottan nem ezt a fogalmat nevezzük entalpiának. (ideális, súrlódásmentes közeg esetén ez lesz az áramlási sebesség)Tehát beáramlik balról a virtuális gáz. Mondjuk 100db másodpercenkét, fix átlagsebességgel. Ezeknek a sebességeknek a négyzetének az összegét nevezzük a rendszer entalpiájának most. Ez egy fix szám.
Ha ezt nevezed entalpianak, akkor bajban vagy, ez nem az amit fizika, a termodinamika annak nevez, igy nem hasznalhatod a fizika kepleteit, grafionjait, mert azok nem erre vonatkoznak!Tehát beáramlik balról a virtuális gáz. Mondjuk 100db másodpercenkét, fix átlagsebességgel. Ezeknek a sebességeknek a négyzetének az összegét nevezzük a rendszer entalpiájának most.