Válasz „Rigel” 83 732-es számú jegyzetére.
„Rigel” Uram!
Ha óvodás szintű volt, ha nem a témanyitó megszólalásom, akkor is sokkal kevésbé volt „primitív”, mint az a fantazmagória, ami szerint valaha is lehetséges volna – bármi metodikával is –, úgymond „sűríteni”, illetve „tágítani” a teret a warp-hajtás megvalósulása érdekében! Ilyesmit ugyanis csakis miazmás elméletek bugyuta kiagyalói állíthatnak!...
A tér – a végtelen, és örök időktől létező, végtelen időkön át el nem múló energiatér, melyben jelenlegi univerzumunk (s benne a Tejútrendszer a Nap bolygórendszerével együttesen!) is „úszik” – NEM „KONTRAKTÁLHATÓ” (nem „sűríthető”), de még csak NEM IS „EXPANDÁLHATÓ” (nem „tágítható”), hiszen az a tér HATÁRTALAN ÉS VÉGTELEN! NINCS HOVÁ TÁGULNIA, illetve NINCS HOVÁ SŰRŰSÖDNIE, mert az maga az öröktől fogva létező, határtalan (másként: határolhatatlan, avagy egy és oszthatatlan egészben összpontosuló) egyetemesség! (Figyelem! E kijelentésemnek az égvilágon semmi köze az istenhithez!)
Ha ugyanis lehetséges volna a tér (mint „hordozó közeg”) sűríthetősége, vagy tágíthatósága, akkor az első esetben a Mindenség egy adott pontján (és ez alatt most NEM a szokványos értelemben vett univerzumot, hanem a kifejtésem szerinti végtelen teret értem) lokális „tér-hiány” – értsd: ABSZOLÚT (de tényleg abszolút!) ÜRESSÉG (másként: tér-nélküliség) –, míg ellenkező esetben lokális „tér-többlet” – TÉR EXTRA (másként: tér-felesleg) – keletkezhetne! Ám sem az egyik, sem a másik „következmény” nem lehetséges, hisz’ csak bele kell gondolni (na jó, formális logikával kell[ene] belegondolni…), a végtelenből nem lehet annyit „átcsoportosítani” (elvenni), hogy a végtelen egyik lokalitásában előbb-utóbb semmi se maradjon! Míg megfordítva: a végtelenhez nem lehetséges annyit hozzá tenni, hogy a végtelen egyik lokalitásában előbb-utóbb több legyen, mint végtelen!
(Csak zárójelesen, de az előbbiből egyenesen következőleg: az a hipotézis, ami szerint az ú. n. „Nagy Bumm”-ot egyfajta lokális „tér-fluktuáció” előzte volna meg, ugyancsak súlyos blődség!...)
Mielőtt most „Rigel”, avagy másvalaki abba kötne bele, hogy miként képezheti részét egy véges Univerzum a végtelen energiatérnek, álljon itt két magyarázat.
Az elsőt Murguly György: „Az idő nem múlik” – Albert Einstein speciális relativitáselméletének cáfolata c. könyve „ihlette”.
Murguly azt vázolja említett könyvében, hogy a Mindenség csak egyfajta „TERMÉKE” a végtelen és örök időktől fogva létező energiatérnek!
Azt is állítja továbbá, hogy a mindenkori világegyetem a végtelen energiatér FÁZISÁTALAKULÁSAKÉNT jön létre (mint amilyen például a víznek jéggé kristályosodási folyamata, és megfordítva, illetve egy gáz-halmazállapotú anyag-konglomerátumnak folyékonnyá válása vagy szilárd halmazállapotúvá tömörülése, és megfordítva), és a keletkezett világegyetem SOHASEM TÖLTHETI KI AZ EGÉSZ VÉGTELEN ENERGIATERET, annak csak részét képezi, tehát NEM AZ ANYAGI UNIVERZUM VÉGTELEN, csak az őt is tartalmazó „közeg”, vagyis a végtelen energiatér!
A mindenkori világegyetemek pedig megszületnek, léteznek, majd elmúlnak, és bizony könnyen meglehet, hogy a végtelen energiatér két olyan „életszakasza” között, amelyben világegyetemet „szül”, olyan felfoghatatlan mértékű „idő” telik el, ami akár milliárdszor-milliárdszor-millárd világegyetem létezési idejénél is milliárdszor-milliárdszor-millárdszor több! És egyáltalán nem biztos, hogy egy adott időben létező univerzumban élet is kialakul. Az értelmes életről, az UFO-król meg az ESV-kről már nem is beszélve…
A második magyarázatom egyfajta hasonlat: Nos, mint minden hasonlat, ez is sántít kissé, ámde azért lesz annyira találó,
hogy akár egy értelmes 6 éves gyerek is képes legyen felfogni…
Tehát: adva van a világóceán, amit most – a hasonlat kedvéért – tekintsünk úgy, mint ha a végtelen és örök időktől fogva létező energiatér volna. Megvan? El lehet képzelni? El…
Most pedig képzeljétek el, hogy a mi Univerzumunk egy a környezeténél jóval melegebb áramlási övezet az óceánban (mondjuk, a Golf-áramlat az Atlanti-Óceánban) – egyfajta „folyó” az óceánban! El lehet képzelni? El…
Kérdem én: kimondható-e, hogy az az áramlat folyamatosan „belehígul” s egyúttal folyamatosan bele is „enyészik” az Atlanti-Óceánba (a világóceán egy „nagyobbacska” szegmentumába?) Igen! Ki lehet mondani.
