Szilágyi András írta:vaskalapos írta:
A MERES HIBAJA (STANDARD DEVIACIO, sd) 2
Magyarul 5.5+/-2 all szemben 4.5+/-2 vel
Szerintem ez a kiserleti hiban belul azonos.
Átlagok összehasonlításánál nem az SD-t, hanem az SE-t kell figyelembe venni, ami SD osztva az elemszám négyzetgyökével, vagyis ebben az esetben sqrt(48)=6,92-vel.
Tehát az átlagok standard hibája kb. 2/7 = 0.29.
Magyarán 5,5+/-0,29 áll szemben 4,5+/-0.29-cel.
Bizonyara igazad van, es a cikknek is igaza van, a 10
-45 higitasnak van statisztikailag kibuveszkedheto hatasa.
Fenntartom, hogy valodi hatasa nincs, a SD azt mutatja meg, hogy az egyes meresek atlagosan mennyire ternek el az atlagtol.
atlag=5 SD=2 nekem azt mondja, hogy a konkret meresek tobb mint 2-vel is eltertek, atlagosan 2-vel tertek el.
Ha az elemszam negyzetgyoke helyett az evszammal osztjuk, a kulonbseg meg kisebb lesz.
Ha raadasul, mint a pszi kutatasban, elhanyagoljuk azokat az eseteket, amikor nem az elvart eredmeny jon ki, akkor valoban nagyon jo bizonyitekot lehet gyartani. Barmire. Meg az ellenkezojere is.
Tisztazzuk: szerinted a cikkben leirt adatok alapjan a 10
-45 higitasu arzenvegyulet valoban gyogyitja az arzenmergezest?
100-bol 10 beteg hal meg vagy 8 beteg hal meg atlagosan (kezeletlen ill. HP kezelt).
Az egyes meresekben ezek a szamok +/- 4 halallal kulonboznek (van, hogy 6, van, hogy 14 halott van a kezeletlenek es 6 tol 12 kozotti a halottak szama a kezeltek kozott.
Nekem ez nem kulonbseg. Szerinted es Statisztika egyik ertelmezese szerint viszont igen.
Jol ertelek? A homeoptai elve bizonyitasra kerult, legalabb egy esetben mukodik szerinted?
Tudod, ha gyogyszerek hatekonysaganal is ugy szamolnak, ahogy Te szamolsz, akkor megertem, hogy miert mondja masik oldal, hogy ott is csalnak.
Remelem, gyogyszerkent ilyen "szignifikans kulonbseget" nem fogadnank el.