@Solaris (69208):
Én eddig úgy gondoltam és ezután is úgy gondolom, hogy tisztában vagyok az entrópia fogalmával.
Például a rendszert leíró fázistér térfogatain alapuló megfogalmazás is megy? Most olvastam Roger Penrose-tól
A császár új elméjé-t, abban gyönyörűen elmagyarázza az entrópiát a fázistérben való "mozgáson" keresztül. Például, hogy a teljesen véletlenszerűen fejlődő rendszer a fázistérben a kisméretű tartományokból gyorsabban és valószínűbben lép be nagyméretű tartományokba, az entrópia növekedésének megfelelően. De például egy nagyméretű tartományban "kóricáló" rendszer közel juthat a tartomány határához, és mit ad isten, ha a szomszédos tartomány kisebb térfogatú, akkor abba "áttévedve" magától csökkent a rendszer entrópiája.
Az entrópia monoton növekedését kimondó törvény izolált rendszerekre vonatkozik, de mint korábban írtam, izolált rendszerek a valóságban nem léteznek.
Jó kifogás, csak nem ér semmit.
Newton első törvénye például csak inerciarendszerekre érvényes. De a gravitációval átjárt világunkban egyetlen darab sincs belőlük. A fizikai törvények a valós világ idealizációi. Az entrópia esetén például ha nem érzed elég jól zártnak a rendszert a vizsgálathoz, akkor még hozzáveszel a környezetéből egy darabot, amivel jobban megközelíted az izoláltságot, és csak kisebb hatásokat kell figyelembe venned/elhanyagolnod a rendszer határain.
Az olyan hatásvadász kifejezéseket kerülném a fizikában, mint a "kozmosz szövedéke", vagy "az Univerzum téridő szövete" és társai, mert nincs valóságtartalmuk.
Egyrészt Brian Greene-nél lehet benyújtani a panaszt, másrészt pedig a könyv tényleg arról szól, hogy VAN fizikai valóságtartalma a téridőnek, mint abszolút rendszernek. Ha az általános relativitáselméletet komolyan vesszük, akkor az jön ki belőle, hogy az évezredes maszatolás az idő meg a tér "valóságosságáról", véget ért: nyilvánvalóan fizikailag létezők.
Nem, a valószínűségszámításon alapul és csakis azért van rá szükség, mert közönséges kis testek esetében is kb. 1030 nagyságrendű változót kellene figyelembe vennünk, ami egyelőre nehéz feladat.
Arról beszéltem, hogy "alapul". A statisztikus mechanika az EGYEDI mechanikai események statisztikus kezelése. Az EGYEDI mechanikai eseményeket pedig a mechanika Newton-törvényei írják le. Tehát ezen "alapul".
Nem tudom, hogy ismerjük-e már az összes fizikai törvényt.
Akkor megismétlem:
Valójában az összes fizikai törvényünk szimmetrikus az időben,. Kérlek mutasd meg, hogy ebben a mondatban hol állítottam olyat, hogy ismerjük az összes lehetséges fizikai törvényt!
Nem vagyok egy nyelvzseni, de talán a "törvény
ünk" szó arra utal, hogy a "birtokukban lévő ismert törvények halmaza".
Hibának tartom a matematika formalizmus idő változó szerinti szimmetriájából a valós folyamatok időbeli szimmetriájára következtetni, amikor tudjuk, léteznek nem megfordítható folyamatok és a múltra nincs hatásunk.
Lehet panaszkodni Roger Penrose-nál.
A császár új elméjé-ben Ő is levezeti ugyanazt az entrópia-időszimmetriát, mint amit Brian Greene leírása alapján ismertettem. Penrose természetesen a fázistérben "kóricáló" rendszer használatával tette ezt meg. A végkövetkeztetés pedig ugyanaz Penrose-nál is: a fizikai törvények időben előrefelé és időben visszafelé is ugyanazokkal a képletekkel írják le a történéseket. Ha tehát időben aszimmetrikus folyamatot találunk, akkor annak oka kívül van a fizikai törvényeken.
Értelmetlen arról írni, hogy a múlt irányában haladva is monton nő az entrópia.
Nem az.
Ezt az is jelzi, hogy kapásból kettő fizikai ismeretterjesztő könyvet tudok hozni, ami logikusan végigvezeti, hogy az entrópia önmagában időben szimmetrikus. Ezen kívül még vagy 4-5 további könyvben is felbukkan ez az érvelés, ami számomra egyértelműen mutatja, hogy ez a tudományos közösség egyértelmű álláspontja a kérdésben. Az entrópia önmagában időben előre és visszafelé is növekedne a fizikai törvények szerint, hogy a valóságban mégsem ez történik, az egy külső ok eredménye: az időben visszafelé irány végén valami miatt nagyon alacsony entrópiájú volt a valóságunk.
Hogy tudod összeegyeztetni a fenti két állításodat?
Úgy vélem, ezt már leírtam az eredeti hozzászólásomban is. Idézek onnan:
Akkor honnét is jön az idő iránya, ha még az entrópia sem adja meg pusztán önmagában? Hát onnét, hogy az univerzum egy nagyon valószínűtlenül alacsony entrópiájú állapotban született. Egyelőre még rejtély, hogy van-e ennek a valószínűtlen dolognak fizikai alapja, ami megmagyarázhatja, hogy másként nem is jöhetett volna létre az univerzum. Penrose például a kvantumgravitációban sejti azt a törvényt, ami majd megmagyarázza az alacsony entrópiájú kezdetét az univerzumnak.
Azaz, egyelőre még
nem ismerjük azt a fizikai törvényt, ami megszabja az univerzumnak, hogy csakis valószínűtlenül alacsony entrópiájú állapotban indulhat.
De igen, az entrópia adja az idő irányát. Arra van a jövő, amerre az entrópia növekszik. Ha már nincs hová növekedni, nincs semmi változás és így idő sincs.
Ez egy tévképzet. Arra ÉREZZÜK az időt telni, amerre az entrópia növekszik. Ez visszavezethető a pszichikai időirányra, ami pedig az agyfolyamatok tulajdonsága miatt végül is az entrópia időiránnyal megegyezik.
Azonban a négydimenziós téridőben (a tömb-univerzumban) NEM TELIK AZ IDŐ! Az egész rendszer csak VAN. Te magad (az agyad rendszere) úgy érzi, hogy "halad" ebben a fix téridőben a múltból a jövő felé, de ez csak azért van, mert az entrópia szempontjából az agyfolyamatok is ugyanolyanok, mint minden más fizikai folyamatok.
Ha visszatérünk egy pillanatra a Boltzmann-agyak problematikájára, akkor a maximális entrópiájú állapotban lévő rendszerben kialakuló lokális fluktuációk egy entrópia csökkenést és egy rákövetkező entrópia növekedést kell, hogy tartalmazzanak. Feltehetően, ha volna megfigyelő egy ilyen fluktuációban, akkor a csökkenési szakaszban elég érdekes lenne a számára az idő valódi irányát kijelölnie. Meglehet, hogy akkor is a nagyobb entrópiájú irányt tartaná a "jövőnek", ami ugyebár időben visszafelé mutatna, mivel mi tudjuk, hogy a rendszere éppen egy magasabb entrópiájú állapot
ból fejlődik egy alacsonyabb entrópiájú állapot
ba a szóban forgó fluktuáció során.
Tiszteltetem Eddingtont.
Remélem arra is volt válasza, hogy a növények esetében mi a pszichológiai időirány?
A növények esetében csakis a termodinamikai időirány jöhet szóba. Egyébként csodálom, hogy nem a kozmológiai időirányt kérted számon a növényeken.