Maga a világóceán – ami itt most a végtelen energiatér allegóriája – azonban nem „kontraktálható”, és nem is „expandálható”! Mert hiszen a „kontrakcióhoz” vagy A TELJES EGÉSZET „ÁTÖLELŐ” KÜLSŐ „nyomásra” – a végtelen energiatér egészét „átölelő” külső nyomásra (eme „nyomást” biztosító energiára) –, illetve, ha a tér egy lokalitását kívánnánk „sűríteni”, akkor a lokalitáson KÍVÜLI térnek a „sűrítés” alá vett részbe történő „BEHATOLÁSA” megakadályozására volna szükség! Azonban mindkettő lehetetlen! Még a feltételezett ú.n. „negatív energiával” is lehetetlen volna… Ugyanis mindkét esetben egy VÉGTELEN ellenállással – helyesebben inkább: végtelen jelenléttel – bíró „valamit” (a végtelen energiateret) kellene úgymond, „legyűrni”!
A tér „expandálása” tekintetében pedig az a helyzet, hogy vagy A TELJES EGÉSZET „SZÉTNYOMÓ” BELSŐ ENERGIÁRA, illetve ha a tér egy lokalitását kívánnánk „kitágítani”, akkor a lokalitáson KÍVÜLI tér „ELLENÁLLÁSÁT” legyűrő (végtelen nagyságú!) energiára volna szükség! Ám ez is – a „tértágítás” is – színtiszta lehetetlenség!
A mindenség tere tehát még lokálisan sem sűríthető, és nem is tágítható, legfeljebb „hajlítható” – ha és egyáltalán…
Egy kis kitérő – „pihenésképpen”…
Murguly azt is állítja: A MULTIVERZUM-TEÓRIA IS HAMIS! Vagyis CSAK EGYETLEN LÉTEZŐ UNIVERZUM VAN – mindenkoron!
Csak egyetlen univerzum van tehát, amely ugyanakkor, ha mégoly’ felfoghatatlanul kolosszális méretű is, mégiscsak egy KÖRÜLHATÁROLHATÓ RÉSZE az öröktől fogva létező, örök időkön át fennmaradó végtelen energiatérnek! Azonban a mindenkori aktuális univerzumok nem léteztek örök időktől fogva, legfeljebb csak MEGSZÁMLÁLHATATLAN SZÁMOSSÁGÚ létezésben születtek már meg a végtelen időben, a végtelen energiatérben!
Ámde ezt az univerzumot „Ezt a kozmoszt, amely ugyanaz mindenkinek, sem isten, sem ember – nem alkotta senki, hanem volt mindig és van és lesz örökké élő tűz, amely fellobban mértékre és kialszik mértékre.”, ahogyan Herakleitosz már leírta, nagyjából úgy 2600 évvel ezelőtt!…
Más. Avagy nem…
Kedves „Rigel”! A magvasan tömör véleményem az úgynevezett (a világmindenségben sztem nem létező) „féreglyukakról”:
„Szeretném én látni azt a mosó-centrifugát, amibe ha a 9. emeleten belehajítok egy pár koszos zoknit, akkor az három háztömbbel odébb, a földszinten jelenik meg – mondjuk 2 nappal korábban, párba állítva és tisztán!...”
– Vulpes „Scepticus” Optimus Prætor
A „féreglyukak” („féregjáratok”) „elmélete” még az én – szerintem logikus, és igen lényeglátó – témanyitómnál is sokkal nagyobb mértékű – óvodás-jellegű – „teória”!... Hogy miért is? Nos, a választ már leírtam, éspedig egyrészt a 83 723-as jegyzetemben, továbbá a 83 725-ös számú jegyzetemben is érintettem a dolgot. (Igaz, ez utóbbi inkább már az n-dimenziós terek valós létezése elméletének, valamint a (már elavult) (szuper)húr-elméletnek a szamárságára utal. Azokban a jegyzetekben pedig KÉRLELHETELEN VASLOGIKÁVAL FELÉPÍTETT CÁFOLATOK vannak! Éppen a történelem – jelenlegi Univerzumunk zavartalan (a jegyzetben sorolt zavaroktól mentes) történelme – a bizonyság arra, hogy – sajna’ – ebben a vonatkozásban (is) én vagyok helyes állásponton…
De azért
ÜNNEPÉLYESEN KIJELENTEM!: Ha a még hátralévő életemben (áprilisban töltöttem a 60-at, és nincs aggodalomra okot adó egészségügyi problémám, úgyhogy, ha nem üt el a hajókötél, nem lő le egy bérgyilkos, illetve nem kerülök az Iszlám Állam feketelistájára, elélhetek még, akár 30-35 évig is), szóval, ha a hátralévő életemben sikerül a tudományos világnak – CÁFOLHATATLAN – bizonyítékokkal előállnia, egyrészt a „féreglyukak” létezése eszméje helytállósága (akár csak egyetlen, az univerzumunkban létező „féreglyuk” létezése) vonatkozásában, másrészt az n-dimenziós terek valós létezése vonatkozásában az univerzumban (Figyelem! Nem fejgőzős „mátemátikusok” papírra vetett elmejátékaiban!), akkor én – akár 93 évesen is! –
RÁKLÉPÉSES LAPOSKÚSZÁSBAN FELMÁSZOM A CSOMOLUNGMÁRA – HATSZOR!