vaskalapos írta:
Itt az en allaspontom:
1. A Fold melegszik - igen, ez teny
2. a CO2 miatt van - igen, ez az egyik, es valoszinuleg legjelentosebb faktor
3. az emberi kibocsatasu CO2 okozza. - igen
1. De ha eppen nem melegedne akkor is hot nyel el ? - lasd a beszelgetest Nsolt-al. Tavolrol sem olyan biztos teny ez mint hiszed. De hivoknek epp jo
2. Miutan a vizgoz okozza az uveghazhatas 95%-at? Hogyan lesz ez a 3% a legjelentosebb faktor?
3. Hiszen olyan pontosan ismerjuk a CO2 korforgas dinamikajat, hogy ezt meg tudjuk mondani? Nagyon meresz
1. nem ertem a valaszodat. Melegszik, vagy nem?
2. igen, a vizgoz okoz kb +30C ALLANDO uveghaz-hatast a CO2 NOVEKEDESE okoz evi 0.02C NOVEKEDEST (ha jol ertem kerdesed NEM valasznak felel meg)
3. ha jol ertem a valszod az, hogy nem tudod.
1. Te honnan tudod, hogy melegszik? Ugy beszelsz errol mint tenyrol, de figyelmen kivul hagysz egy sor tenyt.
1.1 Az adatsorok amikre az allitast alapozzak, nemikeppen manipulaltak
.
1.2 A klimaszakertok sem ertenek ebben egyet - pl. Latif szerint NEM melegszik a bolygo, Hansen szerint meg soha nem volt ilyen meleg.
2. Hat ez csak abban a folottebb valoszinutlen esetben lenne igaz, ha az az oriasi mennyisegu vizgozmennyiseg pontosan allando maradna. Ha a vizgoz mondjuk 1-2 %-ot fluktual, az minden mas effektet maga ala temetne, bocs ez nekem annyira evidencia volt, hogy eddig nem ragoztam vegig.
3. Szerintem nincs a legkevesbe meggyozo modon sem bizonyitva. Vagyis OK, nem tudom. De halistennek nem is nekem kell bizonyitani, hanem azoknak akik a VEEGETEK VAN tablakkal jarlkalnak fel ala
vaskalapos írta:
Nem.
HA melegszik a fold, akkor melegszik, es foglalkozni kell vele.
HA no a CO2 akkor no, ES tudjuk, hogy uveghaz hatasu, tehat csokkentese homerseklet csokkenessel jar...
HA nem ember okozza a CO2 novekedest, DE CO2 novekedes van ES melegedest okoz akkor is baj van...
Ez igy igaz, teljesen egyetertek. DE ha ebben az esetben ugy foglalkozunk vele, hogy megadoztatjuk a szeneromuveket pl. es betiltjuk az utazasokat , az nem tobb a vudunanal. Ennel mar ertelmesebbeknek kellene lennunk.
vaskalapos írta:
Az emberi tevekenyseg most tobb CO2-t bocsajt ki mint korabban, mig a tobbi folyamat valtozasarol nincs tudomasunk, azok valtozatlanok.
Aha, mar megint: nem tudjuk mi tortenik pontosan, tehat az ember a hibas. Vagy a kis zold emberkek?
Nem ertem a valaszodat. Van ket teny. Vitatod valamelyik tenyt, vagy vitatod az osszefuggesuket, vagy...?
Azt tartom elfogadhatatlannak, hogy azt, hogy "mig a tobbi folyamat valtozasarol nincs tudomasunk" tenykent kezeled. Ha azt allitod, hogy az a teny, hogy ezek a folyamamatok allandoak a meresek alapjan bizonyitottan allandoak, szeretnem latni a forrast.
Figyelj: van egy 1000 literes edenyed, felul nyitott, a befolyo csoven percenkent 1 liter folyik be es a kifolyo csoven is percenkent egy liter folyik ki. Az edenyben a vizszint allando, egyensuly van. Most felulrol beleontesz 10 liter vizet? Mi tortenik?
Megemelkedik a vizszint, pontosan 10 liternyivel.
Nem pont az a 10 liter lesz a ami nem folyik belole. Az a tiz liter elkeveredik a tobbi vizzel. De 10 literrel tobb lesz benne.
Aha, figyelek. Ezt mar tobbszor kerdeztem, de mindig elsikkad, hogy szerinted a kibocsatasi es elnyelesi folyamatok annyira egymashoz vannak hangolva, hogy csak az emberi CO2 boritja fel az egyensulyt? A peldad alapjan a valasz IGEN.
Ezt azert szeretnem bovebben kifejtve latni - honnan tudja a plankton, hogy pont (mondjuk) 300 GT-nyi CO2-t kell elnyelnie de 330-at mar nem tud. Es honnan tudja a novenyzet, hogy pont 300 GT CO2-t bocsathat ki, de 310-et mar nem mert azt a plankton tobbezer kilometerre mar nem tudna elnyelni? Nehez kerdesek ezek
embb írta:P.S. mar tobbszor beszeltel pozitiv visszacsatolasrol ebben a tekintetben. Ezt komolyan gondolod? Tudod, hogy sokkal nagyobb CO2 koncentraciok is voltak a Fold torteneteben pozitiv visszacsatolas nelkul?
vaskalapos írta:
Komolyan gondolom. Ellenvelemenyed van, vagy csak kivancsiskodsz?
Kivancsiskodom. Tudni szerettem volna, hogy tudod-e mi egy pozitiv visszacsatolas? Ugy tunik, nem.
vaskalapos írta:
Honnan tudod, hogy nem volt pozitiv visszacsatolas? Honnan tudod, hogy akkor mi volt a homerseklet?
Ha lett volna akkor mi nem lennenk itt.
vaskalapos írta:
Esetleg le is irnad itt,forrassal egyutt, hogy korabban mi volt a CO2 koncentracio es akkor mi volt a homerseklet?
Folosleges. Az, hogy itt vagyunk, es a Fold nem sult eddig meg, bizonyitja, hogy az a pozitiv visszacsatolas amirol beszelsz nem mukodik.